of 59345 LinkedIn

Burgemeester Link op non-actief na relatiecrisis

Burgemeester Berry Link (CDA) van de gemeente Geldrop-Mierlo voert zijn functie voorlopig niet uit. Hij heeft zich ziek gemeld en volgt hiermee het advies op van de fractievoorzitters in de raad. Dat melden regionale media. Aanleiding zou de gevolgen van een geheime liefdesrelatie met een ambtenaar van de gemeente zijn.

Burgemeester Berry Link (CDA) van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft zich ziek gemeld en voert zijn functie voorlopig niet uit. Hij volgt hiermee het advies op van de fractievoorzitters in de raad. Dat melden regionale media. Aanleiding zou de gevolgen van een geheime liefdesrelatie met een ambtenaar van de gemeente zijn.

Officiële waarschuwing
Voor deze integriteitsschending kreeg Link begin januari een officiële waarschuwing en op dat moment leek de relatie met de ambtenaar ook voorbij. Het vertrouwen in hem had wel een deuk opgelopen, laat DGG-fractievoorzitter Frans Stravers, woordvoerder van de fractievoorzitters in de raad, tegenover het Eindhovens Dagblad weten. De conclusie van de commissie was toen: een gele kaart, maar niet zwaar genoeg voor een vertrouwensbreuk.

Nieuwjaarsborrel
Overigens kwam de relatie met de gemeenteambtenaar aan het licht tijdens de nieuwjaarsborrel van de gemeente, waar Link ten overstaan van iedereen door zijn partner werd uitgefoeterd. Volgens Stravers liet zij weten niet zo tevreden over hem te zijn. Enkele dagen besloot de gemeenteraad een vertrouwelijk onderzoek in te stellen naar de relatie met de ambtenaar met als uitkomst de officiële waarschuwing.

Zorgen over emotionele gesteldheid

Afgelopen vrijdag had Link echter een zodanig heftig gesprek met zijn partner dat hij met onbekende bestemming vertrok. Vanwege zorgen over zijn emotionele gesteldheid werd de politie ingeschakeld om hem op te sporen. Daar werden ook hulpverleners bij gehaald, aldus Stravers in het ED. Sindsdien verblijft Link niet in de gemeente.

Nieuw onderzoek
Het is de vraag of Link kan terugkeren als burgemeester. Gemeenteraadsleden in Geldrop-Mierlo vragen zich af of hij in het integriteitsonderzoek wel de gehele waarheid over zijn affaire op het gemeentehuis heeft verteld. Stravers loopt nog niet op die vraag vooruit, maar stelt wel dat de onderzoekscommissie opnieuw aan de slag zal gaan en de zaak opnieuw moeten beoordelen. ‘De conclusie kan dan best anders zijn.’

Eerst persoonlijke crisis bezweren
De taken van Link worden voorlopig waargenomen door CDA-wethouder Mark Jeucken. Stravers zal Link vanavond als vice-voorzitter vervangen in de raadsvergadering. ‘Er is sprake van een crisis, op allerlei vlakken’, liet hij nog weten. ‘Zijn toekomst als burgemeester wordt moeilijk. Maar het gaat nu eerst om de mens die een crisis op het persoonlijke vlak moet bezweren. Pas daarna komt de vraag naar de politieke consequenties.’

Integriteit hoog in vaandel
Link trad in 2015 aan als burgemeester van Geldrop-Mierlo. Daarvoor was hij acht jaar burgemeester van de gemeente Schinnen. Daar liet hij regelmatig blijken dat hij integriteit hoog in het vaandel wil hebben staan. Rond een ontslagzaak van een ambtenaar in die gemeente kruiste hij regelmatig de degens met diens advocaat Richard Wagemans die zijn cliënt ‘10.000 keer zo integer’ vond als Link en zei dat de burgemeester een ‘bord voor zijn kop’ heeft.

Klacht niet gehonoreerd
Link diende in 2014 hierover een klacht in bij de Raad voor Discipline en kreeg gelijk. De advocaat kreeg een enkele waarschuwing, maar in hoger beroep maakte het Hof van Discipline deze weer ongedaan. De uitspraken waren weliswaar op het randje, maar er niet overheen. In 2016 nam de raad van Geldrop-Mierlo onder leiding van Link een aangescherpte integriteitscode aan voor college- en raadsleden.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Manu (beleidsadviseur) op
Het blijft mij verbazen dat burgemeesters zich in verband met allerlei privézaken ziek kunnen melden. Of het nu een relatie of het einde daarvan is, of een ziek kind (wat op zich erg genoeg is - daar gaat het niet om) of een andere privézaak. Een gewone werknemer moet maar zien hoe hij zijn zaken met (zorg)verlof geregeld kan krijgen. Dat is toch raar?
Door Hans (afdelingsmanager) op
@ Arjan & Karel: eens. Inmiddels is Berry Link(ed-out).
Door Arjan op
Geeft aan dat de verkiezing tot beste bestuurder voor een groot deel emotie is zonder een stevig fundament.
Door Karel van Klaveren op
Hilarisch! In 2010 stond deze burgemeester Berry Link in de lijst van 10 beste bestuurders van Nederland, georganiseerd door Binnenlands Bestuur.

In diezelfde lijst stond trouwens ook ene wethouder Mark Verheij, nadien bekend door zijn declaratie van een fles wijn van 127 euro.
Door Hans (afdelingsmanager) op
@ P. van Hoek: Swiebertje? Wie is de lul lijkt me recenter..
Door P van Hoek op
Berry Link valt hier dus echt van zijn voetstuk af. Integer laat me niet lachen. Mogelijk kan hij burgemeester gaan spelen in een nieuwe serie van Swiebertje, want toneelspelen daar is hij een kei in !!!
Door Ben (gemeentejurist) op
Als een burgemeester een affaire heeft is het wat mij betreft in principe een privé-zaak. Echter niet als het, zoals hier, een affaire met een aan hem ondergeschikte ambtenaar betreft en er ook nog eens politie inzet noodzakelijk is om hem op te sporen en er hulpverlening nodig is. Deze burgemeester is dermate vleugellam dat het hem zou sieren om zelf te verzoeken om ontslag.
Door L rozenwater op
Je kent de spelregels, je vrouw staat al op scherp en dan gewoon je lul achterna lopen?
Niet geschikt.

En in ziektewet gaan al helemaal niet, die fleppdrol heeft het zelf veroorzaakt en dan mag de burger nog een keer extra betalen?

Geef hem maar een rode puntmuts en prikstok kan hij nadenken in de frisse lucht.