Advertentie
carrière / Nieuws

Bedreigde bestuurders krijgen ondersteuning

Het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur moet politieke ambtsdragers op het gebied van veiligheid en integriteit, zoals bij bedreigingen, gaan ondersteunen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zei vandaag bij de lancering van het team: ‘Het is cruciaal dat bestuurders open in de samenleving kunnen staan en vrij van dwang hun publieke taak kunnen uitvoeren.'

03 april 2019

‘Het is cruciaal dat bestuurders open in de samenleving kunnen staan en vrij van dwang hun publieke taak kunnen uitvoeren’, aldus minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bij de lancering van het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Daarmee ondersteunt zij politieke ambtsdragers op het gebied van veiligheid en integriteit, zoals bij bedreigingen.

Steun in de rug
Uit de vorige week gepubliceerde Staat van het Bestuur blijkt dat burgemeesters, wethouders en raadsleden regelmatig worden geconfronteerd met agressie, geweld, intimidatie en bedreigingen: 28 procent van de raadsleden, 40 procent van de wethouders en 43 procent van de burgemeesters heeft ervaring met agressie en geweld. Om politieke ambtsdragers een steun in de rug te geven, concrete hulp en ondersteuning te bieden en te adviseren welke vervolgstappen er gezet kunnen worden is vanuit het Netwerk Weerbaar Bestuur het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur opgezet. Dit team is vandaag officieel van start gegaan op een speciale bijeenkomst in Zeist.

Nazorg
Het ondersteuningsteam bestaat uit vertrouwenspersonen van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en het ministerie van BZK en biedt in de verschillende regio’s een breed en snel in te schakelen netwerk van peers/ambtsgenoten en experts. Ambtsdragers kunnen vertrouwelijk contact met hen opnemen. De experts ondersteunen hen op het gebied van beveiliging, rechtshulp en nazorg. Het belang van nazorg na een incident (en mentale fitheid) is tijdens de lancering benadrukt door de ambassadeur van het Netwerk Weerbaar Bestuur: oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Ervaringsdeskundigen
Het peers-netwerk bestaat uit ongeveer twintig mensen, veelal ervaringsdeskundigen, zoals Joyce Langenacker, burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel en Letty Demmers, waarnemend burgemeester van Noord-Beveland. Tijdens de lancering kreeg het peers-netwerk een korte instructie over beveiliging en rechtshulp van expert Ruud Verkuijlen (Nationale Politie) en een instructie over nazorg van expert Ine Spee van het Instituut voor Psychotrauma.

Bedreigingen 'onacceptabel'
De bereidheid van alle peers die zich voor hun ambtsgenoten willen inzetten toont volgens de minister de urgentie van dit thema en de betrokkenheid van velen bij de veiligheid van politieke ambtsdragers. Ze is dan ook blij dat het ondersteuningsteam nu officieel van start is. ‘Bedreigingen van ambtsdragers zijn onacceptabel. Uiteraard zorgt het ministerie van Justitie en Veiligheid voor bescherming van bedreigde bestuurders, BZK biedt preventie, steun en nazorg. Met dit team van ervaringsdeskundigen is dat in goede handen.’

Er is ook een nieuwe website voor betrokken partners met een factsheet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Timmermann / Pensionado
Een goed initiatief dit Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Maar ik zou denken dat het personeel van de gemeenten ook zo'n aanpak met vergelijkbare aandacht en ondersteuning verdient. Het aantal incidenten dat hen overkomt vormt een veelvoud van het aantal dat bestuurders meemaken. Daarbij gaat het niet alleen over de veiligheid van de medewerkers maar staat ook de integriteit van het openbaar bestuur onder druk.
Advertentie