of 59250 LinkedIn

Bemiddelaar voor cao waterschappen

Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken.

Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken. Dat meldt de H2owaternetwerk.

Individueel keuzebudget

Nadat de vakbonden in december 2017 het ‘eindbod’ van de waterschappen afwezen, liggen de onderhandelingen stil. Punt van geschil is enerzijds het salaris zelf, en anderzijds het totale inkomen, waaronder ook het individueel keuzebudget. Net als gemeenten en provincies zijn er ook bij waterschappen individuele keuzebudgetten, waarin vakantiegeld, opleidingsbudgetten en bovenwettelijke vakantiedagen zijn ondergebracht. Per overheid kunnen deze budgetten echter verschillen. Dat maakt het moeilijker vergelijkbaar dan uitsluitend de salarisschalen.

Onderhandelingen
Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken hoe de inkomens bij waterschappen zich verhouden tot de inkomens bij andere overheidssectoren. Het is de bedoeling dat de conclusies van een dergelijk onderzoek half mei op tafel liggen, zodat in juni de cao-onderhandelingen kunnen worden afgerond. De 11.000 medewerkers van de waterschappen zitten al een jaar zonder cao.

 

Dubbele

Ook zonder het individuele keuzebudget ligt het eindbod van de waterschappen nog ver van de eisen van de vakbonden. In december boden de waterschappen een loonsverhoging van 3 procent over twee jaar. De bonden eisen het dubbele.

 

Bron: h2owaternetwerk.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ronald op
@p
Vanaf schaal 12 zijn de verschillen al stuk minder, maar overgrote gedeelte vd waterschapmedewerkers zit lager ingeschaald..

Wat ik erg triest vind is dat de waterschappen denken dat ze veel beter betalen als vergelijkbare overheden en wouden daarom een salarisvergelijking maken, nu duidelijk is dat in plaats van dat we in vergelijking met andere overheden 5% meer zouden verdienen, verdienen we juist 5%minder, denk dat een hoog geplaatste ambtenaar de getalletjes heeft omgedraaid, te triest voor woorden maar vergissen is menselijk natuurlijk.
Maar dan wil ik ook zeggen heb nu het lef of je fout toe tegeven dat jullie er volledig naast zitten en trek het dan ook recht, en dat doe je niet met 4%!!!!
Door p op
@Ronald, dank.
Gek genoeg zijn vooral op schaal 18 de verschillen verwaarloosbaar...
Door H. Wiersma (gepens.) op
Hiervoor pleit ik al jaren. Probleem van de huidige sectorale CAO's is dat er (te) grote verschillen zijn ontstaan. Door aan de totstandkoming van dergelijke CAO's mee te werken zijn de vakbonden mede verantwoordelijk aan het feit dat de sectoren uit elkaar zijn gespeeld, dit.met de werkgever (de Overheid) als lachende derde. De uitkomsten van dit onderzoek zullen ongetwijfeld veel stof doen opwaaien.
Door Co Mulder (klerk) op
Ben benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek. Gelet op het feit dat, zeker in vergelijking met de rijksoverheid, gemeenten er al bij CAO-afspraken al jaren bekaaid vanaf komen en nauwelijks gecompenseerd worden voor inflatie heb ik wel een idee.