of 64621 LinkedIn

Bestuurscultuur doet burgemeester Gennep opstappen

Per september stapt burgemeester Peter de Koning (VVD) op als burgemeester van de gemeente Gennep. Dat zei hij in een verklaring tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, even na middernacht. Als reden voor zijn 'onvermijdelijke' vertrek noemt hij de recente veranderingen in het bestuursklimaat en de bestuurscultuur.

Burgemeester Peter de Koning (VVD) stapt in september op als burgemeester van de gemeente Gennep. Dat zei hij in een korte verklaring tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, even na middernacht. Als reden voor zijn 'onvermijdelijke' vertrek noemt hij de recente veranderingen in het bestuursklimaat en de bestuurscultuur. 

Verdomd moeilijk
‘Ik heb het hier echt verdomd moeilijk mee’ waren de woorden die De Koning nog sprak, maar een nadere motivatie voor zijn gesprek wilde hij niet geven. In december 2017 was De Koning (1953) nog voor zes jaar herbenoemd. Hij bedankte de raad dan ook voor het vertrouwen, net als de toenmalige vertrouwenscommissie. Na de raadsverkiezingen van 2018 trad in april echter een nieuw college aan van CDA, SP en VVD. De Gelderlander citeert CDA-raadslid Twan Reintjes, toenmalig voorzitter van de vertrouwenscommissie. Volgens hem is er een breuk ontstaan binnen het college van burgemeester en wethouders. Een groot deel van de aanwezige raadsleden bleek verrast door zijn aankondiging.

'Veranderingen belemmeren functioneren'
De Koning zei in zijn verklaring dat hij ook pas in de afgelopen maanden veranderingen merkte in het bestuursklimaat en de bestuurscultuur in de gemeente Gennep. ‘Verandering op zich kan dynamiek brengen, maar hier heb ik moeten ervaren dat deze veranderingen mijn functioneren als burgemeester in toenemende mate belemmert. In de huidige constellatie van dit college zie ik geen ruimte meer die waarde toe te voegen die ik gewoon was.’ Gevolg daarvan is dat hij niet langer ‘optimaal’ de taken en verantwoordelijkheden van de functie van de burgemeester van Gennep kan invullen. ‘En zo wordt het onvermijdelijk dat ik daarom na de zomer in september dit mooie ambt zal moeten neerleggen.’

'Dit broeide al jaren'
Wethouders Janine van Hulsteijn (VVD) en Peter Lucassen (SP) zeggen zich niet te herkennen in de ‘veranderde bestuurscultuur in het college’, aldus De Gelderlander. Over mogelijke problemen met De Koning willen ze niets kwijt. Een voormalig raadslid zegt wel tegen de krant niet verrast te zijn door het vertrek. ‘Dit broeide al jaren. Het was onvermijdelijk.’ Twan Reintjes wijst er als voorzitter van de vertrouwenscommissie op dat de gemeenteraad de aanpak van De Koning als crisismanager bij het laagwater in 2017 unaniem heeft geprezen. De vertrouwenscommissie gaat weldra samen met de commissaris van de Koning kijken hoe en wanneer de opvolging van De Koning kan worden geregeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers