Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden: 94% van gemeenteambtenaren steunt eisen

94 procent van de ambtenaren die op een referendum van de vakbonden reageerden steunen de cao eisen van de vakbonden.

17 april 2012

94 procent van de ambtenaren steunt de cao-eisen van de vakbonden. Dit stellen de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF naar aanleiding van de ledenraadpleging die zij de afgelopen twee weken hielden.

Werkzekerheid

Ambtenaren konden zich de afgelopen weken uitspreken over de eisen van de bonden via de website www.ambtenarenbroodnodig.nl. Ruim 14.000 gemeenteambtenaren lieten hun mening weten over de vakbondseisen omtrent werkzekerheid, kwaliteit van werk en koopkrachtbehoud.
 

Banen op de tocht
Bert de Haas, bestuurder van Abvakabo FNV: ‘Dit is een bevestiging dat onze eisen breed worden gedragen. Steeds meer gemeenteambtenaren maken zich zorgen over hun baan. Tienduizenden banen staan op de tocht. Rotterdam, Eindhoven en Apeldoorn hebben bijvoorbeeld al aangekondigd te gaan snijden. Werkzekerheid is in deze tijd een reële eis; dat vinden wij en dat vinden dus ook de mensen op de werkvloer. Nu de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nog.’
 

Werk naar werk
Vakbonden pleiten voor van-werk-naar-werktrajecten; een overeenkomst tussen werkgever en medewerker over intensieve begeleiding, met rechten en plichten voor beide partijen. Deze overeenkomst eindigt pas als de medewerker een baan heeft gevonden of vrijwillig ontslag neemt. 

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Gezien de vraagstelling van de bonden is dit een zeer suggestieve uitslag. In een eerder artikel hierover is al genoeg gezegt over de manier van uitvragen van de bonden.
Gerrit
Vraag me af wat je hebt aan het behoud van al jaren onderbetaald werk? We kunnen altijd nog (en het zij ze gegund) schoonmaker worden!



Ga voor koopkrachtbehoud!

We hebben immers al een forse achterstand op de rest van de arbeidsmarkt en die wordt nu nog groter.
Criticus - NL
Ik ben het geheel met A. Willemsen eens. Hoe kun je uit de gepresenteerde enquete (?) nu een dergelijk conclusie trekken?
tsjonge / ambtenaar
whahaha. 94% van de stemmers en dat waren er 14 000. Slechts 8% van de ambtenaren heeft gestemd, 92% vind dit flauwekul. Het referendum is gewoon mislukt. Voor de rest met ik het eens met de voorgaande reageerders.
Gerard V. / handhaver
@tjonge jij was zeker van de niet stemmers die na afloop een grote bek opentrekken. Waar baseer je op dat 94% het flauwekul vind? Je eigen referendum zeker!

Misschien kun je wat genuanceerder reageren zoals anderen dat blijkbaar wel kunnen. Dat is blijkbaar het probleem met ambtenaren. Ze zijn zo stom dat ze geen front kunnen vormen en zich telkens weer uit laten spelen door één of andere werkgeversmol.
Trudy / ambtenaar
@Gerard V. Ik ben het volkomen eens met "tsjonge". Het was een volkomen flauwekulenquete, waar met goed fatsoen geen enkele onderbouwde reactie uit te destilleren valt. Heel dom van de vakbonden om niet in te gaan op het bod van de VNG (geldt overigens ook voor de provincie-ambtenaren, die hebben dezelfde domme vakbonden). Zodra het Catshuis opengaat hebben we helemaal niets meer. Geen loonsverhoging (hoe klein ook), geen extra zekerheden, geen werkgarantie, voor de komende jaren helemaal niets. Met dank aan de starre bonden.

PS. Ik heb wel gestemd, maar je begrijpt, ik was VOOR het aanbod van de VNG. Beter iets dan niets...
tsjonge / ambtenaar
@Trudy, bedankt voor je reactie.

@gerard v.: ik heb wel gestemd maar tegen. Ik ben ook (nog) lid van de bond. Ik stemde tegen omdat ik het met de combinatie van drie eisen niet eens was. Ik kon niet een 'deelkeuze' maken. Ik ben voor het bod van de VNG, zeker nu de looptijd volgens VNG toezegging nog steeds 19 maanden is, dus tot eind 2012. Dat betekent dat je over een paar maanden alweer kunt gaan onderhandelen, en dan kun je andere punten meenemen. Maar ja, in het showreferendum van de bonden kon je de keuze 'voor VNG bod' niet maken.....
O. ten Hove
Bij de gemeente Den Haag was er verleden jaar een bijeenkomst in het atrium op het stadhuis. Na pijnlijke blunders van de wethouder Baldewsingh die de ambtenaren aansprak als collega's en die dacht dat de laatste gemeenteraadsverkiezingen wethoudersverkiezingen waren (en hij was of is nog verantwoordelijk voor de inburgering van allochtonen), werd toegezegd dat iedereen van werk naar werk wordt begeleid. Nog nooit zo'n man gehoord die zo kon jokken (liegen is een beter woord maar dat mag je van de gemeente niet gebruiken) want de gemeente ontslaat mensen zonder die begeleiding. Ontslagbeschikkingen zijn al verstuurd. En dan kun je je afvragen wat er dan nog staat van de andere beloften...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit is de meest domme enquête en uitslag die ik de laatste 48 jaar heb gezien. Geloof maar niet dat die arbeidsplaatsen de komende jaren niet naar de private sector verhuizen. Reeds eerder mijn twijfels uitgesproken over de huidige Abvakabo FNV onderhandelaars en gepleit voor vervanging.

Ik overweeg dan ook sterk mijn lidmaatschap aan de wilgen te hangen.
Nico
Slecht dat BB deze kop plaatst terwijl feitelijk de enquete geen enkele waarde heeft als je kijkt naar het aantal deelnemers en de gestelde vragen.

Een ABVAKABO lid / Oud kaderlid
GEFLOPT! In hetzelfde onderhandelingstraject hebben we nu twee geflopte raadplegingen gehad. Nu nog geen deelname van 8%. En daar verbindt de ABVAKABO zomaar conclusies aan? Lijkt me zeker onzorgvuldig. Kennelijk maakt het die andere 92 % helemaal niks uit. En daar zitten ook vele leden bij, net zoals ik, die zien aan welke andere dubbele agendapunten op andere tafels hun contributiegeld wordt besteed. Daar ga ik binnenkort eens mee stoppen. Da's ook een paar honderd Euro per jaar.

Enne...hoe is de uitslag op de vraag of voor deze eisen aktie moet worden gevoerd? Ik hoef het antwoord op deze vraag niet te weten, maar denk dat die beduidend minder zal zijn geweest.
Maarten / Ambtenaar
De uitslag is volstrekt helder. Slechts 7.8 procent van de gemeenteambtenaren heeft gestemd. Meer dan 92 procent niet. We kunnen gerust stellen dat het referendum gewoon geflopt is. Zie ook andere reacties. Tja, keuze was er eigenlijk niet. Het was voor de inzet van de bonden of tegen. Keuze voor VNG bod was er niet. Daarmee is een belangrijke keuzeoptie de gemeenteambtenaren onthouden. Eigenlijk is dit referendum gewoon bedrog. Vergelijk het met Russische verkiezingen; ook daar worden bedreigende oppositiepartijen gewoon d.m.v. een truc uitgesloten van verkiezingen. Zijn de bonden zo diep gezonken? Nee, toch? Het water moet ze wel aan de lippen staan om zo'n referendum uit te schrijven. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar 180 000 gemeenteambtenaren lopen al een jaar loonsverhoging mis.
Ruurd / Ambtenaar
Wanneer iedereen als reactie zijn lidmaatschap van de vakbond opzegt, is er geen vakbond meer.

Hoe zal de wereld er dan uitzien?

Dan besparen we de contributie en worden we er dus rijker van of hangt daar toch een prijskaartje aan? Want wie is dan nog de stem tegen de werkgevers?
Gerrit
Dit is van oude tijden! De uitslag zegt niets en de vraagstelling was verkeerd.



Laat er snel een CAO komen. Nu wachten we al meer dan een jaar!
Advertentie