Advertentie
carrière / Nieuws

Brabantse ambtenaar inspireert VN Veiligheidsraad

Teun Meulepas (31) is projectleider Energie bij de provincie Noord-Brabant maar doet zijn inspiratie ook buiten het provinciehuis op. Voor de ‘Global Goals’ van de VN ging hij zelfs per fiets naar Kaapstad om onderweg aan jongeren te ontmoeten en uit te zoeken wat zij nodig hebben. ‘Ik zocht naar persoonlijke verhalen, niet naar data voor de statistieken’, vertelt de afgestudeerde socioloog. 'En die ervaringen probeer ik weer in te zetten bij mijn werk voor de provincie.

10 januari 2017

Aanstormend talent
FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, houdt jaarlijks de verkiezing ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’. Overheden kunnen hiervoor aanstormende talenten met een buitengewone visie nomineren. Na een uitvoerige selectie zijn er inmiddels vier superambtenaren overgebleven die donderdag 19 januari strijden om de eer. Het zijn Hans Hindriks (Ministerie OCW), Karen van Ruiten (Ministerie VWS), Eveline Zeeman (gemeente Zaanstad) en Teun Meulepas (Provincie Noord-Brabant). Hieronder zijn verhaal.
 
VN Veiligheidsraad 

‘Vrijwel elke jongere in alle Afrikaanse landen waar ik mee sprak had de wens voor een betere werkgelegenheid bovenaan staan’,  vertelt Teun. ‘Zo sprak ik een Marokkaanse landarbeider die zo weinig verdiende dat hij ’s avonds met vrienden aan een bootje bouwde. Om de Middellandse Zee mee over te gaan’, verduidelijkt hij. In Benin spraken ze een jonge kapster dat in de prostitutie moest werken om de medicijnen van haar zieke vader te moeten bekostigen. Teun: ‘Als ze een normaal inkomen had gehad als kapster was dat niet nodig geweest’. Zowel de ministers Ploumen en Koenders waren blij met zijn verhalen, maar ook de VN Veiligheidsraad maakte voor de agenda van 2030 gebruik van zijn informatie.

Reuring
Aan de 6 maanden durende fietstocht ging een traineeship bij de gemeenten Eindhoven, Oss en de provincie Noord-Brabant vooraf. Bij terugkomst kreeg hij bij die laatste de functie van projectleider Energie. Onlangs schreef het complete uitvoeringsprogramma hiervoor, en dat gaf nogal wat reuring. ‘Zowel binnen als buiten het provinciehuis’, vertelt de genomineerde ambtenaar, ‘we gaan werken aan versnelling, maar ook aan disruptie. Dingen die de bestaande situatie overhoop gooien. Zoals het gebruik van electrische auto's. Ik denk dat de wereld meer van bezit naar gebruik gaat. Denk aan Spotify in plaats van CD’s. Ook bij auto’s wordt dit wat mij betreft het geval.'


Ouderwetse regelgeving
De provincieambtenaar merkt dan ook dat hij met zijn onorthodoxe visie nogal eens tegen muren aanloopt. ‘Niet zozeer bij collega’s’, legt hij uit, ‘het is meer de ouderwetse regelgeving die veel nieuwe ideeën tegenhoudt. Zo is het nu nog verplicht om in alle huishoudens een gasleiding te hebben. Maar dat staat dus veel plannen in de weg om woningen energieneutraal te maken.’
 
Verschil maken 

Teun Meulepas is inmiddels ook secretaris van de Brabantse Energiealliantie, een samenwerking van 16 partijen die gaan zorgen voor een duurzame provincie. Teun heeft sociologie gestudeerd, iets dat op het eerste gezicht niet iets te maken heeft met het thema energie. Maar hij heeft er veel profijt van. ‘Als niet-techneut kijk je meestal net iets ander tegen bepaalde zaken aan.'


Ondernemer
De genomineerde jonge ambtenaar vervolgt: 'Ik speel bewust met rollen om mijn rol als ambtenaar goed te vervullen. Zo ben ik ook voorzitter van Building Bridges, die bouwt bruggen tussen jongeren en politici en ben ik sinds kort ondernemer. Dan weet ik ook echt hoe een ondernemer met de overheid aan tafel zit en kan ik als ambtenaar ondernemerschap in mijn werk brengen.' Teun Meulepas voelt zich echter bovenal een echte ambtenaar. 'Werken bij de overheid mij altijd getrokken, ook al tijdens mijn studie. Ik ben afgestudeerd op het Sociaal Domein en ik wilde ook graag een baan waar maatschappelijke thema’s spelen,’ legt hij uit. ‘Bij de overheid doen de onderwerpen er ook echt toe, je kunt verschil maken en dat trekt mij enorm.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Begrijpelijk dat een Brabantse ambtenaar energie het buiten de provincie zoekt. In Breabant steelt het D66 bestuur ca 800 miljoen voordeel van burgers. Dat bestuur helpt alleen windpark huisjesmelkers aan opdrachten en sluit burgers uit. Zelfs burger cooperaties worden overgehaald zich als windpark huisjesmelker op te stellen, en hun eigen achterban te benadelen.

Maar hij kan ook dicht bij huis aan de slag, vraag Brabantse huishoudens maar eens of ze een voordelig kavel KOOP-windpark zouden willen kopen.

Zijn ambtelijke baas vindt echter trots eigen windpark bezit geen goed idee. Ook al hoeven burgers dan geen overbodige subsidie te betalen.

De provincie biedt burgers 0,05 cent per kWh voor een anoniem omgevingsfonds

Trots eigen windpark bezit levert elk deelnemend huishouden, een voordeel van ca 3 cent per kWh.
Advertentie