of 59318 LinkedIn

Bemiddelaar voor cao waterschappen

Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken.

Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken. Dat meldt de H2owaternetwerk.

Individueel keuzebudget

Nadat de vakbonden in december 2017 het ‘eindbod’ van de waterschappen afwezen, liggen de onderhandelingen stil. Punt van geschil is enerzijds het salaris zelf, en anderzijds het totale inkomen, waaronder ook het individueel keuzebudget. Net als gemeenten en provincies zijn er ook bij waterschappen individuele keuzebudgetten, waarin vakantiegeld, opleidingsbudgetten en bovenwettelijke vakantiedagen zijn ondergebracht. Per overheid kunnen deze budgetten echter verschillen. Dat maakt het moeilijker vergelijkbaar dan uitsluitend de salarisschalen.

Onderhandelingen
Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken hoe de inkomens bij waterschappen zich verhouden tot de inkomens bij andere overheidssectoren. Het is de bedoeling dat de conclusies van een dergelijk onderzoek half mei op tafel liggen, zodat in juni de cao-onderhandelingen kunnen worden afgerond. De 11.000 medewerkers van de waterschappen zitten al een jaar zonder cao.

 

Dubbele

Ook zonder het individuele keuzebudget ligt het eindbod van de waterschappen nog ver van de eisen van de vakbonden. In december boden de waterschappen een loonsverhoging van 3 procent over twee jaar. De bonden eisen het dubbele.

 

Bron: h2owaternetwerk.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door willem (zoek een start-job) op
Als starter op de arbeidsmarkt, en ik google op CAO waterschappen, mmm breder oriënteren dan maar...……..
Door mart (waterschapper) op
beste mensen
vergelijk nu eens met de 7% Rijks CAO, de klussen die de waterschappen de crisisjaren voor het rijk bij hebben gedaan, de ruim 13% pensioen achterstand (ps banken die er een zooitje van maken werden wel geholpen)
en vergelijk ook uw standaard salarisstrook eens met 2a3 jaar geleden.
dan voor slechts 11000 werknemers zo onderhandelen ?
lekker bezig met elkaar voor de belastingbetaler!
Door Klaas Jan op
voor alle medewerkers van de rijksoverheid(vergeten bij te vermelden
Door Klaas Jan op
Hoppa 7% erbij in de komende 18 maanden met de gezegde dat ze de werknemers erg waarderen en dat men vind dat ook zij mee mogen profiteren nu het economisch goed gaat
Door Rene op
Ik kan mij nog heel goed herinneren dat enkele jaren geleden het toenmalige kabinet onder Rutte besloot dat de lonen bevroren werden ook al was er op dat moment al een principe akkoord met de bonden en werkgevers gesloten.
Dit werd eenzijdig gelijk terug gedraaid toen de uvw dit ook ter oren kregen, vakbonden konden niet anders doen dan volgen.
Nu hoor ik wederom van het kabinet Rutte dat er meer ruimte is dan ooit tevoren en dat de lonen dan ook absoluut moeten stijgen, en dit wordt niet alleen gezegd door het kabinet vandaag wederom de DNB.
Met als klap op de vuurpijl 3,5% en 4% voor de komende 2 jaar.
Aan de werkgevers: toen het slecht ging wisten jullie niet hoe snel jullie het kabinet moesten volgen met het bevriezen vd lonen, nu het kan nu het volop in het nieuws is, nu wederom vandaag de DNB het mede deelt.... Volg dan nu ook het kabinet de premier de ministers de DNB de economen.... En wees vooral eens eerlijk en oprecht naar je eigen mensen, met 4% lukt dat niet, de 1,4%waarbij jullie je hebben laten vertegenwoordigen door de VNG en waarbij wederom het kabinet voor alle ambtenaren heeft gezegd dat dit ten goede moet komen aan de werknemers.
Jullie wouden heel graag een salaris vergelijking maken omdat jullie als werkgevers zeggen dat "we" beter betalen ivm andere overheden. De cijfers liggen er en jullie zitten er vierkant naast, niet gemiddeld +5% maar -5% en dan krijgen deze overheden over 2018 nog een nieuwe CAO, waardoor het verschil richting 8 tot 9 % gaat.
Nu de cijfers er liggen waarom reageren jullie hier niet op waarom maar max 4%, wat moete nu wij nu als werknemers hiervan vinden, hoe betrouwbaar onze werkgever is, hoe erg wij worden gewaardeerd, terwijl ik in een zelfde soort functie bij een andere overheid in de zelfde schaal fors meer betaald krijg.
Wat straks resulteert in een leeg loop bij de waterschappen omdat we beter betaald kunnen krijgen voor het zelfde soort werk op zelfde niveau in de zelfde schaal
Door Ronald op
@p
Vanaf schaal 12 zijn de verschillen al stuk minder, maar overgrote gedeelte vd waterschapmedewerkers zit lager ingeschaald..

Wat ik erg triest vind is dat de waterschappen denken dat ze veel beter betalen als vergelijkbare overheden en wouden daarom een salarisvergelijking maken, nu duidelijk is dat in plaats van dat we in vergelijking met andere overheden 5% meer zouden verdienen, verdienen we juist 5%minder, denk dat een hoog geplaatste ambtenaar de getalletjes heeft omgedraaid, te triest voor woorden maar vergissen is menselijk natuurlijk.
Maar dan wil ik ook zeggen heb nu het lef of je fout toe tegeven dat jullie er volledig naast zitten en trek het dan ook recht, en dat doe je niet met 4%!!!!
Door p op
@Ronald, dank.
Gek genoeg zijn vooral op schaal 18 de verschillen verwaarloosbaar...
Door H. Wiersma (gepens.) op
Hiervoor pleit ik al jaren. Probleem van de huidige sectorale CAO's is dat er (te) grote verschillen zijn ontstaan. Door aan de totstandkoming van dergelijke CAO's mee te werken zijn de vakbonden mede verantwoordelijk aan het feit dat de sectoren uit elkaar zijn gespeeld, dit.met de werkgever (de Overheid) als lachende derde. De uitkomsten van dit onderzoek zullen ongetwijfeld veel stof doen opwaaien.
Door Co Mulder (klerk) op
Ben benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek. Gelet op het feit dat, zeker in vergelijking met de rijksoverheid, gemeenten er al bij CAO-afspraken al jaren bekaaid vanaf komen en nauwelijks gecompenseerd worden voor inflatie heb ik wel een idee.