of 64231 LinkedIn

Bonden willen +2,5 procent voor gemeenteambtenaar

De cao-onderhandelingen voor de gemeente zijn begonnen. De vakbonden eisen 2,5 procent salarisverhoging voor ambtenaren.

De vakbonden FNV, CNV en CMHF zetten in op een loonsverhoging van 2,5 procent voor gemeenteambtenaren. De VNG heeft echter al eerder laten weten weinig tot geen loonruimte te zien. De onderhandelingen voor een nieuwe gemeente-cao komen eraan, bonden en werkgevers hebben hun inzetbrieven inmiddels uitgewisseld.

Economie trekt aan

Weinig loonsverhoging in de afgelopen jaren en een fikse stijging van zorgkosten vindt FNV Overheid een goede reden voor de 2,5 procent bovenop het ambtenarensalaris. ‘In afgelopen jaren is sprake geweest van een zeer gematigde loonontwikkeling mede als gevolg van de economische crisis. In sommige jaren was de loonontwikkeling zelfs nul procent’, aldus de FNV. ‘Inmiddels is de economie weer aan het aantrekken en is er sprake van economische groei. De inflatie is echter ook aan het oplopen en kwam in januari uit op 1,6 procent.’

Tegemoetkoming ziektekostenpremie 

Behalve het percentage wil de bond ook een tegemoetkoming voor de verhoogde premie voor de ziektekostenverzekering. ‘De tegemoetkoming voor de ziektekosten is al jaren niet meer gestegen. We stellen daarom voor de jaarlijkse tegemoetkoming met 100 euro te verhogen voor iedereen.’


Zeer bescheiden

Veel extra geld lijkt er voor bij gemeenten werkzame ambtenaren in de nieuwe cao-periode niet in te zitten. De waardering van de gemeentelijke werkgever voor de inzet en kunde van medewerkers moest eerder volgens de VNG weliswaar mede tot uiting komen in goede arbeidsvoorwaardenafspraken, zoals over salaris en pensioen, maar daar zitten grenzen aan. 'Als er al ruimte is voor loonontwikkeling, dan is die zeer bescheiden', aldus de VNG.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jantine op
Wat mij betreft de laatste kans voor de bond. Als ze er weer niks van bakken, dan zeg ik mijn lidmaatschap op na 20 jaar.
Door Spijker (gepens.) op
De VNG neemt een belachelijk standpunt in. Gemeenteambtenaren worden al jaren minder goed behandelt dan o.a. rijks- en provincieambtenaren. Ga maar eens vergelijken sinds 2009. Gemeenten krijgen via het Gemeentefonds wel de financiële middelen van het Rijk maar weigeren die door te geven. Op die manier verdwijnen financiële middelen, die bestemd zijn voor salarisverbetering, in de algemene middelen van gemeenten. Het is aan de vakbonden om dat beleid van de VNG (en gemeenten) een halt toe te roepen.
Door Maurice (beleidsmedewerker) op
Ach ja, waarom zou je als werkgever bij de komende krapte op de arbeidsmarkt ook willen investeren in goede arbeidsvoorwaarden en waarom zou je ook aantrekkelijk voor jongeren willen worden? De concurrentieslag met het bedrijfsleven is allang gemist en het uitstervend beroep 'gemeenteambtenaar' is binnen de kortste keren alleen nog maar bestemd voor vastgeroeste, grijze 50-plussers.....
Door Steven op
NB: pensioen betreft 20% van je arbeidsvoorwaarden
Door Steven op
Lekker op tijd. Nog 1 maand om overeenstemming te bereiken.

Waar ik benieuwd naar ben is de inzet van VNG mbt pensioendossier? Het enige dat gecommuniceerd wordt: premie gaat omhoog dus geen loonruimte.

Deze premiestijging is niet alleen voor werkenden! Hierin zitten ook de gestegen leeftijden van gepensioneerden, slapers en bijdrage aan herstel ook voor deze groepen. Begrijp ik nu goed dat de werkenden deze solidariteit mogen opbrengen? Wat is hierin dan de verantwoordelijkheid als ex werkgever?
Door Jantje op
Volgens mij is er al sprake van een voorstel voor een zeer matige loonsverhoging. 2,5% is peanuts. Zeker na al die jaren waar er geen sprake was van loonsverhoging en nog niet eens van volledige compensatie. Dat naast de verdere afbraak van de secundaire arbeidsvoorwaarden maakt dat ik niemand meer zou aanraden om bij een gemeente te gaan werken.
Door Gerben op
Toevoeging namens het VNG

in (voor ons) goede arbeidsvoorwaardenafspraken

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers