of 63000 LinkedIn

Bonden: ‘Structurele verwaarlozing publieke sector’

Dat stellen de vakbonden in een gezamenlijk manifest. Zij roepen de politiek op om een sterke overheid hoog op de agenda te zetten bij de vorming van een nieuw kabinet. Een goed functionerende overheid komt er alleen als de overheidsmedewerkers marktconforme salarissen krijgen en goede arbeidsvoorwaarden hebben.

De publieke sector wordt volgens de overheidsvakbonden structureel verwaarloosd. ‘Het piept en kraakt in de uitvoering, er zijn te weinig middelen beschikbaar en op uitvoeringsniveau is de menselijke maat vaak zoek.’

Dat stellen de bonden in een gezamenlijk manifest. Zij roepen de politiek op om een sterke overheid hoog op de agenda te zetten bij de vorming van een nieuw kabinet. Een goed functionerende overheid komt er alleen als de overheidsmedewerkers marktconforme salarissen krijgen en goede arbeidsvoorwaarden hebben. Daarnaast moeten ambtenaren kunnen rekenen op voldoende collega’s en goede ondersteunende faciliteiten. Op al die punten schiet de overheid als werkgever ‘fors tekort’, aldus de vakbonden voor onder andere ambtenaren werkzaam voor rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en rechterlijke macht.

Laag loonbod
FNV-bestuurslid Judy Hoffer, tevens voorzitter van de Algemene Centrale Overheidspersoneel FNV (ACOP FNV), wijst erop dat de cao-onderhandelingen in vrijwel alle overheidssectoren moeizaam lopen of inmiddels zijn afgebroken, zoals bij politie, rijk en gemeenten. Het loonbod van de werkgevers vinden de bonden te laag, zoals de 1 procent voor rijksambtenaren en de 0,5 procent voor ambtenaren bij de gemeenten. ‘Het kabinet laat haar eigen mensen in de kou staan. Voor enkele sectoren is een laf applaus, maar daar kun je niet van eten’, aldus Hoffer. ‘Juist nu moet worden geïnvesteerd in hun werk.’

Acties
De vakbonden vragen niet alleen om een marktconforme loonontwikkeling, maar ook om voldoende  overheidsmedewerkers om de werkdruk te verminderen – en dan niet in de vorm van flexkrachten. Het manifest, dat vandaag wordt aangeboden aan de politieke partijen, markeert de start van diverse vakbonds- en ambtenarenacties.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Juiste constatering. En als Overheden niet oppassen gaan ambtenaren bij het uitblijven van een passende CAO straks ook nog (thuis)staken. Een koekje van eigen deeg noemen ze dat.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers