of 60775 LinkedIn

Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig

Werknemers bij de overheid zijn minder dan gemiddeld geschikt voor toekomstige werkzaamheden. De functie van ambtenaren verandert de komende jaren gestaag, communicatieve en creatieve vaardigheden zijn belangrijk, en ook digitaal inzicht. Ze zijn er nog niet niet klaar voor blijkt uit onderzoek van het SCP.

Bijna de helft van de ambtenaren (42,3 procent) is onvoldoende toegerust voor de veranderende eisen aan het werk. Daarmee scoren ambtenaren veel slechter dan de gemiddelde werknemer (17,3 procent). Vooral op het gebied van communicatieve vaardigheden en brede inzetbaarheid blijven ambtenaren achter.

Communicatief onvoldoende

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Arbeidsmarkt in kaart 2017’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waarvoor zo’n 1500 werkgevers werden bevraagd. Bijna driekwart van de ambtenaren is volgens hun chefs niet breed inzetbaar, tegenover ruim de helft van de gemiddelde Nederlandse werknemers. Ook is meer dan de helft van het ambtenarenkorps communicatief onvoldoende vaardig (57 procent), opvallend veel hoger dan het landelijke gemiddelde (43 procent). 

 

Bereidheid tot scholing

Het tekort aan vakinhoudelijke kennis en vaardigheden dat hun leidinggevenden bij twee op de drie ambtenaren zien, is niet te wijten aan hun bereidheid of vermogen tot scholing. Daar scoren zij juist beter dan gemiddeld. Bijna de helft van de doorsnee werknemers (45 procent) voelt weinig voor scholing. Onder ambtenaren is dat bij één op de drie het geval (36 procent).


Geen aanwijzingen

Over de oorzaak van de slechte score zijn de overheidswerkgevers opvallend eerlijk. Meer dan de helft van de ambtenaren (53 procent) kreeg in het verleden te weinig aanwijzingen over het verbeteren van zijn functioneren. Dat is opvallend veel meer dan het gemiddelde (35 procent). 


Correcties & aanvullingen
In het artikel ‘Bijna helft ambtenaren niet toekomstbestendig’ (BB21) is de SCP-publicatie ‘Arbeidsmarkt in kaart 2017’ onjuist geïnterpreteerd. In werkelijkheid heeft 42 procent van de overheidsorganisaties werknemers in dienst die niet toekomstbestendig zijn. Van die organisaties geeft 72 procent aan dat dit voortkomt uit het feit dat werknemers onvoldoende breed inzetbaar zijn.   

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frenksel (Bijstandsconsulent) op
En dit soort ambtenaren mag dan doorsukkelen tot leeftijden van 65 tot 68? Wat een toestanden
Door Realist op
Ingewikkelde regelgeving vereist nou eenmaal specialisatie, brede inzetbaarheid is kennis weggooien.
Misschien moeten we eens af van die flexrage..