of 63998 LinkedIn

Beoogd GVB-directeur bedankt wegens salaris

Claudia Zuiderwijk
Claudia Zuiderwijk
27 reacties
De beoogd directeur van het GVB, het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf, heeft zich teruggetrokken. Zij zou meer hebben willen verdienen dan de Balkenendenorm, net als in haar vorige functie als directeur van een ziekenhuis.

Kritiek
De gemeente Amsterdam is enig aandeelhouder van het GVB en hanteert voor deze functie ‘in principe’ de Balkenendenorm. Het GVB is sinds december 2009 op zoek naar een opvolger van de opgestapte algemeen directeur. De oud directeur verdiende bijna 270.000 euro per jaar, maar toen dat bedrag in 2007 bekend werd, ontstond daarop veel kritiek.

Salarisplafond
Sindsdien houdt Amsterdam zich bij nieuwe aanstellingen aan de Balkenendenorm, die inhoudt dat iemand in een publieke functie ‘in principe’ niet meer mag verdienen dan de minister president: 180.000 euro. Dit salarisplafond geldt ook voor de GVB-directeur, zo bevestigde B&W in juni dit jaar op vragen over de vacature van SP-raadslid Laurens Ivens.

Uitzondering
Het Amsterdams college waarschuwde de gemeenteraad wel, dat ‘niet valt uit te sluiten’ dat door het maximumsalaris ‘geen voldoende gekwalificeerd bestuurder geworven kan worden’. Daarom wilde het college geen harde garantie geven dat er later niet toch zal worden afgeweken van de norm.  ‘Uiteraard vindt dan zorgvuldige afweging plaats en nauw overleg met de Raad van Commissarissen.’

Helft
Uit onvrede over deze mogelijke uitzondering op de norm, solliciteerde de SP-er Ivens zelf op de functie, waarbij hij aangaf het voor de helft van de Balkenendenorm te willen doen: negentig duizend euro. De sollicitatie was volgens hem niet ludiek bedoeld en wethouder Gehrels liet hem inderdaad solliciteren. Uiteindelijk koos de Raad van Toezicht echter voor oud ziekenhuisdirecteur Claudia Zuiderwijk. Ook de Ondernemningsraad stemde met haar kandidatuur in. Uiteindelijk heeft zij zich tijdens de salarisonderhandelingen teruggetrokken.

Zakkenvuller
SP-fractievoorzitter Laurens Ivens reageert tevreden op het afketsen van de beoogd directeur. ‘Hiervoor is de Balkenendenorm precies bedoeld: het buiten de deur houden van zakkenvullers. Het gaat om een publieke functie, die moet worden vervuld door iemand die niet vooral om de eigen portemonnee denkt. Het geld kan beter aan het openbaar vervoer besteed worden dan dat het in de zakken van de directeur verdwijnt.’

Uitzondering
VVD-fractievoorzitter Robert Flos is teleurgesteld. Maar ook Flos wil dat Amsterdam vasthoudt aan de Balkenendenorm. ‘Alleen als blijkt dat na heel goed zoeken, in een volgende ronde nog steeds niemand gevonden wordt, zou je een uitzondering kunnen maken.’ Overigens heeft het aankomend kabinet aangekondigd dat ook de grote steden hun openbaar vervoer zouden moeten gaan aanbesteden. Dan zou ook het GVB zich als marktpartij moeten gaan gedragen en zou de beloning omhoog gaan, zeggen Ivens en Flos. ‘Dat is hoe het gaat, en waarom je dat niet zou moeten willen,’ aldus Ivens.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door dre (monteur) op
Deze dame heeft heel wat op haar kerfstok.
het ziekenhuis in hilversum heeft ze naar de donder geholpen miljoenen schuld door haar toe doen.
een aap doet het beter voor een banaan.
Door Gerrit (adviseur) op
Google is met de naam Claudia Zuiderwijk en je wordt er niet vrolijker van, zeker financieel niet.
Door Josta van der Wiele (adviseur/coach) op
Ik hoop dat de gemeente Amsterdam net zo beginsel-vast is als een man solliciteert en meer wil.
Door Aba (ambtenaar) op
goed verwoord criticus. Als je bedankt, wist je van te voren al dat je het voor het geboden salaris niet zou doen. Met voorbedachte rade van meer salaris, heeft ze gesolliciteerd. Knap dat een gemeente dat de poot stijf houdt. Ook moet er vaker referenties gevraagd worden. Is dat nu wel gedaan of kan ze iedereen onder de tafel praten?
Door Guido op
helaas is het niet zo dat hoge salaris en kwaliteit samen gaan. Dat blijkt maar weer door de huidige economische crisis. Prima dus dat zij de functie niet accepteert.
Door Gert-Jan Tolberg (extern) op
Je moet eens kijken wat voor monkeys je aantrekt als je 5 ton per jaar gaat bieden.

If you pay gold you get gold diggers.
Door Criticus 2 op
Terecht! Aan de schandpaal met deze mooipratende zakkenvullers.
Door Adje Vizeur (Consultant) op
Ken de GvB ook als klant. Dat GvB (nog) geen marktpartij is, betekent geenszins dat deze organisatie makkelijker aan te sturen zou zijn. INTEGENDEEL! De bestuurder die het lef heeft op zich op die organisatie te storten, verdient naast alle lof ook een zeer riant salaris! Het is een slangenkuil! Een alg dir die het daar meer dan 2 a 3 jaar volhoudt, verdient bovendien de Nobelprijs voor de Vrede!
Door Paul van der Hart (Inwoner ener voormalige democratie) op
Wat een merkwaardig geneuzel toch, die Balkenendenorm.

"If you pay peanuts, you get monkeys" zeggen onze mannenbroeders aan gene zijde van de oceaan. Hier zou je zeggen: betaal je de balkenende-norm dan krijg je balkenendes. En dat zouwen we toch niet willen?

Ik vind het een goede zaak dat deze mevrouw haar prijs kent, en zich daar niet van af laat marchanderen door wat politiek gepeupel die de nodige onzin uitkramen voor de tribune.

Overigens, en terzijde: waarom zou een OR iets over een salaris moeten vinden? Is het al niet erg genoeg dat zo'n tweedehands arbeidersraad zich uberhaupt ergens mee mag bemoeien?

Ik moet de eerste OR nog meemaken waar iets van enige waarde gebeurt, en die niet alleen bestaat uit tweederangs garnituur die een elders gemiste carrière zit in te halen.

Laat gemeenten vooral doorgaan met te weinig betalen. Weten we in ieder geval één oorzaak van het lage managementsniveau aldaar.
Door Paul (ambtenaar) op
Zou gratis openbaar vervoer niet hebben geholpen bovenop de Balkenendenorm???

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers