Advertentie
carrière / Nieuws

Cao voor gemeenteambtenaren

De VNG en de vakbonden hebben een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao. De salarissen worden per 1 oktober 2014 verhoogd met 1 procent en per 1 april 2015 met 50 euro per maand. In oktober 2014 volgt een eenmalige uitkering van 350 euro.

15 juli 2014

Gemeentekoepel VNG en de vakbonden hebben een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao. De salarissen worden per 1 oktober 2014 verhoogd met 1 procent en per 1 april 2015 met 50 euro per maand. In oktober 2014 volgt een eenmalige uitkering van 350 euro.

Mobiliteit

Per 1 januari 2016 worden een individueel keuzebudget en een nieuw beloningshoofdstuk ingevoerd, zo heeft de VNG dinsdag bekend gemaakt. Het individueel keuzebudget sluit aan bij de wens van de werknemer voor meer keuzevrijheid. Het nieuwe beloningshoofdstuk zorgt voor minder regels en zal de mobiliteit van medewerkers bevorderen, stelt de VNG.


Stageplekken

Verder hebben bonden en de VNG afgesproken om minimaal 1500 jongeren aan het werk te krijgen. Gemeenten gaan jongeren meer kansen bieden om werkervaring op te doen via werkervarings- en stageplekken. Ook zijn er afspraken gemaakt over het bieden van kansen voor mensen met een arbeidsbeperking.


Modernisering cao

De nieuwe cao gemeenten geldt voor ongeveer 165.000 gemeenteambtenaren, gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2013 en loopt tot 1 januari 2016. ‘Partijen hebben een belangrijke stap gezet in de modernisering van de cao door invoering van een individueel keuzebudget en een nieuw beloningshoofdstuk’, stelt Roel Cazemier, werkgeversvoorzitter van de VNG, in een reactie op het bereikte akkoord.


Staking

Over de nieuwe cao is ruim 1,5 jaar onderhandeld. Medio maart kondigden de bonden acties aan, omdat de VNG niet wilde ingaan op de eis voor structurele loonsverhoging. De bonden eisten een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014. In aanloop naar de landelijke stakingsdag 18 juni werden her en der acties gehouden en legden ambtenaren in verschillende steden het werk neer. Daags na de landelijke stakingsdag ontvingen de bonden een uitnodiging van de VNG om verder te praten. Beide partijen wilden voor de zomervakantie tot overeenstemming komen. 

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

zigzag / MVA
WAAR BLIJFT EEN INHOUDELIJK REACTIE VAN DE BOND OP AL HET KRITIEK..??!!!!



Ik voel mij in elk geval DUBBEL genaaid, partner is namelijk ook ambtenaar..!!!!!
Criticus - NL
Het opzeggen van mijn lidmaatschap bij de vakbond, levert mij een netto loonsverhoging op van 1%.

Ik ga daar toch serieus over nadenken.
Gerrit
En dat is structureel. Dus niet EENMALIG
Dave / beleidsambtenaar
Een wassen neus. overal in de pers verschijnen berichten dat ambtenaren er 4% bij krijgen. Maar dat geldt alleen voor mensen die 1600 euro bruto hebben, en dat zijn er binnen gemeenten maar weinigen. Had dan beter niets gegeven, nu is het beeld weer negatief naar de buitenwereld. Van 50 euro hou ik in schaal 9 echt geen 25 euro over. Een lachertje, die meer kwaad doet aan de beeldvorming dan goed. Had gezegd iedereen 2% met een extra opslag voor de lage inkomens, dan zat er voor iedereen meer in. Ik ken heel veel collega's die extern aan het solliciteren zijn omdat de markt gewoon veel beter betaald dat gemeenten. Ik vraag mij ook af waarom je nog lid zou moeten zijn van de abvakabo voor dit waardeloze resultaat.
Harry / beleidsambtenaar
Inderdaad een lachertje. Vraag je 5,5 % voor 2 jaar. Krijg je 1% (gemiddeld 35 euro bruto per maand) en 400 euro voor 3 jaar waarvan dan maar 50 euro bruto structureel is. Structureel ga je er dus in 3 jaar nog geen 2% op vooruit. Betekent eigenlijk dat je 2 jaar inflatiecorrectie misloopt en er geen sprake is van enige loonsverhoging. Niks verbetering, een pure verslechtering. Hebben we daarvoor gestaakt ??

