of 58952 LinkedIn

Burgemeester verbiedt roddelen

Een roddelverbod ziet de burgemeester van de Filipijnse gemeente Binalonan als een manier om de levenskwaliteit in het stadje op te voeren. De wet moet duidelijk maken dat iedereen verantwoordelijk is voor de geruchten die worden verspreid en de gevolgen ervan. Inwoners kunnen volgens hem ‘nuttigere dingen doen.’
© Shutterstock

Wat de burgemeester van de Filipijnse gemeente Binalonan betreft is kwaadspreken voortaan verboden. Op overtreding staat een geldboete of een taakstraf. De nieuwe wet komt er na een aantal politieke strubbelingen in de gemeenteraad. 

Dat zoveel inwoners de neiging hebben tot roddel en achterklap wijt burgemeester Ramon Guico III aan de zon die in de zomer zorgt voor ondraaglijke hitte. Dan gaat de bevolking onder een boom zitten met een hapje en vooral een drankje. En dat maakt volgens The Asian Wall Street Journal de tongen behoorlijk los. Favoriete onderwerpen: geld, eigendom, relaties en overspel. Sociale media als Facebook hebben het geruchtencircuit alleen maar verder aangewakkerd, denkt de burgemeester, met soms slaande ruzies tot gevolg.

Dus besloot hij boetes uit te gaan delen voor het ‘vergrijp.’ Wie voor het eerst wordt betrapt op een overtreding riskeert een boete van zo’n 3,50 euro. En daar blijft het niet bij: de roddelaar moet daarbij ook nog drie uur vuilnis ophalen.

Nuttigere dingen
De straffen lijken effect te hebben. Althans, maar weinig mensen hebben tot dusver na een eerste boete een tweede sanctie van ongeveer 15 euro opgelegd gekregen plus een taakstraf van acht uur. Een roddelverbod ziet de burgemeester als een manier om de levenskwaliteit in het stadje op te voeren. De wet moet duidelijk maken dat iedereen verantwoordelijk is voor de geruchten die worden verspreid en de gevolgen ervan. Inwoners kunnen volgens hem ‘nuttigere dingen doen.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!