of 63908 LinkedIn

Cao waterschappen: 50 euro per maand erbij

Ander onderdeel van de loonparagraaf is dat het Individueel Keuzebudget (IKB) met 0,5 procent omhoog gaat. Per 1 juli 2021 stijgt het IKB-percentage nogmaals met 0,5 procent. Volgens Yoram Bovenkerk, onderhandelaar namens FNV Overheid, is er sprake van ‘een passende loonsverhoging’.

De Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Per 1 januari 2021 stijgen de salarissen en schaalbedragen met 50 euro.

Ander onderdeel van de loonparagraaf is dat het Individueel Keuzebudget (IKB) met 0,5 procent omhoog gaat. Per 1 juli 2021 stijgt het IKB-percentage nogmaals met 0,5 procent. Volgens Yoram Bovenkerk, onderhandelaar namens FNV Overheid, is er sprake van ‘een passende loonsverhoging’.


Thuiswerkvergoeding
In oktober 2020 werd al een hoofdstuk toegevoegd aan de cao over structureel thuiswerken. De overeengekomen afspraken omvatten 2 punten: een thuiswerkbudget van 850 euro voor vijf jaar en een thuiswerkvergoeding van netto 3 euro per dag. Nieuw is de verhoging van het PBB, het persoonsgebonden basisbudget, van 5.000 euro naar minimaal 6.000 euro voor 5 jaar. De werknemer kan dat in die periode inzetten voor de eigen opleiding, ontwikkeling, loopbaan en vitaliteit.

Verlofsparen
Vanaf 1 januari 2021 wordt het mogelijk om verlof te sparen (kopen) voor medewerkers onder de 58 jaar. Dit door inzet van het IKB en 50 procent van het eerder genoemde PBB . Voor medewerkers van 58 jaar en ouder kan dit door inzet van het IKB en het PBB (6.000 euro per 5 jaar). Erik de Ridder, voorzitter cao-werkgeversdelegatie, zegt dat zowel bonden als werkgevers het er snel over eens waren dat in het licht van de huidige coronacrisis zaken als vitaliteit, ontwikkeling en inzetbaarheid en daarmee de continuering van de werkzaamheden, voorop dienden te staan.

Looptijd
De cao waterschappen, waaronder 13.000 weknemers vallen, heeft een looptijd van 1 jaar. Het onderhandelaarsakkoord wordt door zowel door de werkgevers als door de vakbonden tot 28 april 2021 voorgelegd aan hun achterbannen. Als deze instemmen wordt het onderhandelaarsakkoord omgezet in een definitieve. Alle genoemde afspraken gaan dan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2021.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de vries (ambtenaar) op
@Pieter: als het makkelijk onderhandelen zou zijn, dan is de oogst mager. Overigens collega's bij de gemeenten, leest u het goed:
- 50 euro erbij -> gemeente 0 euro
- 1%-punt bij het IKB op -> gemeente: 0 euro
- thuiswerkbudget 850 euro -> gemeente 0 euro
- thuiswerkvergoeding van 3 per dag -> gemeente 0 euro

Met dank aan de ex-voorzitter van de FNV, thans voorzitter van het college van Arbeidszaken. Ambtenaren die nog lid zijn van de FNV: met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.
Door Peter87 (Pensionado) op
@Pieter, ja, iedere verhoging van salarissen bij de overheid moet toch door anderen betaald worden. Gaat het niet via de belastingen, dan gaat het wel door verhoging van tarieven voor bijv waterschapslasten, energie leveringen, verhoging van de OZB en zo kan ik er nog wel veel meer opnoemen. Ook in de particuliere omgeving worden salarisverhogingen betaald uit meer opbrengsten van producten: verhoging van salarissen in een supermarkt gaat dan ten kosten van prijsverhogingen van producten. Niets nieuws in de financiële wereld. Bij de gepensioneerden zit er zo'n verhoging niet zo gauw in immers de pensioenfondsen krijgen alleen maar inkomsten van werkgevers en toekomstig gepensioneerden.
Door Pieter (betaler van de rekening) op
Makkelijk onderhandelen: ze gooien gewoon de belasting omhoog. Geen haan die dr naar kraait en wij betalen het weer.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers