of 63908 LinkedIn

'Cao-bod wordt eerder slechter dan beter'

VNG laat het cao-eindbod op tafel liggen. Blijkt dan dat het kabinet opnieuw moet bezuigen dan wordt het nieuwe nieuw cao-bod ook lager dan het huidige.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat het cao-eindbod van 2 procent loonsverhoging tot eind maart op tafel liggen. Blijkt dan dat het kabinet gemeenten laat meedelen in een nieuwe bezuinigingsronde, dan moeten vakbonden rekening houden met een kariger bod.

Niet gunstiger
Vrij vertaald luidt de boodschap van de VNG aan de bonden dat ze er verstandig aan doen nu zaken te doen met de gemeentelijke werkgevers en er niet op te gokken dat er een gunstiger cao-akkoord voor gemeenteambtenaren uitrolt. ‘Het kan alleen maar minder worden’, aldus Sietske Pijpstra. Zij is secretaris van het College voor Arbeidszaken (CvA) dat namens de VNG al sinds mei vorig jaar met de bonden onderhandelt over een nieuwe cao voor 180.000 gemeenteambtenaren.

 

Tekort
Naar verwachting maakt het kabinet eind maart bekend welke extra bezuinigingen er nodig zijn om een (nog) groter tekort op de overheidsfinanciën te voorkomen. De bedragen die volgens Pijpstra in Den Haag worden genoemd, liggen tussen de 8 en 16 miljard euro. Rijksbezuinigingen werken in de regel door op de gemeentefinanciën. In hoeverre nieuwe bezuinigingen doorwerken op de gemeentefinanciën, hangt af van de keuzes die het kabinet maakt. Belastingverhogingen en extra bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid raken het gemeentefonds niet. Maar kiest het kabinet voor uitgavenbeperkingen van de departementen, dan voelen gemeenten het wel.

 

Gemeentefonds

Het gemeentefonds deelt volgens de zogeheten normeringsafspraken voor ongeveer 18 procent mee in de bezuinigingen op de departementale uitgaven, met uitzondering van ontwikkelingssamenwerking en Europa. Verder kunnen gemeenten worden geraakt door kortingen op specifieke uitkeringen.

Fifty-fifty
Tot nu toe koos het kabinet steeds voor een fifty-fifty verdeling: de ene helft voor rekening van de departementen en de andere voor sociale zorg en zekerheid. Bij een bezuiniging van bijvoorbeeld 10 miljard euro, zou dit een korting op het gemeentefonds van 900 miljoen euro betekenen. Als gemeenten hun inkomsten fors zien dalen, vervalt naar verwachting het huidige mandaat dat het CvA van de VNG onder welke voorwaarden er een cao-akkoord mag worden gesloten. ‘Dan moeten we als CvA eerst zelf opnieuw om tafel en vervolgens met de VNG om te bepalen welke ruimte er dan nog is’, zegt Pijpstra. Niet uit te sluiten valt bovendien dat minister Spies van Binnenlandse Zaken met een loonmaatregel komt voor de sector Rijk. Formeel kan ze die de decentrale overheden niet opleggen, omdat daarvoor een wetswijziging nodig is. Dat laat onverlet dat zo’n loonmaatregel voor het Rijk zijn effect niet mist op de andere onderhandelingstafels.

 

Verkeerd
Die realiteitszin mist Pijpstra vooralsnog bij de bonden. Zij hebben in de strijd voor een nieuwe cao juist harde stakingsacties aangekondigd. De onderhandelingen over de gemeentelijke cao liepen begin februari vast. De bonden eisen behalve volledig koopkrachtbehoud een landelijke werkgarantie. De gemeentelijke werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2 procent. Meer trekt de VNG naar eigen zeggen niet als gevolg van de dalende inkomsten en de stijgende uitgaven. Een landelijke werkgarantie kan de VNG evenmin afspreken. Dat is volgens de gemeentelijke werkgevers ook ‘een verkeerd signaal’ naar de burgers in tijden van recessie.

 

Provincies
Ook het cao-overleg tussen de provincies en de vakbonden is vastgelopen. De bonden vinden het loonbod van de provinciale werkgevers te mager. Het IPO zegt tot het uiterste te zijn gegaan met het loonaanbod ‘in deze tijd van bezuinigingen’ en betreurt het dat de bonden niet bereid bleken het laatste bod te accepteren. ‘De kans is groot dat een volgend werkgeversbod in deze financieel krappe tijden alleen maar minder wordt’, aldus het IPO.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frans (manager) op
Beste Schaap.

Je doet je naam méér dan eer aan...

