of 62812 LinkedIn

Boa-bonden ontevreden over aanbod Halsema

Vanaf de zomer worden honderd Amsterdamse handhavers uitgerust met bodycams en gaan 23 extra agenten ondersteuning bieden aan boa’s op De Wallen. De vakbonden die zich inzetten voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn teleurgesteld over de toezegging die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vanochtend deed. ‘Dit is onvoldoende.’

De vakbonden die zich inzetten voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zwaar teleurgesteld over de toezegging die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vanochtend deed. Vanaf de zomer worden honderd Amsterdamse handhavers uitgerust met bodycams en gaan 23 extra agenten ondersteuning bieden aan boa’s op De Wallen. ‘Dit is onvoldoende.’

Alleen bodycams
Vorige week hielden de boa’s 24 uur lang een publieksvriendelijke actie voor een betere uitrusting. Ze willen niet alleen bodycams, maar ook pepperspray en een wapenstok. Toen al zei voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP dat alleen bodycams onvoldoende zouden zijn. Vanochtend maakte burgemeester Femke Halsema bekend dat handhavers in Amsterdam alleen een bodycam krijgen als onderdeel van hun uniform en zij in de binnenstad extra ondersteuning van de politie krijgen.

Geen bewapende gemeentepolitie
Halsema wil beslist niet dat handhavers worden omgevormd tot bewapende gemeentepolitie. Dat zou een geweldsspiraal in de hand werken. Ze heeft daarom bodycams toegezegd, omdat die volgens de gemeente een positief effect hebben op het gedrag van burgers. Als mensen weten dat ze worden gefilmd, gedragen ze zich beter, is de ervaring in andere steden. Daarbij voelt de drager van zo'n uniformcamera zich veiliger.

Aangesproken persoon rustiger
Dat bleek onder meer uit een evaluatie van een pilot met de bodycam in de gemeente Breda. Doel van de proef was om de veiligheid en het gevoel van veiligheid van de ambtenaren te vergroten. Van de 78 agressiemeldingen tijdens de proef waren er 25 bij boa’s met en 53 bij boa’s zonder bodycam. Volgens het college werd de aangesproken persoon rustiger als het gebruik van de camera werd aangekondigd. Daarbij werd het veiligheidsgevoel groter door de wetenschap dat de beelden worden vastgelegd.

Breda: alle boa's een bodycam
De beelden worden ook gebruikt bij trainingen om het niveau van de boa’s te verhogen in hoe zij zich opstellen of in het toepassen van gespreks- en benaderingstechnieken. In Breda worden alle boa’s uitgerust met bodycams. Een extra reden die het college hiervoor gaf is dat de werkzaamheden van boa’s vaker verschuiven naar situaties die meer spanning opleveren. Overigens doet ook Rotterdam een proef met bodycams en worden ook in Zaanstad, Hoorn en Heerlen experimenten uitgevoerd.

Extra agenten in centrum Amsterdam

In Amsterdam krijgen de eerste honderd handhavers nog deze zomer een bodycam. Daarna wordt het aantal stapsgewijs uitgebreid. In het centrum worden tijdelijk 23 extra politiemensen ingezet ter ondersteuning van de boa's. Het gaat hier onder meer om agenten te paard en op de motor. Daarmee komt het aantal politiemensen in de binnenstad op zeventig. Op de Wallen komt voorlopig een mobiel politiebureau.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geef ze een wapen (Train ze en geef ze een wapen.) op
Rondvliegende en ketsende kogels doden gewonden, etc

Geen respect, niet luisteren, medewerking weigeren, dienst verlener zelfs aanvallen alleen of met groep?Wat denkt u van een waarschuwingsschot in de knie? Van mij mag het. Bij iedere stap achteraf zal hij/zij zijn zaak opnieuw beleven. De lamzakken.
Door Dennis op
Hulde voor deze burgemeester! Ik moet er niet aan denken dat anderen dan politie en leger met wapens mogen rondlopen.
Door Spijker (n.v.t.) op
M.i. een wijs besluit van het gemeentebestuur. Nu nog de inzet van gemeentelijke BOA's voor rijkstaken verminderen!