Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden noemen nullijn onacceptabel

Salarissen van ambtenaren en mensen in de zorg staan al sinds 2011 stil. Over een periode van 4 jaar zouden zij daardoor 5000 tot 11.000 euro mislopen, aldus de bonden.

01 maart 2013

Dat het kabinet de lonen van rijksambtenaren en werknemers in de zorg wil bevriezen, is onacceptabel. Dat zeggen de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. Het kabinet maakte de plannen voor de nullijn vrijdag bekend. De maatregel moet de schatkist in totaal 2 miljard euro opleveren, is de verwachting in Den Haag.

Perspectief

Volgens het CNV zit Nederland in een vertrouwenscrisis. ,,Mensen verliezen hun baan, krijgen hun huis niet verkocht en houden hun handen op de knip. Ik begrijp niet hoe een nullijn in de zorg of voor ambtenaren dit verandert'', verklaart vakbondsvoorzitter Jaap Smit. Pas als de Nederlandse burgers weer perspectief hebben, valt er volgens het CNV ,,te praten over het op orde brengen van het huishoudboekje van de overheid''.


Sinds 2011 stilstaan
Abvakabo FNV zegt dat de salarissen van ambtenaren en mensen in de zorg al sinds 2011 stilstaan. Over een periode van 4 jaar zouden zij daardoor 5000 tot 11.000 euro mislopen. ,,Deze werknemers hebben de afgelopen jaren al zwaar aan koopkracht ingeleverd. De bezuinigingsplannen zullen de Nederlandse economie alleen maar verder doen verslechteren en de werkloosheid doen stijgen.''

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lina
Is ook niet acceptabel voor andere ambtenaren maar het kabinet had het specifiek over rijksambtenaren en daar wordt dus op gereageerd
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het lijkt me heel logisch dat er in crisistijd geen ruimte is voor salarisverhoging. Ben van mening dat de bonden beter zouden kunnen inzetten op het behoud van werkgelegenheid. Zou een uitzondering willen maken voor mensen in de zorg, en mensen met zwaar werk aan de onderkant van de salarisschalen omdat die hoe dan ook al onderbetaald waren.
Jack
Met minder mensen meer en langer werken tegen minder salaris en geringere sociale zekerheid ! Samen aan de bedelstaf ten faveure van een graaiende elite !

Gegarandeerd helpen we zo Nederland er bovenop !!!
Kritikus / Geen Hagenees
Ruim 3,7 miljard betaalde het rijk voor overname van de SNS-bank. Al de medewerkers van die bank (die nu eigenlijk in staatsdienst zijn) krijgen in 2013 gewoon loonsverhoging, net zoals ze dat in voorgaande jaren kregen en in komende jaren ook zullen krijgen. Ondanks dat hun beloning al zeer fors is.



Rijksambtenaren staan echter al jaren op de nullijn. Zij zijn een gemakkelijk doelwit voor het rijk om te ebzuinigen. Publieke en private verantwoordelijkheden worden door het kabinet niet geschieden gehouden, maar lopen door elkaar. De rijksambtenaar is daarvan het slachtoffer.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
als er wel ruimte voor een loonsverhoging aanwezig is, zal deze worden aangewend voor de tekorten in de pensioenkas. Dit zodat de slecht gefinancierde aanspraken uit het verleden alsnog gefinancierd kunnen worden (voor 2004).
Flip Zolderman
Het wordt zo langzaamaan tijd dat de zorg eens een voorraad wc-potten gaat legen op het binnenhof om het een en ander eens echt goed duidelijk te maken. Het ambtenarenpesten mag ondertussen ook wel eens afgelopen zijn - er zijn er inmiddels zoveel wegbezuinigd dat de rest zich een slag in de rondte werkt, dus een loonsverhoging ligt meer in de lijn...
Jan
De rijksambtenaren lopen ver voor op de gemeentelijke ambtenaren. Dus nu eerst maar eens de salarissen van de gemeenteambtenaren optrekken tot rijksniveau!
Saarloos / Werknemer rijk
Ja Jan



Dan blijven we toch nog 10 jaar op nul staan.

Dan verdien je evenveel joh.



Je snapt er niks van
Ambtenaar
Wakker worden, loonmatiging werkt alleen bij een zwakke internationale concurrentiepositie. De binnenlandse bestedingen lopen sterk terug en als oplossing dienen de lonen dus wél te stijgen.
Sandra / adviseur
van rijksambterenaren? en voor de overige amtenaren is dit wel acceptabel?
Advertentie