of 60220 LinkedIn

Burgers helpen gemeente bij werving ambtenaren

Inwoners van de gemeente De Fryske Marren wordt gevraagd zitting te nemen in een sollicitatieraad. Deze adviesraad moet de gemeente helpen bij het werven van nieuwe ambtenaren. De zeven leden van de sollicitatieraad bepalen mede aan welke waarden nieuwe medewerkers worden getoetst.

De gemeente De Fryske Marren vraagt haar inwoners om zitting te nemen in een sollicitatieraad. Deze adviesraad moet de gemeente helpen bij het werven van nieuwe ambtenaren. De zeven leden van de sollicitatieraad bepalen mede aan welke waarden nieuwe medewerkers worden getoetst.

Primeur in gemeenteland
De Friese gemeente spreekt van een primeur in gemeenteland. Iedere inwoner van 16 tot 100+ jaar kan zich voor half september aanmelden. Een maand later worden de zeven leden bekendgemaakt om voor 1 december geïnstalleerd te worden door burgemeester Fred Veenstra tijdens een speciale bijeenkomst in het gemeentehuis. De gemeente schat in dat de leden er hoogstens een aantal dagen per jaar mee bezig zijn. Niettemin krijgen zij een ‘gezichtsbepalende’ rol binnen de gemeente, wat betekent dat hen wordt gevraagd om hun foto’s te mogen gebruiken voor campagnedoeleinden. De leden van de sollicitatieraad krijgen de hoofdrol in de wervingscampagne voor nieuwe medewerkers.

Burgers denken mee
Het idee voor de sollicitatieraad met burgers is in samenwerking met reclamebureau Junction, P&O en de afdeling communicatie ontstaan, vertelt de gemeentewoordvoerder. Een sollicitatieraad is misschien uniek in gemeenteland, maar waarom is het eigenlijk nodig? De gemeentewoordvoerder wijst erop dat ambtenaren cruciaal zijn voor het reilen en zeilen van de gemeentelijke organisatie en dus ook veel invloed op die organisatie hebben. ‘Op deze manier wordt burgers ook een gelegenheid gegeven om daarover mee te denken.’

Burgers bepalen waarden
De leden van de sollicitatieraad zullen op verschillende momenten binnen het wervingstraject een rol spelen. Ze mogen mede bepalen aan welke waarden nieuwe medewerkers getoetst zullen worden en mogen input geven voor interviews en rollenspellen met kandidaten. Of het belang van de burger of van de gemeente uiteindelijk de doorslag geeft bij bijvoorbeeld het bepalen van de waarden zal per situatie verschillen, laat de gemeentewoordvoerder weten.

Klankbord voor nieuwe medewerkers
Wanneer er nieuwe medewerkers zijn aangenomen, kunnen leden van de sollicitatieraad af en toe als klankbord fungeren. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kon zij vrijdag niet achterhalen. Wel is duidelijk dat de sollicitatieraad niet bij elk sollicitatiegesprek zal zitten. 'Ze denken mee over het wervings- en selectiebeleid van de gemeente. Net als dat de gemeente bijvoorbeeld een inwonerspanel heeft.'

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerben op
Poppenkast in het kader van burgerparticipatie?
Door Jan op
@de vries (ambtenaar). Een ambtenaar zou toch moeten weten dat de gemeenteraad geen enkele rol heeft bij het aantrekken van personeel en het beoordelen van personeel, behalve dan het personeel van de griffie. Burgers, voor wie ambtenaren feitelijk werken, daarentegen zouden inderdaad best een adviserende rol kunnen krijgen bij het aantrekken van ambtenaren.
Door Pierre (Betrokken burger) op
Dit is waarschijnlijk in het leven geroepen om de gemeente even weer op de kaart te zetten.
Hoever moeten we gaan. gaat de burger dadelijk dan ook nog beslissen wat de arbeidsvoorwaarden zijn. Gezien ambtenaren niet zo populair zijn, vrees ik het ergste. Laat gemeentes zich maar bezig houden met hun daadwerkelijke taak ipv projecten waar een Burgemeester of Wethouder zich mag profileren voor de volgende stap in zijn/haar carrière.
Door de vries (ambtenaar) op
Alle gemeenten (ook DFM) hebben al lang zo'n raad: de gemeenteraad. En die wordt ook nog eens gekozen door 'de burgers'. Niet zo'n raadje dus waar mensen met te veel vrije tijd voor benaderd worden.