Advertentie
carrière / Nieuws

'Boventallige ambtenaren moeten sneeuw scheppen'

De PvdA-fractie wil dat het college boventallige ambtenaren oproept om mee te helpen stoepen sneeuwvrij te maken.

23 januari 2013

Hoewel de Rotterdamse milieudienst Roteb het klokje rond werkt om de stad begaanbaar te houden, is er tegen de sneeuwval bijna niet op te vegen. Vandaar dat wethouder Florijn een appel heeft gedaan op bijstandsgerechtigden om vrijwillig de sneeuwschuiver ter hand te nemen. Pvda-fractievoorzitter Richard Moti gaat een stapje verder. Hij wil dat ook de honderden gemeenteambtenaren die boventallig zijn stoepen sneeuwvrij gaan maken.

Elke dag solliciteren

Er zijn momenteel 1300 gemeenteambtenaren die van werk zijn vrijgesteld, zij vallen onder het sociaal plan. Ze behouden twee jaar lang hun salaris maar moeten daarvoor wel elke dag naar kantoor komen om naar werk te zoeken en te solliciteren. ‘Die mensen hebben ooit gekozen voor een baan in dienst van de gemeenschap, zij zullen vast willen helpen met deze sneeuwoverlast, het is ten slotte een maatschappelijke probleem,’ denkt Moti.

Kantoorpersoneel
Juridisch gezien kunnen de ambtenaren niet gedwongen worden, het kan alleen op basis van vrijwilligheid. Daarom hoopt de fractievoorzitter ook dat de formele werkgever van de ‘werkloze’ ambtenaren, het college, een oproep doet om te helpen. Het gaat overigens om een zeer gemêleerd gezelschap vertelt Richard Moti, ‘Van alles wat. Kantoorpersoneel, buitendienstfuncties en een heleboel ambtenaren met een ingenieursachtergrond. Er wordt niets meer gebouwd, dus er valt voor hen ook niets meer te tekenen.’

Ambtenaren aan lijst koppelen
De plekken waar de nood van het vegen het hoogst is, zijn al bekend aldus Moti. ‘Het is alleen nog een kwestie van de ambtenaren aan de lijst met locaties te koppelen. Een uurtje vegen en dan is een gebouw wel weer begaanbaar. Het kan denk ik ook heel leuk zijn, het is weer even wat anders dan op kantoor.’

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Ik neem aan dat de heren Florijn en Moti voorop lopen met de sneeuwschuiver?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De Pvda gaat terug naar de werkverschaffingsprojecten toen werklozen verplicht zwaar werk moesten verrichten. Hun sociaal-democratische voorgangers draaien zich in hun graf om.
Michiel
Stalin zou trots op de Pvda afdeling Rotterdam zijn: herinvoering van de Goelag!
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Geweldig! Ik neem aan dat exbestuurders, parlementariërs met reces, leden van Colleges en Raden buiten een vergaderdag ook disponibel zijn voor het sneeuwbijten? Daar gaan we weer: economische tegenwind wordt afgereageerd of afgeveegd aan de vierderangs Nederlands Staatsburger die toevallig ambtenaar heet.Vraagje: Wie heeft die 1300 boventalligen een contract gegeven?Welke partij doet het ambtenarenkorps het haardste groeien en schreeuwt vervolgens dat er teveel zijn?Een socialist is sociaal voor zich\elf en socialistisch voor de ander.
P. Cornelisz / communcatie-adviseur
Als al die voormalige burgemeesters en wethouders, die soms al jaren een hoge wachtgelduitkering krijgen en zich niet dagelijks hoeven te melden, nu eens voorop gaan lopen met die sneeuwschuivers, dan doet dat goede voorbeeld misschien volgen. Niet zo'n publiciteitzoekende luchtballon van Moti!
Paul Coret / Adviseur
In Duitsland lost men het anders op. Iedere inwoner maakt zijn deel schoon. Daarnaast kunnen de politici in Den Haag wel een week opofferen van hun 5 weken kerstreces.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Oh prima, lekker buiten werken, maar dan wel samen met de heren Moti, Florijn en de vele politici die van een wachtgelduitkering leven. Na gedane arbeid een borrel in een Rotterdamse kroeg gaan drinken. Hopelijk komen er dan mooie ideeën boven drijven die uitstijgen boven ordinaire werkverschaffing. Ik heb overigens het idee dat je momenteel voor inspiratie niet bij de PvdA moet zijn.
O. ten Hove
Ik zou zeggen, Richard... goed voorbeeld doet volgen... niets let je om ook zelf de bezem, spade of een emmer zout in je handen te nemen er om ermee te gaan werken. Dan kweek je repsect en zorg je ervoor dat de boventalligen niet achter kunnen blijven.

Ferry Warnaar
Aardig idee, ik stel alleen wel vraagtekens bij de precedentwerking. Wat als volgend jaar die ambtenaren niet meer beschikbaar zijn. Heeft de burger dan niet bepaalde verwachtingen gekregen. Maken we de maatschappij niet opnieuw afhankelijker van de overheid (daar waar het beleid juist een terugtredende overheid is), oftewel moeten we niet stimuleren dat men de eigen stoep/omgeving massaal schoonmaakt?
ta / adviseur
In Nederland is nog een groep die met 55 met pensioen kan gaan met 70% van het laatsverdiende loon waarbij ook nog eens 30% zonder korting mag worden bijverdiend. Deze uitkering loopt door tot 65! Nooit hoor je om dit eens te "moderniseren of te hervormen", deze groep zijn onze politici namelijk zelf.

jakov / vml. controller gemeente
Weer wat anders dan in de kas (Westland) werken...
B. Koppen
Waarom zo dwingend bevoogdend en stigmatiserend? Iedereen maakt zijn eigen stoep schoon (hartelijk dank postbode, u was er toch maar weer gewoon) en die van de van de (oude) buurman/-vrouw indien nodig. Daar hebben we zo'n dreutelige Florijn niet voor nodig. Laat hem iets zinnigs gaan doen voor zijn riante salaris, in de douche piesen of zo. Dat is in zijn (wethouders)kringen het ultieme begrip van duurzaamheid en zelfredzaamheid.
faber
Als iemand als Moti fractievoorzitter van de PvdA in het Rotterdamse kan worden dan vraag je je toch wat er in de rest van die fractie zit. Je moet er maar op komen: omdat je voor kiest bij de overheid te gaan werken, is het ook logisch dat je gaat sneeuw scheppen als je boventallig wordt. Als je zo denkt dan kan je uiteindelijk maar een ding vinden: werken bij de overheid is vrijwilligerswerk.
Bert / ambtenaar
Ik vind het wel mooi dat dit in de rubriek Ambtenaar en Carrière staat... ;-)
Offereins / financieel beleidsmedewerker
Binnenlands bestuur: graag een kop die de lading dekt! Moti wil het graag en hij wil dat de boventallige ambtenaren hiertoe opgeroepen worden door de werkgevers. In het artikel is van 'moeten' geen sprake. Gelukkig maar want die boventalligen worden al genoeg ondergeschoffeld.
Niek / jurist
Sinds 1 januari zijn alle ambtenaren in "algemene dienst". Dus zou het college iedereen aan het sneeuwschuiven kunnen zetten.

En dan het probleem van die "boventalligen". Door reorganisaties moeten een paar 25% meer presteren wat zelden lukt. En 1 op de 4 wordt boventallig, door de gemeente betaald en doet niks. Resultaat is meer kosten en minder prestaties. Het lost zich alleen op door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zelden worden reorganisaties gemonitord op prestaties en kosten. Dat zou meer moeten gebeuren want daar leer je van. En de luchtballonnetjes van Florijn en Moti kun je niks mee. Leuk om te scoren maar het helpt geen zier. Wees blij dat het een keer winter is, zeur niet zo.
Scheefwoner
Ik verbaas (en erger) mij enigzins over de aanvallen op de Florijn en Moti en het zegt naar mijn idee veel over de mentaliteit van de mensen. Van boventallige ambtenaren zou je morgen verwachten dan men zelf de hulp zou aanbieden. Men krijgt gewoon maandelijks salaris het salaris overgemaakt en zijn vrijgesteld van werkzaamheden en sommigen zelfs twee jaar lang. Maar nee men klaagt weer want het vast en zeker weer verdiend en verschuild zich achter CAO afspraken en wijst naar anderen.

Bij de organisatie waar ik werk hebben we door de crises afscheid moeten nemen van mensen en dat is niet gebeurt met regelingen waar men nog twee jaar lang betaald krijgt dat geld is er domweg ook niet. Daarnaast is het heel normaal dat mensen die even niets te doen hadden maar nog wel in dienst zijn zaken doen waarvoor ze nooit zijn aangenomen maar waarmee ze de organisatie nog wel kunnen helpen en dan heb ik het over werk in de lijn van het sneeuwscheppen zoals enveloppen plakken van een mailing die de deur uit moet of het opruimen van het archief. Volgens mij wil elk mens zich nuttig maken en iets doen voor zijn of haar inkomen maar ambtenaren voelen zich daar blijkbaar te goed voor.

Verandering begint bij jezelf dus beste ambtenaar kijk eens in de spiegel of koop er er 1!
True
Iemand heeft 1300 ambtenaren boventallig gemaakt, geef die een bezem.
Carola
Vreemd die jaloerse reacties op boventallig verklaarde collega's. U denkt dat het een luxe is om twee jaar doorbetaald te krijgen? En wat denkt u dat er na twee jaar met deze horden overbodige ambtenaren gebeurd? Hun carrière is afgelopen, over en uit. Na een korte WW de bijstand in. Armoede, huis verkopen, kinderen die moeten stoppen met hun studie etc etc. Er komt een tsunami aan van overtollige ambtenaren die nergens meer aan de bak kunnen. U misgunt ze de uitloop waarin ze begeleid worden naar ander werk, maatregelen kunnen treffen om hun financiën op orde te krijgen voor de grote klap naar beneden komt. U bent jaloers? Schaam u! Wees blij dat er zo goed onderhandeld is dat voor deze slaven een regeling is getroffen. Hebben zij gevraagd om ontslagen te worden? Heeft hun gedrag hier aanleiding voor gegeven? Neen! Zij zijn gewoonweg aangewezen om op te rotten of ze nou wel of niet een fantastisch arbeidsdossier hadden. Vaste contracten worden met duizenden tegelijk verscheurd bij de overheid momenteel. En u begrijp misschien ook niet dat al die verdampte banen nooit meer terugkomen? Ziet u de afgrond niet waar zij allen overheen worden geduwd? Schaam u.
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
Elke vorm van beschaving, compassie en solidariteit lijkt te verdwijnen in onze samenleving. Haat en nijd, afgunst en angst overheersen. Waar moet daarvan terecht komen? Naast een economische crisis hebben we ook een diepe morele en systeemcrisis. Het extreme marktdenken en het cijferffetisjisme is zo doorgeslagen dat alles in termen van geld wordt uitgedrukt. Hoe kan je nu die 1200 medewerkers uit Rotterdam iets verwijten? Zij zijn louter uit budgettaire redenen op transport gesteld door gevoelloze technocratische eindverantwoordelijke managers, die misschien zelf de financiele nood van de gemeente hebben veroorzaakt. Ook al werkten zij 25 jaar met grote inzet en betrokkenheid en hadden een uitstekende conduitestaat men kon vertrekken. Is er nu werkelijk iemand die denkt dat die mensen niet de afgrond in gaan? Wat fijn als je je einde al 2 jaar ziet aankomen omdat de arbeidsmarkt dramatisch slecht is. ZZP-er worden? Laat me niet lachen. Heel veel mensen verliezen nu hun baan zowel bij het bedrijfsleven als bij de overheid en legio hardwerkende ondernemers gaan failliet geheel buiten hun schuld. We hebben een masterplan, een soort New Deal nodig waardoor mensen weer perspectief krijgen en solidariteit bevorderd wordt. Wordt massaal lid van de vakbond en ga de strijd aan met de marktgoeroes. Nu worden mensen tegen elkaar uitgespeeld, oud, jong, gezond, ziek, ambtenaar en medewerker particuliere sector. Blinde vrije marktwerking zal desastreus worden en heeft ook de huidige crisis veroorzaak. Over 5 jaar werken we allemaal zonder rechten, voor de helft en moet je elke dag je de voeten van de baas zoenen als je niet uitkijkt. Een overschot aan werkloze arbeiders drukt de lonen. Er wordt in en door de EU rijkdom gepredikt maar armoede voor vele tientallen miljoenen Eurpeanen geschapen. Niet boos zijn op Spanje wat wij zijn de volgende. Greep men vroeger naar het wapen van oorlog als uitvlucht, nu zal de agressie wegens uitzichtloosheid bij gebrek aan vijanden binnen de eigen samenleving tot ontlading komen. Er is al een oorlog hier gaande als je de criminaliteitcijfers volgt. Nog even en de Drionpil zal vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek vanaf 12-jarige leeftijd.
henk
Ik ben het er helemaal mee eens. Laat ze maar sneeuwscheppen. Maar laten we wel eerst beginnen met het inzetten van de boventallige wethouders, burgemeesters en 2e kamer leden. Van deze laatste groep zit meer dan de helft lekker bij de kachel met wachtgeld of beunt er anderszins bij.

Ik weet zeker dat als deze laatste groep flink aan het werk wordt gezet, er voor de eerste groep al geen sneeuw meer over is.
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
De betrokken medewerkers moeten 2 jaar voor spek en bonen naar hun werk en mogen vandaar uit solliciteren naar andere baan, maar doen geen nuttig werk meer voor de maatschappij??? Wat een vernedering en verspilling. Welke gek verzint zoiets? Er is helemaal geen andere baan voor ze en de werkloosheid neemt nu al met 20.000 per maand toe en ik voorspel met 50.000 vanaf volgend jaar i.v.m. het zogeheten multipliereffect, een soort domino-effect. Met het moderniseren van de arbeidsmarkt bedoelt men het reduceren van een mens tot de productiefactor arbeid. Vrijheid is een illusie geworden. We komen door de huidige economische dictatuur in een systeem van waaruit ontsnappen nauwelijks mogelijk is en BIG brother weet alles van je en zal elke poging tot ontsnappen onderdrukken. Nu hebben velen geen baan of klanten, maar ik voorspel dat we binnen paar jaar allemaal 3 banen of behoeftige klanten hebben en we daarmee zeker in staat moeten zijn de stijgende vaste lasten te betalen.
Erik
Afgezien van de financiele kant, die inderdaad heel ruim is; dit is gevoelsmatig voor de betrokkenen hetzelfde als scheiden, vervolgens twee jaar bij elkaar in huis moeten blijven wonen (om financiele redenen) en de zwakste de rotzooi laten opruimen. Rotterdam schaam u. Neem gewoon afscheid van elkaar. Dat gebeurt nu niet omdat gemeenten eigenrisicodrager zijn bij WW, WIA etc. Dat moet anders want dit is ziekmakend. Ik heb boventallige ambtenaren zwaar depressief zien worden.
Femke
De overheid is één van de grootste smeerlappen wat personeel aangaat. En bij de gemeen(te) haal te weg en je krijg waar ze voorstaan.
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
Niels helemaal mee eens! Menselijkheid zou centraal moeten staan. We glijden helemaal af. Ik voorspel een tsunami aan werkloosheid want we staan pas aan het begin en zeker niet aan het eind van de malaise. Alles wordt tegenwoordig in geld uitgedrukt. Maar er is ook zoiets als kwaliteit in het leven. Ik zie die discussie in het hoogste managementteam van Rotterdam helemaal voor me. Zeg Arjan moeten er nu 800 of 1200 efteetjes uit? Ik denk 1200 want we hebben natuurlijk geld nodig voor nieuw beleid, bijvoorbeeld in Rotterdam Zuid. Maar de effecten van nieuw beleid zijn nauwelijks meetbaar. Het inzetten van die 1500 mensen voor nuttige taken wel. Zij en hun gezinnen zouden koopkracht behouden en ze zouden zich kunnen storten op de enorme maatschappelijke problemen die op ons afkomen. Door de reorganisatie heerst er totale chaos bij sommige diensten in Rotterdam en velen lijken de weg kwijt te zijn. Reken eens uit wat dat kost. Zoiets staat nooit in de plannen of noemt men dat in jargon frictiebuget?
Advertentie