Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden boos op Blok

Het ziet er niet naar uit dat er snel een sociaal beleid komt voor rijksambtenaren. Het overleg hierover tussen minister Stef Blok en de bonden is definitief stukgelopen. De bonden stappen nu naar de Advies- en Arbitragecommissie (AAC).

19 december 2012

Minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) heeft het aan de stok met de bonden. Na het definitief stuklopen van de onderhandelingen over een nieuw sociaal beleid voor rijksambtenaren, hebben de bonden besloten naar de Advies- en Arbitragecommissie te stappen.

Uitzonderlijke stap

Zij moet een uitspraak doen over de vraag of de werkgever open en reëel overleg heeft gevoerd. Het is vrij uitzonderlijk dat de bonden naar deze commissie stappen. Ruim tien jaar geleden zetten de bonden voor de laatste keer een dergelijke stap. Na mislukte overleggen met drie achtereenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken zien de bonden echter geen andere oplossing, aldus vakbondsbestuurder voor de rijkssector Marco Ouwehand van de Abvakabo FNV, tevens woordvoerder van de Samenwerkende Centrales Overheidspersoneel (SCO). ‘Wij vinden dat de minister zich niet als werkgever heeft opgesteld, maar zich te veel door de politiek heeft laten leiden.’

Afspraken over werkzekerheid

Gezien de komende reorganisaties bij het Rijk vinden de bonden het belangrijk dat er overeenstemming is over het te voeren sociaal beleid. Eind 2011 liep het vorige akkoord af. ‘We willen onder meer afspraken maken over werkzekerheid, zoals het van werk naar werk begeleiden van werknemers. Ook willen we af van het lifo-principe (last-in-first-out).’ Gezien de opbouw van het personeelsbestand bij het Rijk is het volgens de bonden belangrijk om ook jongeren betere kansen te geven op baanbehoud. ‘Als ambtenaren hun baan verliezen bij een rijksdienst, willen we bovendien dat hen de kans wordt geboden om bij een andere dienst aan de slag te gaan.’


Teruggefloten door ministerraad

Net voor de zomer waren de bonden er met minister Spies uitgekomen. Zij werd, aldus Ouwehand, door de ministerraad teruggefloten. Blok heeft de bonden onlangs laten weten dat hij het sociaal beleid definitief niet wil ondertekenen. ‘Hij meent dat het in lijn moet worden gebracht met het nieuwe regeerakkoord’, aldus Ouwehand. Het is voor de bonden onduidelijk wat dit precies betekent en zij willen na anderhalf jaar van overleg niet opnieuw gaan beginnen.

Ontslagvergoeding onacceptabel

Voor minister Blok is een aantal eisen van de bonden onacceptabel, zo laat zijn woordvoerder Vincent van Steen desgevraagd weten. Zo is de onbegrensde herplaatsingstermijn voor de minister een stap te ver. Ook het recht van werk-naar-werk-begeleiding en de mogelijkheid in de plaats daarvan te kiezen voor een ‘ontslagvergoeding’ van maximaal 24 maandsalarissen, is voor Blok onbespreekbaar. Dit geldt tevens voor de wens van de bonden dat reorganisatie als ontslaggrond komt te vervallen. 

Vasthouden aan nullijn

Het heeft bij de bonden kwaad bloed gezet dat Blok ook de komende twee jaar aan de nullijn wil vasthouden. Rijksambtenaren zaten ook de afgelopen twee jaar al op de nullijn. Ambtenaren hebben dinsdag tijdens een bijeenkomst in de Amsterdamse Beurs van Berlage flyers uitgedeeld waarin zij hun ongenoegen over zowel de nullijn als het uitblijven van een akkoord over sociaal beleid kenbaar hebben gemaakt.

Regeerakkoord

Volgens de woordvoerder van Blok staat nog niet vast of de lonen ook in 2014 niet worden verhoogd. ‘In het regeerakkoord wordt alleen 2013 genoemd als jaar waarin de nullijn wordt voortgezet.’   

