Advertentie
carrière / Nieuws

Cao waterschappen: 50 euro per maand erbij

Ander onderdeel van de loonparagraaf is dat het Individueel Keuzebudget (IKB) met 0,5 procent omhoog gaat. Per 1 juli 2021 stijgt het IKB-percentage nogmaals met 0,5 procent. Volgens Yoram Bovenkerk, onderhandelaar namens FNV Overheid, is er sprake van ‘een passende loonsverhoging’.

09 april 2021
water-geld-cao-waterschappe.jpg

De Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Per 1 januari 2021 stijgen de salarissen en schaalbedragen met 50 euro.

Ander onderdeel van de loonparagraaf is dat het Individueel Keuzebudget (IKB) met 0,5 procent omhoog gaat. Per 1 juli 2021 stijgt het IKB-percentage nogmaals met 0,5 procent. Volgens Yoram Bovenkerk, onderhandelaar namens FNV Overheid, is er sprake van ‘een passende loonsverhoging’.


Thuiswerkvergoeding
In oktober 2020 werd al een hoofdstuk toegevoegd aan de cao over structureel thuiswerken. De overeengekomen afspraken omvatten 2 punten: een thuiswerkbudget van 850 euro voor vijf jaar en een thuiswerkvergoeding van netto 3 euro per dag. Nieuw is de verhoging van het PBB, het persoonsgebonden basisbudget, van 5.000 euro naar minimaal 6.000 euro voor 5 jaar. De werknemer kan dat in die periode inzetten voor de eigen opleiding, ontwikkeling, loopbaan en vitaliteit.

Verlofsparen
Vanaf 1 januari 2021 wordt het mogelijk om verlof te sparen (kopen) voor medewerkers onder de 58 jaar. Dit door inzet van het IKB en 50 procent van het eerder genoemde PBB . Voor medewerkers van 58 jaar en ouder kan dit door inzet van het IKB en het PBB (6.000 euro per 5 jaar). Erik de Ridder, voorzitter cao-werkgeversdelegatie, zegt dat zowel bonden als werkgevers het er snel over eens waren dat in het licht van de huidige coronacrisis zaken als vitaliteit, ontwikkeling en inzetbaarheid en daarmee de continuering van de werkzaamheden, voorop dienden te staan.

Looptijd
De cao waterschappen, waaronder 13.000 weknemers vallen, heeft een looptijd van 1 jaar. Het onderhandelaarsakkoord wordt door zowel door de werkgevers als door de vakbonden tot 28 april 2021 voorgelegd aan hun achterbannen. Als deze instemmen wordt het onderhandelaarsakkoord omgezet in een definitieve. Alle genoemde afspraken gaan dan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2021.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan
Er staat toch 3 euro thuiswerkvergoeding per dag? Ik lees hieronder meerdere keren 2 euro.
Belastingbetaler / Kiezer
Makkelijk onderhandelen: ze gooien gewoon de belasting omhoog. Geen haan die dr naar kraait en wij betalen het weer.
Peter / adviseur
@Pieter, ja, iedere verhoging van salarissen bij de overheid moet toch door anderen betaald worden. Gaat het niet via de belastingen, dan gaat het wel door verhoging van tarieven voor bijv waterschapslasten, energie leveringen, verhoging van de OZB en zo kan ik er nog wel veel meer opnoemen. Ook in de particuliere omgeving worden salarisverhogingen betaald uit meer opbrengsten van producten: verhoging van salarissen in een supermarkt gaat dan ten kosten van prijsverhogingen van producten. Niets nieuws in de financiële wereld. Bij de gepensioneerden zit er zo'n verhoging niet zo gauw in immers de pensioenfondsen krijgen alleen maar inkomsten van werkgevers en toekomstig gepensioneerden.
Hoekstra / Ambtenaar
@Pieter: als het makkelijk onderhandelen zou zijn, dan is de oogst mager. Overigens collega's bij de gemeenten, leest u het goed:

- 50 euro erbij -> gemeente 0 euro

- 1%-punt bij het IKB op -> gemeente: 0 euro

- thuiswerkbudget 850 euro -> gemeente 0 euro

- thuiswerkvergoeding van 3 per dag -> gemeente 0 euro



Met dank aan de ex-voorzitter van de FNV, thans voorzitter van het college van Arbeidszaken. Ambtenaren die nog lid zijn van de FNV: met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

