of 61043 LinkedIn

'Externen ten koste van vaste medewerkers'

ABVAKABO FNV vindt dat gemeenten veel te veel uitgegeven aan de inhuur van externe medewerkers. De vakbond schat de totale kosten die gemeenten uitgeven aan externen rond de 1,7 miljard euro.
3 reacties
ABVAKABO FNV vindt dat gemeenten veel te veel uitgegeven aan de inhuur van externe medewerkers. De vakbond schat de totale kosten die gemeenten uitgeven aan externen rond de 1,7 miljard euro.

Nullijn 
De bond vindt dit niet in verhouding omdat omdat de werkgevers voor de eigen medewerkers vier jaar willen vasthouden aan de nullijn. Ruud Kuin: 'Het gevaar bestaat dat de ambtenarensalarissen over enkele jaren tien tot vijftien procent lager liggen dan in de markt.'

Formatieplaatsen teruggelopen
Het aantal formatieplaatsen bij gemeenten is sinds 2004 met ongeveer 7000 banen teruggelopen, terwijl de inhuur van het aantal externen steeg met ongeveer 9000 arbeidsplaatsen. Kuin: ''Gemeenten besteden gemeenschapsgeld op totaal onverantwoorde wijze, want vanaf 2004 hebben ze hun formatie wel ingekrompen, maar de benodigde capaciteit wordt via de achterdeur en voor veel meer kosten gewoon weer ingehuurd.''

 
Gevolgen

In de afgelopen cao-onderhandelingen boden de werkgevers in hun eindbod nul procent loonsstijging voor een periode van twee jaar. Kuin: 'De financiële gevolgen van de crisis worden pas in 2012 merkbaar. Als dat de belangrijkste reden is om nú twee jaar nul procent te bieden, dan gaan ze na 2012 zeker geen loonsverhoging doorvoeren. Het gaat dus niet om twee jaar, maar om minstens vier jaar nul.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jessie op
Dit om kosten te besparen maar ook de eigen ambtenaren leuke en uitdagende werkzaamheden te geven. ....
De externe klussen die ik de afgelopen jaren heb gedaan duurden meestal een paar jaar. In het begin was het op Pellet Conveyordetacheringsbasis, maar later werd ik min of meer gedwongen te kiezen voor een extern bureau.
Door edwin martherus, adviseurmakelaar (Directeur) op
Gemiddeld geven bedrijven en overheden jaarlijks 6-8% van de omzet/begroting uit aan externe. Op zich is flexibiliteit in het personeelsbestand van bijvoorbeeld 13% uitstekend. Dit om pieken in de belasting tijdelijk op te kunnen vangen en specifieke ontbrekende hoogwaardige kennis en ervaring tijdelijk in te huren. Overigens is de inhuur veelal vele malen groter dan de cijfers doen geloven. In de praktijk is de verborgen inhuur bijvoorbeeld als onderdeel van een infra- of ICT project veelal niet zichtbaar. Bij het vergeven van een opdracht wordt er te vaak en te snel uitbesteed in plaats van inbesteed. Dit om kosten te besparen maar ook de eigen ambtenaren leuke en uitdagende werkzaamheden te geven. Daarnaast wordt vrijwel niet gekeken naar de effectiviteit of rendement van de externe inhuur. Ik ben ervan overtuigd dat er 25% bezuinigd kan worden op de externe inhuur zonder dat de burger en bedrijven binnen de gemeente (klant)er iets van merkt. Hiertoe dient er dan wel een passend beleid opgesteld en uitgevoerd te worden. Helaas ontbeert het hier te vaak aan in de praktijk.

Edwin Martherus
AdviseurMakelaar BV
Door Externe adviseur ("externe" adviseur) op
Misschien wordt het tijd dat personeel van alle overheden in één landelijke pool van flexibel in te zetten ambtenaren komen. Alle afzonderlijke overheden kunnen daar de geschikte mensen uit halen die ze tijdelijk of langdurig nodig hebben. In algemene overheidsdienst en vooralsnog werkzaam bij overheidsinstelling x in de functie y. Ik werk van de ruim 35 jaar min of meer gedwongen al meer dan 8 jaar als "externe" voor uiteenlopende gemeenten op zeer uiteenlopende opdrachten. Niet omdat ik afgeserveerd was, maar omdat er fors bezuinigd moest worden op formaties. Men wilde niet langer als een soort detacheringsbureau dienst doen, waarbij het betreffende dienstonderdeel het risico op niet vergoede "salarisinkomsten" droeg. De externe klussen die ik de afgelopen jaren heb gedaan duurden meestal een paar jaar. In het begin was het op detacheringsbasis, maar later werd ik min of meer gedwongen te kiezen voor een extern bureau. Voor wat betreft mijn arbeidsvoorwaarden ben ik er ten opzichte van mijn "ambtenarentijd" echt niet op vooruit gegaan. Dat ik duur ben ligt niet aan mijn salaris, maar aan de markt die er ook wat aan wil verdienen. Dat is niet de schuld van de markt. Het helpt ook niet tegen de externen te fulmineren of in z'n algemeenheid te roepen dat er geen externen meer ingehuurd mogen worden. Wat wel kan helpen is na te denken hoe de kennelijke behoefte van de overheid (en dus de politiek en de burgers) om toch bepaalde klussen gedaan te krijgen effciciënter kan. Ik wil daar wel over meedenken als externe, maar ik wil ook wel weer in dienst van de overheid komen.
Mijn tel. is 06 41485623.