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk / provincieambtenaar
Ik zou de gezichten van de bestuurders binnen de verschillende overheden wel eens willen zien als wij ambtenaren op de ad hoc-verzoeken van bestuurders reageren dat we daar niet aan kunnen voldoen omdat we net zijn omgevormd tot procesgerichte organisaties en dit soort zaken niet meer tussendoor kunnen doen.
Kees / Adviseur
Eindelijk eens een stap waarmee de bonden laten zien dat ook de overheid zich als een behoorlijke werkgever moet gedragen. Het is terecht dat de overheid het huishoudboekje op orde wil houden. Dit willen wij al ambtenaren met ons privé huishoudboekje ook. In het bedrijfsleven wordt hier, ondanks de recessie en de ontslagregen, wel degelijk rekening gehouden. Een teken voor de overheid zou je zeggen, wij zijn immers al decennia lang volgend op positieve salarisontwikkeling. Voor wat betreft negatieve aspecten zijn wij echter leidend, met momenteel zelfs een lange ij. Niet alleen wordt je werkplek continu bedreigd, ook je rechten bij ontslag staan uitgebreid ter discussie. Met alle discussies op politiek en maatschappelijk niveau over het nut en het onnut van ambtenaren moet je eigenlijk weer eens laten zien dat Nederland ons echt mist als we een dag weg zijn.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Schrijvend over huishoudboekjes: als de overheden - vooral de landelijke - aan het boekje gaan denken en maatregelenen gaan verzinnen, is het hele land de klos.

Ik heb wel eens gezegd tegen de overheid: "O? Maar ook ik moet bezuinigen...! Helaas kan ik u nu niet helpen. Mijn huishoudboekje staat dat niet toe" . Gek genoeg accepteert de overheid dit niet.

Zo zie je nu ook weer...bij de (rijks-)ambtenaren....
Wouter / beleidsadviseur
Of Nederland ons ambtenaren mist als we een dag weg zijn valt te bezien. Als we allemáál weg zijn wèl. Maar het resultaat van het werk van sommigen van ons is voor de gewone burger minder goed direct zichtbaar (ik denk bijvoorbeeld aan mijn eigen werk als beleidsadviseur) en het werk van anderen is niet altijd even populair (door een handhaver aangesproken worden op ongewenst gedrag vindt niet iedereen even prettig). Dus dat "de burger" de indruk heeft dat het allemaal best een beetje minder mag bij die ambtenaren, vind ik op zich niet zo heel gek. Maar dat betekent uiteraard niet dat we dit alles zomaar moeten slikken.
O. ten Hove
Ik had gisteren nog een gesprek met een vriendin die bij de reclassering werkt: te veel beleidsmedewerkers, -adviseurs en managers die als ze gaan snijden dat doen in de personeelsleden die in de uitvoering zitten en hun eigen functies verdedigen beste @Wouter. En dat probleem is bij (semi-)overheid wijd verbreid.



Maar dat neemt niet weg dat Blok als VVD'er een beleid voert die slecht is voor Nederland. VVD-beleid is per definitie slecht beleid want het was dank zij de VVD en d'66 dat het neolibelarsme een kans kreeg en de samenleving vergiftigde met de bonus- en graaicultuur wat weer leidde tot de bankencrisis. Waardoor de wereld in een crisi verzeild raakte wat opgelost moet worden door te bezuinigen en ontslagen.



Dus bedankt rechts voor de rotzooi waardoor Nederland een onprettig land werd.



Dus bonden succes.
Niek / jurist
Het is tegenwoordig de trend dat de politiek de trend bepaald, ook in de rol als werkgever. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de ambtelijke rechtspositie geheel uitgehold en "marktconform" gemaakt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de riante wachtgeldregelingen voor politici die de afgelopen 15 jaar zijn ontstaan. Hoezo graaicultuur.

De ambtenaren hebben lang meegedacht met hun werkgever. Het wordt tijd voor een stevigere aanpak en ik steun de bonden daarbij. Punt is wel dat alle ambtenaren er niet hetzelfde over denken of bang zijn voor hun baan. Dat snap ik wel ook omdat de bestuursrechtspraak nauwelijks inhoudelijk rechtsbescherming biedt aan ambtenaren die eruitgefrommeld worden. Dus moet de actie aan de voorzijde gebeuren. Ik hoop dat de ambtenaren wakker worden en meer signalen afgeven dat zij geen speelbal willen zijn van de politiek maar behandeld willen worden als werknemer.
Dirk
Het wordt hoog tijd dat de bonden actie (laten) voeren. Niet het traditionele Malieveld, maar een actie opgezet door de bonden met invulling door de ambtenaren.

Van, voor en door de ambtenaren zelf, opgezet, gecoördineerd, geïnitieerd door de bonden...
Janus
@ joschke: Ik snap na uw betoog helemaal niet meer waarom de PvdA zo nodig met die 'vreselijke' VVD-ers in zee zijn gegaan.



Overigens: De meeste graaiers vind je bij de club van Spekkie en SamSam. Paar voorbeelden van (oud)politici:

Marleen Barth

Evelien Herfskens

Marcel van Dam

Wim Kok

Co Verdaas

Lodewijk de Waal



(NB. Dit lijstje kan moeiteloos worden aangevuld met minimaal 100 namen).



henk
Wat mij betreft leggen we morgen het werk neer. Weer die akelige vvd.
Advertentie