of 64120 LinkedIn

Bonden starten ‘referendum’ voor cao gemeenteambtenaren

Gemeenteambtenaren kunnen hun stem uitbrengen op www.ambtenarenbroodnodig.nl. over de cao-eisen van de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF.
18 reacties

Gemeenteambtenaren kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen over de cao-eisen van de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF. 

Raadpleging
Een raadplegend referendum, zo betitelen de bonden de ledenraadpleging op de site www.ambtenarenbroodnodig.nl. Leden en niet-leden van de bonden kunnen zich uitspreken over drie eisen van de vakbonden: werkzekerheid, kwaliteit van werk en koopkrachtbehoud. Het referendum loopt tot en met 16 april.

Bezuinigingen 

Bestuurder Bert de Haas van Abvakabo FNV: ‘Wij zetten ons in voor een realistische en eerlijke cao voor álle gemeenteambtenaren. Juist nu de economische situatie moeilijk is en gemeenten te maken krijgen met nieuwe bezuinigingen, willen we weten wat medewerkers vinden van onze eisen.’

Acties
De meer dan 180.000 gemeenteambtenaren die Nederland telt stellen het sinds juni 2011 zonder cao. De onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liepen in februari 2012 opnieuw vast. Op het ultimatum dat de vakbonden vervolgens stelden, ging de VNG niet in. De bonden kondigden daarna acties aan en hebben het overleg met lokale werkgevers over arbeidsvoorwaarden opgeschort.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anton van der Vlies (medewerker gemeente) op
Ben het zeer eens met Gerard. Je zou ook spreekwoordelijk kunnen zeggen dat de wal het schip vanzelf gaat keren, als de uitstroom eenmaal op gang komt in combinatie met een zich verbeterende economie dan wordt het vermoedelijk erg lastig om nog goed gekwalificeerde medewerkers aan je te binden. De eisen van de vakorganisaties vind ik zeer terecht en ze zijn ook zeer gematigd. Als we gaan berekenen wat de afgelopen jaren niet aan reele salaris ontwikkeling is gerealiseerd dan zit je al snel richting de 10 %.
Zoals gezegd, de wal keert het schip.
Door Ger (beleidsmedewerker) op
@Gerard: Juist daarom moeten we in actie komen, het kaas is mij de laatste paar jaren al van het brood gegeten, zoveel hebben de gemeenteambtenaren al aan koopkracht ingeleverd. We laten toch zeker onze loontjes niet nog verder achterop raken bij het bedrijfsleven. Eigenlijk zouden we om onze achterstand in te halen ook 6½% loonsverhoging moeten eisen. Laat de boel maar eens flink escaleren. Deze regering schreeuwt er om.
@Ron (o.a.): De reden van vergrijzing is juist een argument om gedwongen ontslagen te voorkomen. 1. Er gaan al genoeg mensen op leeftijd uit, samen met andere natuurlijke afvloeiing zorgt dat al voor een dermate grote reductie aan fte’s dat gedwongen ontslagen helemaal niet nodig zijn.
2. Bij aantrekken van de economie zijn er weer veel vakmensen nodig, die dan tegen hoge tarieven moeten worden ingehuurd van externen.
Door Gerard V (ambtenaar) op
Waar maakt iedereen zich zo druk over? Aan het eind van deze maand maakt de werkgever een wet dat ambtenaren voorlopig de eerste jaren geen enkele verhoging van salaris krijgen. Want zo kun je dit land financieel redden. Wat is er nu meer ideaal dan als werkgever je eigen wetten te kunnen maken en de salarissen van de werknemers te bevriezen. Kort gezegd we zullen de eerste 4 jaar geen verhoging van salaris tegemoet kunnen zien. Gelukkig hebben enkele groepen zichzelf op tijd bedacht door zichzelf een flinke salarisverhoging toe te dichten. Na verloop van jaren moet er dus wel een probleem ontstaan aangezien er binnen enkele jaren een golf ambtenaren vetrekt en er toch geen weldenkend persoon deze bedrijfstak meer zal gaan kiezen. (of verplicht via een reïntegratietraject?)
Door Roel (Gemeenteambtenaar) op
Het is inderdaad een suggestieve enquete. En dus ben ik wel gedwongen (als ik akkoord met met de 1% van de VNG) op beide vragen 'nee' te zeggen.
Door Kees op
Typisch een vakbondsenquete weer.
Door bondanti (ambtenaar) op
Helemaal eens met Ron. Heb heb wel gestemd maar dan door bij beide vragen nee te beantwoorden. Het is wel misleidend door de ambtenaren zo'n vraag voor te stellen, want een 'Nee' antwoord suggereert dat je bijv. oko niet voor koopkrachtbehoud bent. Mijn Nee betekent een Nee tegen de combinatie van alle drie de eisen.
Net als Ron vind ik ook de laatste twee punten minder van belang, om dezelfde redenen. Dus mijn oproep: BEANTWOORD BEIDEN VRAGEN MET NEE!!!! en ga voor het huidige bod van VNG. Over een half jaar alweer nieuwe onderhandeling, dus nieuwe kansen. En bonden, stop nou eens met deze poppenkast, ik ben het zat (als lid van een bond).
Door Ron (Beleidsmedewerker) op
Jammer, op deze manier valt niet te stemmen. Je kunt slechts stemmen of je het eens bent met alle drie de eisen (kwalitiet, werkzekerheid en koopkrachtbehoud). Het liefst had ik een keuze gemaakt. In volgorde; 1. koopkrachtbehoud, 2. Kwaliteit en 3. Werkzekerheid. De laatste 2 punten vind ik eigenlijk echter niet zo nodig - geen breekpunt. Liever eindelijk weer eens een keer koopkrachtbehoud. Kwaliteit is behoorlijk geborgd en ontslagen voorkomen vind ik een oneigenlijke eis (zeker gezien de grote vergrijzing bij de overheid). . Maar ja, dat is mijn mening ;)
Door p op
Vanwege de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse regionale economie en het behoudt van haar topambtenaren dient er minimaal 6,5% loonsverhoging worden afgesproken.

Maar goed, ik ben m'n Duits al aan het oefenen

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers