Advertentie
carrière / Nieuws

Borstvoedende ambtenaar onterecht ontslagen

Een ambtenaar die haar baby tijdens haar werk borstvoeding gaf had om die reden niet ontslagen mogen worden door haar werkgever, de gemeente Den Haag. Wettelijk mogen nieuwe moeders de eerste tijd een kwart van hun tijd besteden aan kolven of borstvoeding geven.

16 november 2016

De gemeente Den Haag heeft ten onrechte een vrouw ontslagen die haar dochtertje onder werktijd borstvoeding wilde geven. Dat oordeel velde het College voor de Rechten van de Mens dinsdag. De vrouw had een klacht ingediend omdat ze zich gediscrimineerd voelde op grond van haar geslacht. 

Wettelijk recht
De wet is helder: jonge moeders die weer aan het werk zijn gegaan, mogen totdat hun kind negen maanden is onder werktijd kolven óf borstvoeding geven. Ze mogen daarvoor een kwart van hun totale werktijd gebruiken. Maar de Haagse ambtenaar kreeg geen toestemming om tijdens haar werk naar haar dochtertje te gaan, dat in de buurt van haar werk werd opgevangen.


Ontslag

De onenigheid mondde uit in ontslag. Of de voor de vrouw gunstige uitspraak nu ook betekent dat ze haar baan terugkrijgt, moet nog blijken. De gemeente Den Haag laat desgevraagd weten ,,de uitspraak te bestuderen''. Uitspraken van het College zijn niet bindend. ,,Maar ze wegen wel zwaar'', zegt een woordvoerster van de instantie. ,,In 70 tot 80 procent worden ze opgevolgd. Rechters hechten er ook veel waarde aan.'' (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

L.L. Scheppink / Teamleider Juridische Zaken
Geen verrassing. Zoals terecht wordt gesteld, de wet is bijzonder helder op dit punt en het is standpunt van de gemeente Den Haag is dan ook onbegrijpelijk.
Leo / beleidsmedewerker
De wettelijke regeling daarover is inderdaad duidelijk. Maar zou het voor de hand liggen dat ze een bezwaar- en beroepsprocedure had gevolgd. Dan zou er een bindende uitspraak zijn geweest.

Het oordeel van het College dat ze is gediscrimineerd op grond van haar geslacht vind ik wel vreemd. Volgens mij kunnen mannen namelijk geen borstvoeding geven.
JaapvV / adviseur
Waar dient de wet voor als je hem toch aan je laars kan lappen? Tijd voor een dwangsom richting gemeente?
Erick Veldhuis
Schandalig!!! ..... Helaas zijn er heden ten dage nog veel weigerachtige organisties die de regels ten aanzien van borstvoeding of niet kennen of niet wensen na te leven. We hebben het wel over een ongelofelijk belangrijke periode van het kind, werkgevers!!



Hier de regels:

De regels ten aanzien van het voeden zijn in de Arbeidstijdenwet (ATW) opgenomen en kunt u hier vinden: http://maxius.nl/arbeidstijdenwet/hoofdstuk4/par … Voor de duidelijkheid verwijs ik naar lid 4 van datzelfde artikel dat bepaalt dat in overeenkomsten, cao's of interne richtlijnen hiervan niet kan worden afgeweken.



Diverse bronnen leggen uit dat de wet bepaalt dat de werknemer er uiteindelijk altijd voor kan kiezen om (binnen de grenzen van de wet) thuis te kunnen voeden of kolven. Bijvoobeeld:

- http://www.borstvoeding.com/borstbaan/werkenNL.h … en

- http://werktijden.blogspot.nl/2013/10/hoe-zit-he …



LET WEL.... "De onderbrekingen .... vinden plaats ZO VAAK EN ZO LANG ALS NODIG IS doch bedragen gezamenlijk ten hoogste een vierde van de arbeidstijd per dienst. De vaststelling van het tijdstip en de duur van de onderbrekingen vindt plaats door de betrokken vrouwelijke werknemer NA (niet IN!) overleg met de werkgever. (Dus gewoon melden is voldoende!!)
Advertentie