of 60264 LinkedIn

Boa's willen betere uitrusting voor jaarwisseling

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) maken zich zorgen over de handhaving van vuurwerkvrije zones tijdens Oud & Nieuw. Volgens de Nederlandse Boa Bond (NBB), moeten boa’s steeds meer werk doen en hebben ze er de middelen niet voor. De bond vreest voor gewonden.

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) maken zich zorgen over de handhaving van vuurwerkvrije zones tijdens Oud & Nieuw. Volgens de Nederlandse Boa Bond (NBB), moeten boa’s steeds meer werk doen en hebben ze er de middelen niet voor. ‘Met alleen een paar handboeien en een 'scherpe zakdoek' kunnen zij hun werk van orde handhaven simpelweg niet goed uitvoeren’, schrijft de NBB in een persverklaring. De bond vreest voor gewonden.

Risicogebieden

‘Dit kan zomaar ernstig mislopen’, zegt Eric Lakenman, voorzitter van de NBB, in het AD. De boa’s hebben geen wapenstok, bodycam of pepperspray, maar ze worden wel risicogebieden ingestuurd. De boa’s pleiten al langer voor een betere uitrusting, maar of dat voor de komende Oud & Nieuw gebeurt is de vraag.

 

'Politie trekt zich terug'

Lakenman vertelt in het Radio 1 Journaal dat de politie zich landelijk steeds meer terugtrekt en richt op de kerntaken. Die taak verschuift daarom naar de boa’s en moet de rechtsorde handhaven en als aanspreekpunt fungeren. ‘Die rol zien we ook met Oud & Nieuw toenemen’, zegt Lakenman. ‘Vuurwerkverboden worden ingevoerd en er moet controle zijn op de afsteektijden.’

 

Pleidooi

Donderdag 6 december ‘laten de boa’s van zich horen’, zo schrijft de NBB. Om 13.15 uur verzamelen de boa’s zich in uniform bij de Stopera in Amsterdam om te eisen dat zij in de hoofdstad worden uitgerust met een wapenstok, pepperspray en een bodycam.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hans op
De bevoegdheid om deze middelen te gebruiken krijgen ze nooit geregeld binnen een maand. Vooropgesteld dat de bijbehorende opleiding is afgerond. Met andere woorden dit moet de NBB toch al hebben uitgezocht. Een beetje te laat om hierover te beginnen.
Door Jan op
Veel BOA's zijn niet meer dan veredelde parkeerwachters met slechte sociale vaardigheden en soms een kort lontje. Eerst een gedegen opleiding om hun sociale vaardigheden te verbeteren, zou ik zeggen voordat ze bewapend worden met wapenstok en pepperspray.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!