Frans

(NB: nedereland? Het is al een tijdje: Nederland)
Door mee eens (mee eens) op
Voor al die IDIOTEN die vinden dat het terecht is dat we geen inflatiecorrectie krijgen....... zie de telegraaf...

en nu moet je dan ook blijven volhouden dat het beste is voor nedereland en wel zo solidair.. Nauw, je eigen werkgever krijgt een dikke 10%....
en dan mogen wij niet om wat meer dan 1% vragen... SCHAAP


http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11660370/ …
Door Brenda (Ambtenaar) op
Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Frans.
Laten we het aanbod accepteren en ons druk gaan maken om de dingen die echt van belang zijn. Om mij heen zie ik mensen die veel minder verdienen en keihard werken, maar elke maand constateren dat er aan het eind van het het salaris een stukje maand overblijft.
Ik ondervind dat je als ambtenaar genoeg middelen krijgt om jezelf te verbeteren. Dus als je al jaren in je max. zit wordt het misschien wel eens tijd om in actie te komen en niet te blijven afgeven op de gemeente als werkgever.
Door Frans (manager) op
Ik word echt onpasselijk van de enkele onderstaande reacties die de charme van simplificatie en ongeschooldheid kennen... een schande voor het gemeenteambtenaren volk.

Want er zijn altijd lieden die structureel over 'werkdruk' klagen, maar schijnbaar wel de tijd kunnen vinden om de participeren in dit soort digitale discussies en daarbij ongenuanceerd PVV- taal hanteren als 'lekker declareren', 'neem nooit een baan als (gemeente) ambtenaar' of 'we gaan graag de strijd aan'.

Juist nu, in deze lastige periode zouden gemeenteambtenaren niet het onderste uit de kan moet willen vragen; als vertegenwoordiger van de overheid zou je juist veronderstellingen dat er eerder wordt bijdragen aan de huidige situatie…

Want, ik zie in mijn dagelijks werk (w.o. verantwoordelijk voor de uitvoering van het Minimabeleid) véél schrijnendere gevallen dat een zgn. inflatiecorrectie van 2%...

Substantiëler vind ik de bijdragen van de Vries, hoewel ook doorspekt van ondoordachte repliek, die terecht aandacht attendeert op de mogelijkheden van 'eigen ontwikkeling' en zich -conform de Vries- véél beter kan concentreren op de andere CAO- onderdelen. Dat bied perspectief en mogelijkheden voor de toekomst in combinatie met begrip voor de huidige situatie. Kortom, zoals een goed ambtenaar betaamt…

NB: reacties zijn logischerwijs welkom; lever deze wel op niveau!
Door mee eens (mee eens) op
en dan te bedenken, dat onze ministers lekker declareren, bijvoorbeeld de mijne…

ze hebben geen idee hoeveel het “standaard”leven in Nederland kost, omdat WIJ dat betalen…

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-public …
Door Janus Kop op
Grappig toch dat er telkens weer wordt gerefereerd aan de salarisverhogingen voor de rijksambtenaren.
Op mijn salarisstrook staat bij brutosalaris al sinds 1-1-2009 hetzelfde bedrag.
Bij nettosalaris staat nu een bedrag dat sinds 1-1-2009 met ca. 150 euro is verlaagd.
Door henk (gemeenteambtenaar) op
Ik adviseer iedereen: neem nooit een baan als (gemeente) ambtenaar!!!!!!!!!!!!!
Door anand (adviseur) op
ik ben nog steeds jaloers op de rijksambtenaren en de politie. Wij gemeente-ambtenaren kunnen nmiet tippen aan de salarisverhogingen over de afgelopen jaren.
Ik weet wel zeker dat de politie (incl kantoorpersoneel) weer een redelijke loonsverhoging (minstens 2,5%) zal krijgen.
Wij krijgen uiteindelijk de 2% over een lange periode. Overigens zijn we dat geld al meer dan kwijt aan hogere inhoudingen op het gelijkblijvende brutoloon.
Door Frans van de Zwaag (ambtenaar) op
Volgens de VNG wordt het CAO-bod eerder slechter dan beter. Dat zullen we dan nog wel eens zien. De rode vlaggen hangen al klaar. We gaan graag de strijd aan!
De VNG doet er verstandig aan eerst nog eens met de Røtte-regering te gaan praten over hun bestuursakkoordje.
Door A. Willemsen (Financien) op
@paul. De levensloopbijdrage is geen 1,5% maar 0,8%. Het CVA heeft mij "verzekerd" dat we dit niet kwijtraken nav vragen van mijn kant.
@Hans de Bruin, de eindejaarsuitkering heeft altijd meegeteld voor de bepaling van de hoogte van je pensioen. Die heb je dus wel degelijk, maar niet apart aan het einde van het jaar. Daarnaast moeten werkenden maandelijks flink inleveren met de extra opslagpremie per 1 april. En ook zij worden 0,5% gekort op hun pensioen. De werkenden betalen dus 2 keer! Nadat het loon in juanauri bij mij al 50 euyro zakte nu nog een keer bijna 20 euro. De kinderopvang is voor mij ook 60 euro omhoog gegaan en de baan van mijn vrouw staat op de tocht. Dus waar zeur je als gepensioneerde over? Tegen de tijd dat ik 67 ben (of nog ouder) is er niks van het pensioen over aangezien ze de waardevastheid los willen laten. Ruilen?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers