of 62812 LinkedIn

Boa's krijgen gemakkelijker wapenstok

Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen voortaan een wapenstok krijgen. Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die. De boa's dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen. Ze krijgen naar eigen zeggen steeds vaker te maken met agressie, en zien dat nog toenemen nu ze bijvoorbeeld ook coronamaatregelen moeten handhaven.
1 reactie

Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen voortaan een wapenstok krijgen. Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die. De boa's dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen. Ze krijgen naar eigen zeggen steeds vaker te maken met agressie, en zien dat nog toenemen nu ze bijvoorbeeld ook coronamaatregelen moeten handhaven.

Wapenstok nog zeldzaam

Er zijn al wel handhavers, conducteurs en boswachters met een wapenstok of andere geweldsmiddelen op zak. Maar zij zijn nu nog zeldzaam. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet toestemming geven, en deed dat tot dusver alleen bij uitzondering. Die uitzondering wordt nu de regel. Grapperhaus volgt in het vervolg in principe het oordeel van de 'lokale driehoek' van burgemeester, politie en justitie. In de toekomst wordt van tevoren bekeken voor welk doel boa's worden ingezet. Als de risico's van tevoren niet genoeg kunnen worden afgedekt, kan de uitrusting worden uitgebreid.

Achteraf rekenschap afleggen

Buitengewoon opsporingsambtenaren die de wapenstok trekken, moeten achteraf wel rekenschap afleggen. Net als de politie. 'Dat betekent als je je wapen gebruikt, of zelfs maar hebt getrokken, je er na afloop een verantwoordingsrapport over moet maken', aldus Grapperhaus. 'En dat wordt ook verder getoetst. Dat is wat erbij hoort. Dat moet.' Boa's die een wapen gaan dragen, moeten bovendien op termijn dezelfde selectie en training ondergaan als agenten. 

Snel experimenten in het land

De minister wil de nieuwe regels nog voor de zomer aan de Tweede Kamer voorleggen. Als Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn, kunnen boa's ermee aan de slag. Bij wijze van proef worden 'zo spoedig mogelijk' op verschillende plekken in het land al boa's met de wapenstok uitgerust. Grapperhaus volgt of die experimenten naar tevredenheid verlopen.

Nog geen pepperspray
Sommige boa's zouden zich ook graag mogen wapenen met pepperspray, maar daaraan zitten volgens Grapperhaus meer haken en ogen. Dat mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden tegen groepen. Daarom gaat de minister eerst onderzoeken wat er mogelijk is. Voor het eind van het jaar moet er meer duidelijk zijn. Ruud Kuin van de Boa bond laat weten 'heel blij te zijn'. 'Dit is een grote stap voorwaarts.' Hij is met name blij dat de beslissing nu duidelijk bij het lokale gezag komt te liggen, en dat voortaan van tevoren wordt gekeken of uitrusting met de wapenstok gewenst is. 

Burgemeester Velsen blij

Burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen heeft verheugd gereageerd op het besluit van minister Grapperhaus. 'In Velsen is het voor handhavers noodzakelijk zich te kunnen verdedigen, Ik ben dan ook ontzettend blij dat Grapperhaus dit besluit heeft genomen', zegt hij tegen NH Nieuws. De mishandeling van enkele boa's door een groep jongeren in IJmuiden op Hemelvaartsdag leidde tot een reeks van  protestacties van boa's in verschillende plaatsen. Maar het kan nog wel enkele maanden duren voordat Eerste en Tweede Kamer akkoord zijn met het besluit van de minister. 'Als dit te lang gaat duren ga ik een aanvraag indienen om vooruitlopend op de zaak een wapenstok beschikbaar te maken. Gezien meerdere incidenten in de gemeente is dit een noodzaak.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Gemeenten moeten veel beter oppassen voor het uitbreiden van het takenpakket van de BOA met Rijkspolitietaken. Straks beschikken ze weer over een soort Gemeentepolitie zonder daarvoor ooit een vergoeding van het Rijk te hebben gezien.