Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden dreigen met actie door uitblijven cao

De VNG moet voor 17 maart 10 uur tegemoet komen aan de eisen van de vakbonden. Als dat niet gebeurt, gaan ambtenaren collectief actie voeren om een ‘aanvaardbaar resultaat’ af te dwingen. Dit ultimatum hebben de vakbonden vrijdag aan de VNG-onderhandelaar voor een nieuwe cao gesteld.

07 maart 2014

Als de VNG niet voor 17 maart 10 uur tegemoet komt aan de eisen van de vakbonden gaan ambtenaren collectief actie voeren om een ‘aanvaardbaar resultaat’ af te dwingen. Dit ultimatum hebben de vakbonden vrijdag aan de VNG gesteld.

Loonsverhoging

Een jaar onderhandelen over een nieuwe CAO Gemeenten heeft tot niets geleid, stelt CNV Publieke Zaak. ‘De werkgever (VNG) is op geen enkele manier bereid gebleken om tot een resultaat te komen.’ Een structurele loonsverhoging van 2,5% voor 2013 en 3% voor 2014 is een van de eisen die voor volgende week maandagochtend moeten worden ingewilligd. Ook willen de bonden structureel landelijke afspraken over werkgelegenheid voor jonge mensen (zonder baan) en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door middel van functiecreatie. Verder moet het van-werk-naar-werk-beleid en mobiliteit worden versterkt.

Stukgelopen overleg

De onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen op 1 maart 2013. Het overleg tussen werkgevers en –nemers is in de loop van het jaar een aantal keer stopgezet. Nadat de bonden op 20 september voor het eerst de onderhandelingstafel verlieten, werd het overleg op 21 februari hervat. ‘Uiteindelijk leidde dit tot niets’, aldus CNV. De ultimatumbrief volgt op dat stukgelopen overleg.

Geen redelijke voorstellen

‘U bleek opnieuw niet bereid om op de voor onze leden belangrijke thema’s respect en waardering, kansen op werk, betere beloning en koopkrachtbehoud, met concrete en redelijke voorstellen te komen’, schrijft voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak in zijn ultimatumbrief aan voorzitter Roel Cazemier van het college van arbeidszaken van de VNG. De VNG wordt verweten de echte onderhandelingen uit de weg te gaan, waardoor de VNG ‘de weg naar een oplossing heeft afgesneden’.

Meer keuzevrijheid

De VNG heeft deze cao-ronde ingezet op onder andere meer keuzevrijheid in de cao. Ook wil zij de kaders voor beloning centraal maken: een nieuw beloningshoofdstuk in de cao dat de belangrijke beloningscomponenten voor alle gemeenten gelijk maakt. Hierdoor wordt overstappen naar of samenwerking met een andere gemeente makkelijker. Met een ruim keuzebudget (IKB) wil de VNG meer keuzevrijheid voor de medewerkers mogelijk maken. Ook vindt ze modernisering van de arbeidsvoorwaarden belangrijk.

