Advertentie
carrière / Nieuws

Bonus voor Fries schrijvende ambtenaar

Ambtenaren in de gemeente Littenseradiel die ieder jaar een minimum aantal stukken in het Fries schrijven, krijgen daarvoor een bescheiden extra beloning.

09 december 2011

Littenseradiel ligt in Friesland, en dat wil de gemeente weten ook. Ambtenaren die in deze gemeente werkzaam zijn, moeten het gebruik van de Friese taal zoveel mogelijk stimuleren, vindt het college van B en W.

Beloning
Daarom is besloten tot een bijzondere beloningsmaatregel: ambtenaren die ieder jaar een minimum aantal stukken in het Fries schrijven, krijgen daarvoor een bescheiden extra beloning. Het exacte aantal is nog niet vastgesteld, de hoogte van de beloning evenmin.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / Adviseur Publieke sector
In Fries wit ook minder
Jan
Waarom toch dat taaltje kunstmatig in leven houden? En dan van asielzoekers verlangen dat ze goed Nederlands gaan spreken en schrijven.
Henry / ambtenaar
Het wordt tijd dat de minister op dit soort onzinnige dingen een forse korting via het gemeentefonds toepast.
Sander / Amtner om útens
Ik vraag me af waar de tegeltjeswijsheid vandaan komt? Deze spreuk was mij niet bekend.

En het is ook al geen "geef Frysk".

Het zou eerder moeten zijn: "In Hollanner seit mear as er wit, in Fries minder".

Zelf zou ik trouwens zo'n uitspraak nooit voor mijn rekening willen nemen...
erik
Sander, sokke friezen as jo kinne wy ek misse as

pine yn'e kies, it is jammer dat jo ús taal net heger

haw.

It docht my sear as friezen sa oer hun eigen taal prate.
Bond / Adviseur
En dat soort dingen weerhoudt me er dus van om in Friesland te gaan werken. Er staan soms best leuke vacatures maar dan is Fries praten zo ongeveer een vereiste. De arbeidsmarkt wordt daar op die manier wel erg klein.
Sander / Amtner om útens
@Jan: Een taal is een sleutel die op een schatkist past. Als je dat niet ziet, kunnen asielzoekers veel beter meteen Engels leren. Daar kunnen ze in Nederland ook overal mee terecht.



@Henry: Een ambtenaar die zo laat merken dat hij geen zicht heeft op de staatsrechtelijke verhoudingen tussen de bestuurslagen verdient zelf een forse korting op zijn salaris.



@Erik: Dan bin ik net dúdelik genôch west. Ik fyn de spreuk minachtsjend tsjin Hollanners oer. Dat fyn ik spytich. Der binne genôch gaadlike Fryske sizwiizen.

Ik fyn it in goede saak dat de oerheid har ferantwurdelikheid foar de twadde rykstaal fan it lân rjocht docht.



@J de B: Gemeente Amsterdam vraagt van sommige medewerkers: "Van de medewerker wordt in hoge mate inlevingsvermogen gevraagd in de specifieke multiculturele achtergronden van bewoners, ondernemers, maatschappelijke groeperingen en bezoekers."

Dat lijkt me terecht. Anders kun je als ambtenaar niet goed functioneren. Hetzelfde geldt met betrekking tot de Friese taal in Friesland.
Advertentie