Mooi dat er 1500 jongeren een jaar in dienst worden genomen, maar daarna ?
Paul Coret / Adviseur
herhaling van de vorige CAO ronde, toen heb ik al terecht mijn lidmaatschap bond opgezegd. Denk dat vergaderen 1.5 jaar lang plus alle kosten van de fte's die er mee verbonden zijn bij VNG en bond meer kost. Hilarisch
Ruud
Moet ik hiervoor nog iemand bedanken?

Met een dergelijke inzet moet je je schamen als je zo'n resultaat weet te behalen na anderhalf jaar.

De onderwaardering van de ambtenaar gaat op dezelfde voet verder. Lang leve de modernisering van de CAO
Janet / beleidsadviseur
Toch ben ik er wel blij mee. Terecht dat de mensen in de lage schalen en verhoudingsgewijs meer bij krijgen. Maar 1% structureel is inderdaad wel een lachertje. En zijn er wel afspraken gemaakt over het behoud van de secundaire arbeidsvoorwaarden? Want anders worden die nog verder uitgehold om deze loonsverhoging te kunnen betalen en schieten we er toch weer niets mee op.
Simon
Een schandelijk akkoord. Deze onderhandelaars van de AbvoKaobo zijn werkelijk niet goed bij hun hoofd om zo'n principeakkoord akkoord te sluiten met de VNG. Ik roep alle leden van de AbvaKabo op nee te zeggen tegen dit akkoord.
criticus
Voor onderstaande reageerders: de 50,- is per maand, oftewel 600,- op jaarbasis.

Onduidelijk is of dit eenmalig of structureel is.

Bij structureel is dit ca.1% bij schaal 13, 3% bij schaal 1.
Jack
Jammer, jammer, jammer...

Een grote miskenning voor de mantelzorgers van onze maatschappij: de ambtenaren.

Dit heeft gevolgen voor loyaliteit en betrokkenheid!
Jacob Jonker
SimonBlasweiler, als nu eens meer ambtenaren lid worden van een bond, ongeacht welke, dan hebben de bonden tijdens een onderhandeling ook iets meer in te brengen en dan geeft een collectief nee ook een beetje gewicht. Nog geen derde is in onze organisatie georganiseerd hoe wil je dan een vuist maken? het wordt een vuistje en dan wordt je ook weg gehoond door z'n machtsblok als de VNG.

Toch beter iets dan niets ben voor.
anjalie / jurist
betreft dit een bruto of netto verhoging?
Jan
Schande. Een ander woord is er niet voor.
Roland Lindenbergh / klantmanager Zorg
Heb ik daar en dag voor gestaakt? Ik overweeg sterk om mijn lidmaatschap van de AbvaKabo nu maar eens op te gaan zeggen. 65 bleef (toch) geen 65, en nu dit weer. Een lachertje...
jan marijnissen / programmamanger/projectleider integrale handhaving
Een schandelijk resultaat. Geen compensatie voor het koopkrachtverlies van de afgelopen jaren. Geen inflatiecorrectie. Geen waardering vanuit het VNG en wederom een slechte beurt voor de bonden. Een belediging voor alle gemeenteambtenaren. Geen steun voor dit akkoord vanuit de achterban geven.

Ik ga me echt bezinnen op het lidmaatschap bij Abva/Kabo
M
Met dit traineren hebben ze ons de periode vanaf 1 jan 2013 tot oktober 2014 weer "mooi" door de neus geboord. Gelt op de inmiddels standaard onderhandelingsperiode van 1,5 jaar maar direct door onderhandelen om in 2016 net op tijd een nieuwe CAO te hebben. Of kiezen onze bonden ervoor het voordeel van de werkgever bij traineren te verdedigen. Misschien doen wij er voortaan goed aan het werk neer te leggen vanaf het moment dat de CAO is verlopen tot het moment dat er een nieuw gefiatteerd accoord zal zijn getroffen.
tinus / preventiemedewerker
schandelijk resultaat, na jaren uitmelken van de ambtenaren salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden is dit de dank.

Dit is een belediging voor ons ambtenaren.

