of 64120 LinkedIn

Bedreigen burgemeesters en wethouder aan orde van de dag

Bedreigingen van burgemeesters en wethouders zijn aan de orde van de dag, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is niet de enige bestuurder die wordt bedreigd. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg in 2010 de helft van alle burgemeesters en wethouders met bedreigingen te maken. Bij raadsleden is dat 29 procent. 

Onacceptabel

Ruud van Bennekom, woordvoerder van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, vindt dit onacceptabel: ‘Iedere bedreiging is er een te veel. De helft van de burgemeesters, dat kan echt niet.’ Van de bedreigingen is de helft afkomstig van criminelen die menen tegengewerkt te worden door de gemeente, zoals nu ook het geval lijkt te zijn bij Wolfsen.
 

Sociale media
Ton Roerig van de Wethoudersvereniging ziet de vele bedreigingen als een groot probleem: ‘Wij maken ons daar zorgen om, voor de lokale democratie is het belangrijk dat mensen hun werk durven te doen.’ Hij ziet dat sociale media een grote rol spelen bij bedreigingen. ‘Door sociale media kan alles nu makkelijk en anoniem. We zien daar grof, intimiderend en bedreigend taalgebruik. De vraag is: waar leg je de grens? Daar willen wij een maatschappelijk debat over’, aldus Roerig.
 

Handreiking
In februari van dit jaar hebben minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gemeenten een handreiking aangeboden. Hierin staat welke maatregelen het beste genomen kunnen worden bij een bedreiging, wie daarvoor verantwoordelijk is en wie de kosten draagt. Daarin wordt ook wordt verwezen naar de Vertrouwenslijn, waar bestuurder anoniem naartoe kunnen bellen om hun verhaal te doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschle op
Beste Janssen. Een rare vergelijking. Een vrouw lokt har verkrachting niet uit, maar politici kunnen hooghartig zijn en neerkijken op de plebs en gedragen zich ook als zodanig en dan moeten ze niet vreemd opkijken dat men boos wordt. Of vind je het normaal dat een wethouder fraudeert en ermeer wegkomt en als een ambtenaar of een burger het doet er gelijk ingegrepen wordt?
Door Sjoerd Visser op
Zolang men grote groepen mensen blijft bedreigen met tegenstrijdige beleidsvoeringen en men doorgaat met het stelen van andermans geld uit andermans portemonnee...plus de bedreigingen als uitkeringsgerechtigden niet zinloos meer willen solliciteren wegens AFNEMEND werk...dan moet je niet vreemd opkijken als de bedreigingen door tegenwind een andere richting opgaat dan je bedoelde. We zijn gaar van de overheidsdreigingen, bedreigingen en aantijgingen. Krijgt men een koekje van eigen deeg...loopt men te piepen. Dus als je zelf niet bedreigt...wordt je ook niet bedreigt.
Door gerrie op
Welkom in de gewone wereld. Miljoenen mensen hebben er mee te maken. En maar tolerant zijn naar al die criminelen. Keihard aanpakken dat tuig.
Door B. Janssen (Burger) op
@Joschke,

vraag me af of je slecht geslapen hebft? De stelling die je hanteert lijkt verdacht veel: "als je verkracht wordt heb je het zelf uitgelokt". Hoef je hopelijk niet verder uit te leggen dat dit volkomen onzin is.
Blijft vreemd dat je in sommige beroepen volgvrij bent en dat niet de agressor terecht staat, maar het slachtoffer.
Elk bedreiging is er één teveel, of je nou Wilders bent of Bennie Jolink. De bedreiger is een agressor, dat moeten we niet willen. Grenzen stellen en waar mogelijk: oppakken dit tuig. Criminelen straf je vooral door ze hard te pakken in wat hun status geeft en dus moet je ze kaal plukken, hun status afnemen. Het zijn tenslotte geen helden, maar lafbekken dit soort lieden!
Door Joschke op
Wordt er ook niet aangedacht dat B&W door hun ivoren-torentjesgedrag het niet zelf uitlokken? Ik mailde in het verleden Huffnagel, volgens wikipedia de rijzende ster van de vvd (daarom beloonde Rutte hem niet met een staatssecretarisschap), die toen wethouder van personeelszaken in Den Haag was en over integriteit ging. Ik mailde hem, maar antwoord? neen, natuurlijk niet. Maar toen ik hem cynisch trooste met zijn verlies van zijn wethouderschap kon hij wel reageren. En hij pleegde kiezersbedrog door na een jaar zijn raadszetel in te leveren (immers geen regeringsfunctie noch wethouder in Den Haag).

Kortom, een over-het-paardgetilde menneke die bekend stond als 'waar pils is, is Frits' Huffnagel en de ambtenaren waren blij toen hij geen wethouder meer was. En hij belazerde zowel in Den Haag als in Amsterdam de boel met bonnetjes. Een ambtenaar ligt er dan uit.

Ik wil alleen maar zeggen dat er aan een verhaal twee kanten zitten. En niet alleen dat de wethouder, raadslid of burgemeester altijd goed zit. Het zijn vaak de zwakkeren die gevoelig hiervoor zijn mede omdat ze hetzelf ook uitlokken...
Door Gerard Heetman (directeur Ned. Vereniging voor Raadsleden,Raadslid.nu) op
Raadslid.nu sluit zich aan bij de reactie van de beide zusterorganisaties. Bij het verschijnen van de handreiking heeft Raadslid.nu in een brief aan alle gemeenteraden opgeroepen het initiatief te nemen met het college aan de hand van het eerder verspreide 'Stappenplan' en de handreiking een inventarisatie te maken van risico's in de gemeente. Daarop aansluitend kunnen afspraken worden gemaakt ter voorkoming van bedreiging en geweld.
Een van de speerpunten van Raadslid.nu is Veilige Publieke Taak (VPT).
Door Gesel op
Socialist Wolfson kan gewoon verhuizen, bedreigde burgers kunnen zich die luxe niet veroorloven.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers