Advertentie
carrière / Nieuws

Bankpersoneel aan de slag bij gemeenten

Alleen al bij de Rabobank zijn duizenden medewerkers minder nodig, als gevolg van de centralisering, automatisering en verdergaande schaalvergroting. Het gaat om HR-medewerkers, mensen van de klantcontactcentra, maar vooral ook financiële medewerkers. Voor wie niet langer nodig is, zijn er outplacement-trajecten. Een langzaam in gang komende route is die naar het ambtenaarschap.

07 maart 2018
leren---omscholing.jpg

Overtollig geworden medewerkers van de Rabobank kunnen ze bij gemeenten maar wat goed gebruiken om de leegloop op met name de afdelingen financiën te counteren. Weert en Overbetuwe sloegen inmiddels hun slag.

Alleen al bij de Rabobank zijn duizenden medewerkers minder nodig, als gevolg van de centralisering, automatisering en verdergaande schaalvergroting. Het gaat om HR-medewerkers, mensen van de klantcontactcentra, maar vooral ook financiële medewerkers. Voor wie niet langer nodig is, zijn er outplacement-trajecten. Een langzaam in gang komende route is die naar het ambtenaarschap. Eén van de bureaus die in dat soort bemiddeling actief is, is Geerts & Partners. Van een massale oversteek van privaat naar publiek is volgens directeur Sander Geerts nog geen sprake. ‘Banken’, zo zegt hij, ‘weten de weg naar de overheid over het algemeen maar lastig te vinden.’

Wervingsbeleid
Bij de Rabobank hebben ze de mogelijkheid inmiddels wel al ontdekt. Zo wist Rabo-businesscontroller Jeroen van Veen de overstap te maken naar de gemeente Weert. In die gemeente is hij sinds enige tijd concerncontroller. De gemeente Overbetuwe plukt eveneens uit het mandje. De afgelopen anderhalf jaar nam de gemeente vier ex-Rabokrachten aan. Van exclusief op oud-bankmedewerkers gericht wervingsbeleid is volgens gemeentesecretaris Christian van den Berg geen sprake. Hij spreekt van ‘opgezocht toeval’ door advertentieteksten zo op te stellen dat mensen van buiten de overheid zich aangetrokken voelen.

Vergrijzing
Volgens Geerts is het een win-win-situatie: banken hebben te veel financieel personeel, gemeenten hebben steeds meer moeite financieel specialisten te vinden. ‘Weert zag binnen nu en drie jaar een uitstroom op gang komen waarbij 30 tot 40 procent van het personeel vertrekt. Iets dat speelt in meer gemeenten. En dan met name op de financiële afdelingen. Daar is momenteel de grootste vraag naar medewerkers. Van alle afdelingen is daar de vergrijzing het grootst’, aldus Geerts.

Spelregels
Een manier voor gemeenten die leegloop op te vangen, is dus (ook) intersectoraal te gaan zoeken. Een van de problemen is dat de vraag en het aanbod echter niet naadloos op elkaar aansluiten. De publieke sector en de marktsector zijn twee verschillende werelden, met elk hun eigenheid. Dat geldt zeker wat betreft de financiële spelregels die ze er op nahouden. Wordt bij de banken gewerkt met balansen, bij de overheid draait het om begrotingen en budgetten.

Maar ook de constellatie waarin wordt gewerkt, is een andere. ‘Als ambtenaar werk je in een politieke omgeving’, zegt Geerts. ‘Een van de eerste zaken die wij bankmensen die een overstap overwegen via workshops bijbrengen is wat het werken in zo’n omgeving betekent, waar de verantwoordelijkheden liggen en welke rol je daarin kan spelen. In de fase daarna wordt ze de financiële kneepjes van het vak bijgebracht.’

Salarisverschil
Een andere uitdaging vormt het verschil in salaris tussen bankwezen en de overheid. Vooral de hogere functies krijgen in de bankwereld veel hogere beloningen dan de topfuncties bij de gemeente. Ook in de managerslaag daar direct onder is het verschil volgens Geerts al gauw 10 tot 20 procent. Waarbij dan nog mag worden opgeteld het verlies van de lease-auto. Dat veel bankmensen ondanks de salarisverschillen open blijken te staan voor een overstap naar de gemeente, heeft onder andere te maken met het feit dat ze dicht bij huis kunnen blijven werken. ‘Veel Rabo-managers kregen te horen dat ze in Amsterdam of Utrecht moesten komen werken. Als je in Limburg woont, is dat lastig te doen’, zegt Geerts.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 5 van deze week. (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie