of 64707 LinkedIn

Bruls gaat in gesprek over inzet leger in zorg

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaat maandag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de inzet van het leger in de zorg.
2 reacties

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaat maandag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de inzet van het leger in de zorg. 

Noodklok

Dat zei hij zondagavond in Nieuwsuur. Daarmee reageert Bruls op de brief die veiligheidsregio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente hebben gestuurd aan de ministeries van Defensie en VWS, waarin ze de noodklok luiden over de capaciteit in de zorg in de strijd tegen het coronavirus.

 

Zwart scenario

In de brief vragen de veiligheidsregio's om militaire bijstand in de verpleeg- en verzorgingshuizen vanwege een tekort aan personeel als gevolg van ziekteverzuim en quarantainemaatregelen. Komt die hulp niet, dan dreigt het zwartste scenario en kan het minimumniveau aan zorg niet 'eer geleverd worden. 'Collega's doen dit verzoek niet zomaar. Dan is er al gekeken hoe ziekenhuizen en verpleeghuizen elkaar kunnen helpen, dus als je dit vraagt is de nood tot grote hoogte gestegen', zegt Bruls. Overigens spelen deze zorgen ook bij andere regio's. 'Er is een behoefte aan handen aan het bed, maar ook aan ondersteuning bij logistieke zaken waarvoor een medisch diploma niet noodzakelijk is', stelt de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Het Rode Kruis is daarvoor al gevraagd in verschillende regio's om te helpen, nu wordt een beroep gedaan op het leger.

 

Handjes

Het ministerie van Defensie bevestigde zondag aan het ANP na berichtgeving door RTL Nieuws dat het in overleg is met het ministerie van VWS en de veiligheidsregio's over hoe Defensie kan helpen. Defensie onderzoekt dat ook intern. Welke capaciteit Defensie daarvoor heeft, hangt af van het verzoek. 'Handjes hebben we heel veel, maar als ze specifieke verpleegkundigen of artsen willen, wordt het lastig', zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie. 'Tien mensen van ons helpen in een verzorgingshuis in Ede. Dat zijn verzorgers en verpleegkundigen, maar ook mensen die bijvoorbeeld adviseren over hygiëne. In het UMC Utrecht helpen 160 militairen op de corona-afdelingen. En dan hebben we ook nog onze eigen werkzaamheden waar we mensen voor nodig hebben.'

 

Scherpschutter

Daarnaast heeft Defensie 1000 militairen klaarstaan om te helpen in de teststraten. 'Dat zijn werkzaamheden waarvoor je makkelijk omgeschoold kan worden. Werkzaamheden van verpleegkundigen of artsen uitvoeren, dat wordt lastig als je scherpschutter bent.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin op
Je kunt dit ook zien als Paard van Troje voor Oud en Nieuw...
Door Gert op
Jongens begin eens met enten. We lopen toch voorop in Europa. Gas erop.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers