of 59082 LinkedIn

Burgemeester Midden-Drenthe betuigt spijt

Burgemeester Mieke Damsma (D66) heeft de schuld op zich genomen voor het verspreiden van twee versies van een rapport over de oorzaak van hoog ziekteverzuim en groot verloop in de gemeentelijke organisatie. ‘We hebben ons teveel laten leiden door de hectiek van het moment. Daardoor heb ik niet de definitieve versie van de kernboodschap verspreid. Dat spijt me zeer.’

‘We hebben ons teveel laten leiden door de hectiek van het moment. Daardoor heb ik niet de definitieve versie van de kernboodschap verspreid. Dat spijt me zeer.’ Met deze woorden nam burgemeester Mieke Damsma (D66) van de gemeente Midden-Drenthe de schuld op zich voor het verspreiden van twee versies van een rapport over de oorzaak van hoog ziekteverzuim en groot verloop in de gemeentelijke organisatie.

Beeld beïnvloeding onjuist
De burgemeester legt uit dat op 16 januari de conceptversie van het BMC-rapport op het intranet is vervangen door de definitieve versie en het college daarna op diezelfde dag het managementteam heeft uitgenodigd om dit nader toe te lichten. ‘Het beeld dat het college zich heeft laten beïnvloeden door het managementteam is dus onjuist.’

Burgemeester betreurt ophef
Volgens de burgemeester is geprobeerd alles zo transparant en objectief mogelijk te laten verlopen. Ze vindt het ‘wrang’ dat dit niet is gelukt. Ze betreurt dan ook de ontstane ophef na de verschijning van de twee versies. Verschillende oppositiepartijen hadden de extra raadsvergadering aangevraagd naar aanleiding van de gang van zaken en het feit dat een zin over de rol van het managementteam wel in de conceptversie stond, maar niet in de definitieve versie.

CU trekt motie in
De ChristenUnie trok fel van leer door te stellen dat BMC zijn opdracht ‘volstrekt onvoldoende’ had uitgevoerd. Volgens fractievoorzitter Henk Heideveld zijn door het handelen van BMC medewerkers in alle lagen van de organisatie onnodig geschaad heeft en zijn zij in onzekerheid gebleven over de situatie. In een motie vraagt hij het college een klacht in te dienen tegen BMC en de rekening niet te betalen. Andere partijen vinden de motie te kort door de bocht en hij trekt deze later weer in.

Twijfels over onafhankelijkheid
Tijdens het debat concludeert D66-fractievoorzitter Harma van der Roest dat iedereen de conceptversie heeft ontvangen zonder te weten dat het de conceptversie was. Rudi Weima van GroenLinks stelt vast dat er nooit een conceptversie is geweest, alleen een definitieve versie die daarna is verbeterd. De oppositie twijfelt of de kernboodschap van het rapport wel onafhankelijk tot stand is gekomen, waar de collegepartijen (CDA, VVD en PvdA) daar zeker van zijn en door willen met de aanbevelingen.

Toekomstvisie
Volgens burgemeester Damsma is het verschil tussen de twee versies niet zo groot en blijft de kernboodschap hetzelfde, alleen is de rolopvatting van het college en het managementteam beter verwoord in de uiteindelijke versie. D66 dient hierna een motie in die oproept gezamenlijk tot een toekomstvisie te komen voor de problemen in de gemeentelijke organisatie en een financieel plan te maken voor de uitvoering van de aanbevelingen in het rapport. Die motie krijgt wel voldoende steun.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Burger (Inwoner Midden-Drenthe) op
Wat weer een schandalige vertoning waaruit blijkt hoe smerig politiek is.
De coalitepartijen zwakken alles af om het pluche-schade tot een minimum te beperken. Daarbij is het toegestaan om te liegen en de feiten te manipuleren met vage teksten.
Zelfs de burgemeester met haar uitermate zwakke optreden durft nog met droge ogen te beweren dat beide rapportversies eigenlijk hetzelfde zeggen. Dikke lulkoek. Bovendien is door openbaarmaking van het ene rapport waarin het MT wordt genoemd een groep managers beschadigd. Ze kunnen simpelweg niet meer functioneren in de huidige functie in deze organisatie. Ik laat in het midden of de conclusie rondom de leidinggevenden terecht is of niet, maar ze zijn beschadigd.
Chapeau voor de heer de Haas die de gehele situatie aan de orde heeft gesteld in de openbare raadsvergadering.
Een dikke boeh voor alle coalitie fractievoorzitters die de heer de Haas verwijten de publiciteit te hebben gezocht. Jullie hebben dikke boter op jullie koppen.

En wat een flut motie.
Bla bla bla, academisch geblaat van D66.

Ik ben opnieuw (voor de zoveelste keer) teleurgesteld door de coalitie politiek van mijn geliefde Midden-Drenthe dat beter verdiend.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!