of 59318 LinkedIn

Campussen universiteit echte banentrekkers

Science parks en campussen zorgen voor een relatief grote banengroei. Waar de totale werkgelegenheid in gemeenten waar die parken liggen de afgelopen drie-en-half jaar met 6 procent toenam, groeide die op campussen met 22 procent.

Science parks en campussen zorgen voor een relatief grote banengroei. Waar de totale werkgelegenheid in gemeenten waar die parken liggen de afgelopen drie-en-half jaar met 6 procent toenam, groeide die op campussen met 22 procent.

 

De werkgelegenheid bij bedrijven op de 17 al langer bestaande campussen en science parks is in de periode medio 2014 – begin 2018 gegroeid met 5.700 arbeidsplaatsen tot in totaal 47.000 arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Netwerk Kennissteden Nederland.

 

Snelle groeiers

De campussen en science parks blijken een gewilde vestigingsplaats te zijn, want ook het aantal bedrijven groeide in diezelfde tijd met 30 procent tot ruim 2.200.

Naar aantal arbeidsplaatsen gerekend zijn de High Tech Campus Eindhoven, Leiden BioScience Park en Kennispark Twente de grootste. Snelle groeiers zijn de campussen in Groningen en Wageningen. Het grootste aantal bedrijven is gevestigd op Kennispark Twente, TU Delft Science Park en Campus Groningen.

Uit het onderzoek blijkt dat campussen voor bedrijven meerwaarde hebben, omdat er een stimulerende innovatie-omgeving is. Steeds meer nieuwe bedrijven (start ups, Nederlandse bedrijven, bedrijven uit het buitenland) kiezen voor campussen – ook als ze (nog) geen directe link hebben met bijvoorbeeld de universiteit op een science park, aldus de onderzoekers.

  

Internationale kenniswerkers

Om de innovatiekracht en economische meerwaarde nog verder te benutten stelen de onderzoekers een aantal actiepunten voor, zoals de ontwikkeling van gebouwen en researchfaciliteiten voor nieuwe bedrijven en het zorgen voor een goede bereikbaarheid. Ook zouden er nationale en regionale actieprogramma’s moeten komen om meer internationale kenniswerkers naar Nederland te halen en hier te houden. De onderzoekers pleiten voor het opstellen van een uitvoeringsagenda door onder andere universiteiten, gemeenten, provincies en het rijk om die actiepunten uit te werken.

 

Nieuwe gebouwen

Directeur Jan Henk van der Velden van Stichting Utrecht Science Park ziet in het rapport een bevestiging van de potentie van het Science Park. Wel is volgens hem nog winst te behalen waar het gaat om het aantal bedrijvenbanen. Zijn ambitie is om in het aantal private Research & Development- banen met enkele duizenden te laten groeien. ‘Daartoe zullen onder meer nieuwe laboratoriumgebouwen moeten worden gerealiseerd’, aldus Van der Velden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.