of 59854 LinkedIn

Buren beleeft vijfde coalitiebreuk sinds 2002

Nadat vrijdag al twee van de drie wethouders van de gemeente Buren waren opgestapt, zegde fractievoorzitter Sander van Alfen van Gemeentebelangen dinsdag tijdens de raadsvergadering het vertrouwen op in het college dat behalve zijn partij bestond uit PvdA en VVD. Het is de vijfde coalitiebreuk in de gemeente sinds de dualisering in 2002.

Nadat vrijdag al twee van de drie wethouders van de gemeente Buren waren opgestapt, zegde fractievoorzitter Sander van Alfen van Gemeentebelangen dinsdag tijdens de raadsvergadering het vertrouwen op in het college dat behalve zijn partij bestond uit PvdA en VVD. Het is de vijfde coalitiebreuk in de gemeente sinds de dualisering in 2002.

Onafhankelijk informateur
Gemeentebelangen wil nu dat een onafhankelijk informateur langs alle partijen gaat om een nieuwe coalitie te vormen. Donderdagavond staat een nieuwe openbare raadsvergadering gepland over de vervolgprocedure. De twee opgestapte wethouders Gerdjan Keller van Gemeentebelangen en Daan Russchen van de PvdA blijven voorlopig de wettelijke termijn van een maand aan om te zorgen voor een goede overdracht van lopende zaken en dossiers. De derde wethouder Sietske Klein-De Jong (VVD) is demissionair, maar zal na afloop van de wettelijke aanblijftermijn samen met burgemeester Jan de Boer (D66) de taken van de wethouders overnemen.

Geen goede samenwerking
Russchen ervoer de laatste maanden geen constructieve samenwerking meer met en tussen politieke partijen, meldt Omroep Gelderland. Keller sprak over minimale samenwerking tussen coalitiepartijen en dat hij deze constatering meerdere malen met het college en coalitiepartners heeft gedeeld. Maar hij zag geen verbetering ontstaan. In juli bleek al dat de raad ontevreden was over de plannen van Keller voor een nieuwe sporthal, toen hij goedkeuring vroeg om daar 4,7 miljoen euro voor uit te trekken. Onverantwoord veel, vond de raad. Russchen zou te eigengereid zijn in het bibliotheek- en leesbeleid binnen de gemeente.

Vijfde coalitiebreuk
Niet alleen het college is gevallen, ook in de PvdA (2 zetels) vond een scheuring plaats. De opgestapte wethouder Russchen zegde zijn partijlidmaatschap en raadslid Ellen van Dam stapte maandag uit de fractie en nam haar zetel mee. Het vormen van een nieuwe coalitie wordt er zo niet gemakkelijker op, want de raad telt nu acht fracties op 21 zetels en acht van die zetels zijn voor Gemeentebelangen. ‘Het is een zooitje in Buren’, aldus fractievoorzitter Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren. En dat is niet de eerste keer. In het recente boek ‘Valkuilen voor wethouders’ van Henk Bouwmans wordt Buren in het rijtje ‘bestuurlijke probleemgemeenten’ geplaatst. Deze coalitiebreuk is al de vijfde sinds 2002.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Dure grappenmakerij met al die wethouders etc. op wachtgeld. De burgers zijn zelf de dupe (hoge(re) OZB, lager voorzieningenniveau), maar hebben er zelf ook voor gekozen. Tijd voor een sterke burgemeester en/of fusie of nog beter minder politieke partijen.
Door Gerrit (beleidsadviseur) op
Heel vervelend voor het vertrouwen in het bestuur van Buren, maar nog vervelender voor wethouder Sietske Klein-De Jong (VVD). Als zij na het feitelijke vertrek van de twee andere wethouders alleen met de burgemeester het college vormt, dan is dat wettelijk niet mogelijk. Artikel 36, lid 1, van de Gemeentewet schrijft voor dat er niet minder dan twee wethouders zullen zijn. Zolang het college niet tenminste twee wethouders telt, vormt de burgemeester als enige een bevoegd college.
Door Gerrit (beleidsadviseur) op
Heel vervelend voor het vertrouwen in het bestuur van Buren, maar nog vervelender voor wethouder Sietske Klein-De Jong (VVD). Als zij na het feitelijke vertrek van de twee andere wethouders alleen met de burgemeester het college vormt, dan is dat wettelijk niet mogelijk. Artikel 36, lid 1, van de Gemeentewet schrift voor dat er niet minder dan twee wethouders zullen zijn. Zolang het college niet tenminste twee wethouders wethouders telt, vormt de burgemeester als enig een bevoegd college.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!