Hans / afdelingsmanager
In plaats van het smijten met gigantische salarisverhogingen mogen die waterschappen wel eens een stuk diverser en inclusiever worden, Ik ken geen enkele allochtone of LHBGTI bestuurder bij een waterschap. Alles is er wit en de witte boeren hebben ook nog eens extra stemmen. Een mens van kleur of LHBGTI kan niet eens boer(in) worden want de witten hebben al de grond al; daar kom je nooit meer tussen.
Anke van Houten
@Robin, wat een boze reactie en bovendien niet eens waar. Er zijn in elk geval L/H bestuurders.
Johan / Bouwplietie
Heb je weer gesnoven Robin?, dit gaat over de CAO en niet over zwart/wit
H. Wiersma / gepens.
@Peter87. Je vergeet de belangrijkste inkomsten van de pensioenfondsen te noemen, namelijk die uit beleggingen (structureel ca. 7%). Het is dus niet zo dat de pensioenuitgaven alleen maar moeten worden betaald uit de jaarlijkse inkomsten uit pensioenpremies. Er is met ca. 1700 miljard euro vermogen meer dan voldoende ruimte om pensioenen te verhogen/indexeren alleen gebeurt het nog steeds niet. Pensioenfondsen moeten zich verplicht arm rekenen (min. FZ, DNB).
Feitenchecker
@ De Vries. Eerst even de feiten checken voordat je wat post.

Het bod van de werkgevers houdt onder andere in:



Looptijd van 1 januari 2021 tot en met 1 januari 2022

Loon structureel 0,5% per 1 april 2021

Eenmalige uitkering voor alle werknemers van € 300 bruto, tenzij er lokaal al een vergoeding is geweest of toegezegd in 2021

Thuiswerken

- In het jaar 2021 € 2 per dag voor de dagen dat thuis wordt gewerkt

- Een arbo-catalogus voor thuiswerken

- Een werkgroep over hybride werken en bijhorende arbo en arbeidsvoorwaarden voor na het jaar 2021. Daarbij wensen werkgevers aan te sluiten bij de landelijke ontwikkelingen

- Deze € 2 per dag kan worden verrekend als lokaal al andere afspraken daarover zijn gemaakt

Bovenwettelijke vakantie: 6 dagen met ingang van 1-1-2022. Met een opbouw naar de verlofnorm in 5 jaar en een afbouw naar de verlofnorm in 7 jaar

Spaarverlof wordt mogelijk met ingang van 2022 onder voorwaarden, onder meer dat het recht doet aan vitaliteit en met een maximale spaartermijn van 10 jaar

Sociale zekerheid: de loondoorbetaling bij ziekte wordt in het 1e jaar 100% en in het 2de jaar 70%. Het 3de jaar loondoorbetaling en het ontslagverbod vervalt. Er komt een studie naar de aanvullingen op de WW.

Renco / Medewerker Planning &control
Voor werkgevers die opleiding en vitaliteit willen stimuleren snap ik (vanuit werkgevers oogpunt) totaal niet dat ze de mogelijkheid gaan geven om het gehele opleidingsbudget van € 6.000 (vanaf 58 jaar) en 50% daarvan (tot 58 jaar) om te zetten in IKB spaarverlof.

Mijn opleidingsbudget van de afgelopen vijf jaar is volledig onbenut gebleven (en dus indirect teruggevloeid naar de werkgever) maar de komende 5 jaar kan ik daar dus jaarlijks voor € 600 verlof uren voor kopen (mits ik dus weer geen opleiding ga volgen). Dit voelt ook als een verkapte loonsverhoging en stimuleert in ieder geval niet om het budget ook daadwerkelijk aan een opleiding uit te geven.

Eerst maar zien hoe de uitwerking zal zijn hiervan maar zoals ik het interpreteer ben ik er blij mee.

Ik ben wel benieuwd of dit bij de achterbanraadpleging (bij de werkgevers) steun zal krijgen. Ik vrees het niet.
Peter / adviseur
@Spijker, je hebt de clou van mij reactie niet goed begrepen: Alle verhogingen in salarissen worden betaald door de "klant". En dat kan dan zijn d.m.v. verhoging van belastingen voor (in dit geval) de Waterschapslasten) maar ook verhoging van de OZB. Een pensioenfonds heb ik daarbij genoemd omdat die geen betalende klanten heeft anders dan de (toekomstig) gepensioneerden en de overheid.
henk
Betaal de verhogingen uit een korting op het enorme salaris van de dijkgraaf.
de vries
@feitenchecker: ik geef toe, gecheckt heb ik niet maar:

- 0,5% per 1 april is dus 0,375% op jaar basis. Het is niet nul euro maar daar heb je dan ook wel mee gezegd;

- € 2 per dag thuiswerkvergoeding in 2021; en hoeveel in 2020? Helemaal niks. Dat halveert het bod dus zo'n beetje.

- een arbo catalogus is geen arbeidsvoorwaarde

- werkgroepen van vng en bonden doen van alles behalve werken;

- bovenwettelijke vakantie: dat is dus gewoon inleveren naar de verlofnorm; welke verlofnorm? Waarom? Welk probleem wordt opgelost?

- eenmallig uitkering is eenmalig en bovendien nivellerend; zoethouder en op jaarbasis. Volgend jaar foetsie. Niet pensioengevend bijvoorbeeld.

- studie naar aanvulligen ww; klinkt mooi maar is een studie naar verkorting van de ww naar 2 jaar. Op zo'n studie zit ik niet te wachten.



Het is niet 0 maar ga nou niet vertellen dat dit een fatsoenlijk bod is.

Advertentie