Op de ultimatumbrief heeft de VNG nog niet gereageerd. De VNG wist wel dat deze eraan zat te komen. Dat hadden de bonden vorige week aangekondigd.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Willem / Ambtenaar
Eindelijk actie. Loonmatiging is slecht voor de economie en brengt minder geld in de schatkist. Kijk eens naar Duitsland !!
faber
Je kunt zo langzamerhand wel spreken van totaal verziekte verhoudingen tussen gemeentelijke werkgevers en werknemers. Wethouders die onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, hoezo genormaliseerde arbeidverhoudingen. Politici die hele andere belangen en doelen voor ogen hebben dan het realiseren van redelijke CAO waarin her ruilen van werk voor geld centraal staat. Het politici die er extra dingen aan toevoegen: voorbeeld functie van de overheid, de crisis die opgelost moet worden, de overheidsdinanciën die op orde gebracht moeten worden.. We ia altijd wel iets waardoor een CAO bij de overheid en dan m.n. bij de gemeenten bijna nooit op een normale manier tot stand komt. Mijn stellige overtuiging is dat dat vooral komt door wethouders die vooral wethouder onderhandelen i.p.v. als werkgever. Graag weer één ambtenaren CAO met professionele onderhandelaars zonder politieke agenda.
henk
Ik ben er klaar mee zoals veel collega's om mij heen. Wat is de overheid een verschrikkelijk slechte werkgever! En voor het eerst in mijnleven stem ik geen pvda meer. Ook daar ben ik klaar mee. Ik moet nog een paar jaar werken en heb besloten mijneigen werktijden conform het salaris te gaan bepalen
Adriaan / ambtenaar
Ik denk dat 5,5 % loonsverhoging (over 2 jaar) te veel is in een tijd van crisis en bezuiniging. We moeten wel realistisch blijven, maar 1% over vorig jaar en 2% over 2014 is zeer redelijk en daarnaast moet er aandacht zijn voor ouderen van 60 +, die graag ruimte willen maken voor de jongeren die nu niet aan een baan komen. Hier moeten financiële middelen voor worden vrijgemaakt.
Jose / ambtenaar
ik begrijp niet waarom er niet met elkaar wordt gepraat; ik zelf ben lid van een vakbond en ik wil dat de onderhandelaars, ook al ga ik over 3,5 maand met FPU/pensioen, een goed resultaat boeken; de overheid dient een goed werkgever te zijn en indien wij ambtenaren goed werk leveren, dan dient daar tegenover een goed salaris te staan; als ik zie dat het loon van de gemeenteambtenaren t.o.v. de markt en inflatie over de periode 2003 tot en met 2013 achterblijft resp. 11 en 10,5 procent, dan is het niet meer dan billijk wat de Bond vraagt; daarnaast moeten wij ambtenaren meer werk met minder mensen doen; op zich is dat niet zo erg zo lang de kwaliteit van het werk (dienstverlening) niet in gedrang komt; het niet behoorlijk willen belonen, daar spreekt een zeker dedain uit; politici verdwijnen weer na een zekere periode en de ambtenaar die blijft en die moet ook loyaal het beleid uitvoeren, dus: geef ze een behoorlijk loon !!!!!!

ik ben bereid héél ver te gaan wat de acties betreft; staken desnoods, ambtenaren zijn het schuim der aarde niet!!!!
Piet Westland / Geen
19 maart is een uitgelezen dag voor vakbondsacties. De uitslag kan wel even wachten.
Jos Praat / beleidsadviseur
Dat ik dat vlak voor m'n pensionering nog mag meemaken: een staking! Overigens, wanneer ik zal meestaken, dan doe ik dat op z'n Japans: een band om de arm met daarop 'ik staak' en gewoon je werk blijven doen. Beter dan met een gek petje op en een ballon in de hand op het Malieveld naar opzwepende speeches te luisteren.

De BV Nederland moet wel doordraaien natuurlijk.
Arnold / gemeentemabtenaar
Ik zou heel tevreden zijn met de salarisverhogingen die politieke ambtsdragers zichzelf toedichten......
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Ik ben gepensioneerd gemeenteambtenaar en praktisch heel mijn 47-jarige loopbaan is één grote bezuinigingsoperatie geweest. De VVD en het CDA liepen hierbij altijd voorop, maar ook de andere partijen hebben in dit kader zeker geen schone handen. Hoogste tijd dat de ambtenaren net zoals in de jaren tachtig van zich af gaan bijten, zeker ook omdat ook het ambtenarenrecht wordt opgedoekt met dank aan CDA en D66 (want oorspronkelijk initiatief Eddy van Hijum en Fatma Koser Kaya)
M. Tijdgat / Beheer openbare ruimte, beleid en gegevensbeheer
De economie komt niet op gang door gebrek aan particuliere bestedingen. De lagere overheden weigeren om zelfs maar de inflatie over de afgelopen jaren te compenseren, laat staan dat ze hun loyale medewerkers enig beter loon gunnen. Een stuitend gebrek aan respect voor hun medewerkers, die wel van jaar op jaar zwaarder belast worden. Wordt hoog tijd dat daar passend op gereageerd wordt.
Peter
We hebben een structurele achterstand van 10 %. Ik vind 5,5 % dus veel te weinig. Bovendien mag er ook wel compensatie komen voor het gestolen pensioen door lubbers en kok.
Advertentie