MENSEN OP DE BARRICADES, (14 juli 1789)
T. ten Klooster
Goed onderhandelingsresultaat wel! 5,5% geëist over twee jaar en 0,25% gekregen over 2014....
Roland Lindenbergh / klantmanager Zorg
Zojuist mijn lidmaatschap van de AbvaKabo opgezegd.

Erg makkelijk en zo gebeurd via hun website.
J. Storm
@Rick ja natuurlijk mag je de vakbonden bedanken. Als het ieder voor zich is zal de leiding zich wel redden en er een mooi resultaat voor zichzelf uitslepen (beleid natuurlijk ook). Maar voor de schaal 5 medewerkers wordt het hele andere koek. Geen wonder dat jij als beleidsmedewerker daar geen oren voor hebt en dan vraag je of je iemand moet bedanken. Deze CAO was moeilijk omdat het VNG zijn poot stijf hield en onwrikbaar was. De bonden hebben 4% salarisverhoging voor de laagste schalen bereikt. Bedank hen en wordt lid van een bond.
arendhofstee@gmail.com / partij in oprichting
We verlaten eindelijk na jaren de nul-lijn. We stijgen op. En ook nog een stuk nivellering erbij. Chagrijn heb ik niet veel zin in.
Duncan / bestuursondersteuner (niet bij R'dam of A'dam)
Wat een resultaat. Niet eens in de buurt van de eis. Dat de bonden dit durven voorleggen aan hun leden is schandelijk. Anderhalf jaar onderhandelen en we halen geen eens de compensatie voor de inflatie van 2013 tot aan 2016.



Tegelijkertijd worden de gemeenteambtenaren steeds zwaarder belast met meer en meer Rijkstaken. Wordt er onverkort gesneden op personeel. Ik voel mij door de VNG als verkapte werkgever in de kou gezet. Hoe wil je, op deze wijze, nog mensen trekken voor een functie bij de overheid?



Ook ben ik benieuwd wat de volgende CAO onderhandelingen bij het Rijk opleveren. Vaak betere resultaten als bij de gemeenten.
R. Helvrich
De uitkomst lijkt wat magertjes gezien de inzet.
Heleentje / Casemanager
Ronduit een schande! Ambtenaren leveren al jaren in doordat er zelfs geen inflatiecorrectie heeft plaatsgevonden. En hoezo terugwerkende kracht? Per 1 oktober 2014 afgescheept worden met 1% loonsverhoging terwijl al jaren op rij de inflatie tussen de 2 en 3 % bedraagt. Laat iedereen zijn huiswerk eens goed overdoen en echt voor de mensen opkomen...

Heleentje
De betweter / ambtenaar
Bij het CVA rollen ze nog gierend van de lach over het tapijt...
Martijn / Ambtenaar
De VNG heeft de vakbond mooi uitgespeeld, lager en hoger personeel worden hierdoor tegen elkaar uitgespeeld. Schandalig resultaat, vakbond ga je diep schamen.
Gerrit
Als starter die denkt aan de gemeentelijke overheid zou ik het allang weten. Ik zou -eenmalig- denken. Dit nooit.



Verder is er geen historicus te vinden in ons land, die dit resultaat zou durven te betitelen als zijnde de grote doorbraak.



Leden laat u niet opnieuw (voor een derde keer) afschepen met deze in alle opzichten beschamende fooi en dat na 5 jaar. Ook al staat het water al tijden aan uw lippen.



jaap / ambtenaar
Ik voelde me al niet helemaal serieus genomen doordat met het jaar na jaar niet belangrijk vindt om op tijd een nieuwe CAO af te sluiten. Het is duidelijk. De gemeenteambtenaar is een 2e rangs werknemer , slechts een gradatie meer status dan een uitkeringsgerechtigde en de sluitpost op elke begroting
Erik / beleidsmedewerker
Verdrietige uitkomst van jaren getouwtrek. Hoewel ik geen goed woord over heb voor de vakbonden (inderdaad: waarom zou ik lid blijven) zie ik toch voornamelijk de VNG als boosdoener. Welke werkgever wil op z'n geweten hebben dat z'n werknemers er al jarenlang structureel op achteruit gaan? Wat voor toekomstperspectief geef je werknemers die, in tijden van toenemende werkdruk, steeds minder besteedbaar inkomen krijgen?



Een goede werkgeven zorgt voor z'n goed voor z'n mensen en zorgt voor een rechtvaardige beloning voor de werkzaamheden. Tenslotte loopt vrijwel iedereen harder wanneer ze een aai over de kop krijgen.
Harry de Jong / Treasurer
Asl we de bonden al serieus namen is dat nu definitief voorbij. Wat een lacher.
G. Bos / Bodemadviseur
Geïndexeerd ga ik dus weer minder verdienen. Het wordt tijd om het zinkende schip te verlaten. Wel jammer, want werken voor de samenleving is mooi! Jammer dat het niet gewaardeerd wordt.
Wolf / Huilen in het bos
*zwaait driftig met vinger en kijkt moeilijk*

Het is een schande! Wij ambtenaren gaan allemaal aan de bedelstaf! Ook ik heb het zwaar, in het bos van de armoede, aaahooo!!



Martens / Adviseur
Er wordt een heel mooi verhaal gemaakt van iets wat eigenlijk niets is! € 350 ter compensatie van 2013...Vergeten wordt dat de CAO al was afgelopen per 31-12-2012. Dat is dus een geweldige compensatie voor 22 maanden plus vakantiegeld en eindejaarsuitkering....zeg maar zo'n € 14,- per maand voor jaren waarin de inflatie meer dan 2% bedroeg. Daar gaat ook iemand in schaal 1 in geen enkele verhouding met de inflatie iets op vooruit. Die 1% vanaf oktober is ook bedroevend maar nog enigszins in lijn met de inflatie op dit moment. Tja, zeer slecht resultaat in verhouding tot wat geeist werd!
Nico / Ambtenaar
Dit is inderdaad een mager resultaat, 1 % tjonge jonge, nog geeneenss boven of gelijk aan inflatie. Lijkt wel een SP resultaat,, 50 € erbij volgend jaar, leuk voor de lagere inkomsten maar voor de middeninkomsten, die maatschappelijk al zoveel bijdragen, een druppel op een gloeiende plaat. Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn leden? Ik zal hun adviseren om dit af te wijzen!
Hans de Vries / medewerker gemeentearchief
Zeer schamel resultaat. Ik ga hier als vakbondslid niet mee accoord. Dames en heren van de vakbonden en college van arbeidszaken kunnen wat mij betreft terug naar de onderhandelingstafel.
Eric / Manager
Wat een negatieve reakties! In het bedrijfleven staan we al jaren stil agv de economische ontwikkelingen, hier lees ik tussen de regels door nog een verhoging en een eenmalige uitkering.
Sandra / ambtenaar
Erg mager, 2% over 3 jaar. Ik word er diep bedroefd van. Zet dan minder hoog in bonden maar 5,5 % eisen over 2 jaar en nog geen 2% krijgen over 3 jaar is een erg groot verschil. Daarnaast fijn dat de bonden ook mee doen aan de nivellering.....
Valerie
Wat een bagger-resultaat! Eenmalige uitkeringen als compensatie voor jarenlang niks verkopen als een mooi resultaat is ongelooflijk misleidend.



Een heel laag percentage over de laatste 22 maanden zou voor onze toekomst, pensioenen, koopkracht etcetera zo veel beter geweest zijn. Maar dan kunnen de ambtenaren niet neergezet worden als veelverdieners die een gigantische salarisverhoging gekregen hebben.

4% voor de allerlaagstbetaalden over 4 jaar is echt te weinig, laat staan 2,5% voor gemiddelde verdieners.



De inzet op centen ipv procenten is prima, maar dan wel echte centen en over de hele looptijd van de cao, niet een fooitje aan het einde waarna de volgende onderhandelingen weer dramatisch worden omdat we "net" een "hele grote" verhoging hebben gehad.



Ik zal tegen stemmen, dit slaat nergens op!
Martijn / Ambtenaar
Ik weet niet in welke sector van het bedrijfsleven jij werkt manager Eric, maar mijn vrienden uit het bedrijfsleven krijgen er 2 tot 5 % per jaar bij.



De VNG toont met deze CAO geen respect voor de vele hardwerkende ambtenaren. In onze gemeente min 15/20% ambtenaren en de verwachtingen zijn torenhoog. In de avond en weekenden werken helpt al niet meer om aan alle verwachtingen te voldoen.



En die hardwerkende ambtenaren? Zodra babyboomers met pensioen gaan en de arbeidsmarkt aantrekt, dan zijn zij weg en wordt het een puinhoop
Geertje / beieldsadviseur
Te bizar voor woorden, is die 350 netto of bruto? Ik ga mijn lidmaatschap opzeggen, want klopt van geen kanten. Hoog ingezet, uitkomst bijna NIHIL....en mij met anderen uit de naat gewerkt voor dit schaamteloze bedrag.
Paul / Beleidsmedewerker
Een goed resultaat? Ongeveer 2% structureel over een periode van 3 jaar...en de inzet was 5,5%...die bonden zijn gek geworden, wat een waardeloze onderhandelaars!
Hans breedveld / ambtenaar
Yolanda, zou je iets duidelijker willen schrijven en aangeven wat er dan gebeurt met ingangdatum van 2013. Wat krijgen wij er per 1-1-2013 bij? Of bedoel je dat hier in oktober € 350 wordt uitgekeerd? Niet echt duidelijk.
F.l. de Jonge / Was 30 jaar Klantmanager inkomen
Ik ben zelf op 1 mei 2014 met vroegpensioen gegaan en zal dus niet meer kunnen profiteren, nou ja profiteren ook bij het ABP is het inleveren.

Of heb ik met terugwerkende kracht nog recht op een nabetaling waarvan ik nog een portie babipangang kan kopen. Ben 25 jaar lid geweest van de bond kwam ik achter bij opzegging ook van dit feit heb ik nog geen bedankje ontvangen.

Ik wens een ieder sterkte in de strijd.
ambtenaar / ambtenaar
Je zult zien dat de rijksambtenaren binnenkort (weer) een veel beter resultaat in de wacht slepen.... gemiddeld 0,75% per jaar loonsverhoging gedurende 3 jaar is natuurlijk een lachertje. Na 1 oktober is de volgende loonsverhoging pas over 1.5 jaar. CAO is acceptabel als de looptijd aangepast wordt naar januari 2015 ipv januari 2016. Ik moest even 3x opnieuw lezen, en ja, er staat echt 2016!!
tgv2
Sorry, wat een waardeloos resultaat. € 350 bruto om 18 maanden zonder CAO te compenseren? Dan nemen zowel de bonden als de werkgever ons amtenaren niet serieus. Beschamend, hiermee is de gemeente steeds minder aantrekkelijk.



Daarnaast is het niet wenselijk dat vakbonden inkomenspolitiek bedrijven met de vaste verhoging van € 50. Deze hele CAO is in één woord beschamend.

Watermolenaar
Triest om te constateren dat er van de oorspronkelijke inzet zo weinig overblijft. Er wordt bovendien niets met terugwerkende kracht beloond . Met de inflatie erbij gerekend is er netto alleen achteruitgang . Ik denk dat ik mijn lidmaatschap van de bond maar opzeg....
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
de werkgelegenheid voor jongeren, en dan in de vorm van stage en werkervaringsplekken. Dat is toch geen werkgelegenheid, dat is bezuinigen! Onze gemeente past deze tactiek in tijden van bezuinigingen al toe, gaan wij nog meer stagiaires in dienst nemen?
Peter / ambtenaar
Voor een 1 april-grap komt dit bericht wel wat laat. Wanneer de bonden dit écht zien als een resultaat waarmee je thuis kunt komen dan is dat beschamend. Daarmee accepteer je als VNG en bonden dat gemeenteambtenaren tweederangs werknemers zijn die je met een fooi kunt afschepen.



Het gejuich over de 4% voor de laagste loongroepen is mooi voor de media maar niet voor de gemiddelde ambtenaar. Het laat zien dat de bonden geen beeld hebben van wie ze zouden moeten representeren (namelijk alle gemeenteambtenaren) en hun oren laten hangen naar de werknemers in de laagste loongroepen.



Dit is simpelweg een structurele verlaging van je besteedbare inkomen voor meer dan 80% van de werknemers gedurende vijf jaar.
Hans / Ambtenaar
Wel een érg mager resultaat. Dat de VNG hier blij mee is begrijp ik, maar we gaan er wederom fors op achteruit. Als vakbond ga je hier toch niet mee akkoord?
Advertentie