of 59318 LinkedIn

Brandweercommandant onder vuur om cupcakes graaien

Na een onderzoek door BING blijkt dat het met de integriteit van een brandweercommandant van de gemeente Leeuwarden wel goed zit. Ze werd onderwerp van roddel en achterklap doordat ze lekkernijen als cupcakes mee naar huis nam.

De opening van een nieuwe kazerne, een mand met streekproducten, een schaal cupcakes en een roddelcultuur binnen de brandweerorganisatie. Voor een brandweercommandant in Leeuwarden is die combinatie bijna fataal geworden in wat de ‘cupcake-affaire’ is gaan heten.  Er ontstond zoveel onrust over vermeend graaien van lekkernijen door het management dat de gemeente Leeuwarden in moest grijpen en zelfs het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) inschakelde.

Onrust op de werkvloer

De rel werd geboren op de feestelijke opening van de nieuwe brandweerkazerne in Leeuwarden. Het gerucht ging dat de brandweercommandant na afloop een aantal kado’s in haar auto laadde. Deze bestonden onder meer uit een grote mand met streekproducten. Rond diezelfde tijd zou de commandant ook een schaal cupcakes alsmede anderhalve doos oranjekoek uit de kazerne hebben meegenomen. Het lijkt een onschuldig vergrijp, maar voor de brandweermedewerkers in Leeuwarden niet. Door roddel en achterklap leidde het meenemen van de cakejes tot onrust op de werkvloer.

 
Niets aan de hand 

'Het is te kleinschalig voor woorden,' zegt gemeentesecretaris Reindert Hoek enigzins gegeneerd, ' maar de bewuste mand met streekproducten is weer teruggebracht. Volgens BING was er dan ook niets aan de hand,. Er is een beeld ontstaan dat er veel kado's zijn meegenomen op de opening van de kazerne, maar dat klopt absoluut niet.' 


Miscommunicatie

Volgens het BING-rapport heeft het management naar aanleiding van de roddels over de brandweercommandant een mail naar de medewerkers gestuurd die meer vragen opriep dan beantwoordde. 'Er is inderdaad sprake geweest van miscommunicatie door het leidinggevend kader, dit in combinatie met een stevig roddelcircuit en je hebt een escalatie,' verklaart de gemeentesecretaris.

Onzekerheid
Er zijn oorzaken aan te wijzen waardoor de kwestie zo uit de hand kon lopen. 'Bij de brandweer ben je 7 dagen in de week en 24 uur per dag bij elkaar, dan wordt er veel gepraat. Ook de reorganisatie waarbij  het korps bij de Veiligheidsregio wordt gevoegd is een elementje geweest. Er is toch veel onzekerheid,' aldus Hoek.

Geen gevaar
Hij gelooft dat de veiligheid door de verstoorde werksfeer nooit in gevaar is geweest. 'Als er echt iets aan de hand is, werkt de organisatie perfect, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.'  De kwestie wordt volgend jaar automatisch opgelost wanneer de commandante wordt overgeplaatst, dat lag al voor de hele kwestie in de planning zegt de gemeentesecretaris. Hij vindt de gebeurtenissen niet bij de brandweer passen en heeft er vertrouwen in dat de sfeer na een paar gesprekken weer verbeterd wordt. 'We praten hier met elkaar en niet over elkaar.'

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Eelke (ambtenaar) op
Deze Hoek heeft de brandweercommandant nog een paar maanden eerder uitgeroepen tot een van de meest bewonderdede vrouwen in zijn omgeving. En nu dus BING op haar afsturen. Als directe baas een vorm van nalatigheid en gebrek aan loyaliteit. Maar dat zit in de man zijn karakter denk ik.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
In een omgeving waar 24/7 mensen in dienst zijn/rondlopen, laat je wat over is gewoon staan voor de ploeg/degenen die nog komen en neem je niet - zeker niet als leidinggevende met een dergelijk salaris! - het voortouw om het dan maar mee naar huis te nemen. Gewoon heel erg dom en zeker geen voorbeeld naar de collega's toe.
Door Jan op
Gaap!
Door Jakov op
Dit binnenbrandje is nog geen uitslaande brand geworden.
Door L. ter Keurs (gemeenteambtenaar) op
Met stijgende verbazing het artikel gelezen, zijn de genoemde feiten zo ernstig dat hier met gemeenschapsgeld bekostigd integriteitsonderzoek moet worden verricht door een commercieel buro die handelt in integriteit. Indien de opdrachtgevers van dit onderzoek dit uit eigen zak moesten betalen stel ik mij voor dat zij vast meer oplossingsvaardigheden voorhanden hadden dan het inhuren van het buro BING. Trouwens men kan vraagtekens zetten bij de uitkomsten van dit onderzoek. In meerdere casussen is gebleken dat BING onzorgvuldig, ondeskundig en onprofessioneel onderzoek heeft verricht, zie oa de zaak Schiedam, Wassenaar en Borne. Ik verwijs graag naar een andere publicatie oa op deze site: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-orga …
Door Leon op
Tip voor de media.
Zou er geen doos met komkommers in de kofferbak van de commandant zijn verdwenen?
Door ernst (ambtenaar) op
In de reactie van de gemeente is geen enkele inhoudelijke motivering gegeven van de actie van de brandweercommandant. Hij heeft iets megenomen en weer terug gegeven. Zou die regels opk voor bankovervallers gelden?
Nee, in de plaats daarvan wordt gewezen op de roddelende organisatie die bang is zijn baan te verliezen. Als er wat aan de hand is, dan moeten we dat maar samen oplossen, zo moet de gedachte zijn. Daarmee is de reactie van de gemeentesecretaruis vergelijkbaar met bijvoorbeeld de mores bij demaffia. De melder wordt dus aangepakt omat het niet loyaal is je maat te verlinken. Een ouderwets patroon van integriteitsbeleving. Werk aan de winkel meneer Hoek!!
Door Nobby (annimal cop) op
Hoe vaak komt het niet voor dat na een feestje iemand er vandoor gaat met de aangebroken flessen wijn en en een doggybag. De heisa is te voorkomen door daar van tevoren goede afspraken over te maken. En is er geen vertrouwen in elkaars integriteit, moet je besluiten dat alles de vuilnisbak in gaat. Persoonlijk denk ik dat het verweer dat alles teruggebracht werd naar waar het vandaan kwam, een smoes was. Het is aan de gemeente Leeuwarden vervolgens of die zich voor de gek wil laten houden. Consquentie is wel dat het overige brandweerpersoneel maar ook het eigen personeel dit niet vergeet en gelijk behandeld wil worden c.q. zich dit als norm gaat hanteren.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Inderdaad gaat het bij veiligheid net om die ene stap harder of niet en het maken van keuzes op kritieke momenten. Straks gebeurt er iets en noemen ze de verantwoordelijke de cupcake-twijfelaar.
Door Arjan van Lit op
In omgevingen als politie, brandweer, chemische industrie, defensie (operationeel) etc. heeft een verstoorde werksfeer vrijwel altijd consequenties voor de veiligheid. Vaak blijft dat beperkt tot "klein leed", maar het verschil tussen "het ging net goed" en "het ging goed fout" is vaak flinterdun. Waarom zou Leeuwarden een uizondering zijn?