Advertentie
carrière / Nieuws

'Babyboomers oververtegenwoordigd in politiek'

Tientallen jongerenorganisaties gaan een vuist maken tegen de politiek die wordt bedacht en uitgevoerd door babyboomers, oftewel oudere politici. De jongeren vinden dat de problemen teveel op hen afgewenteld wordt.

04 oktober 2016

Tientallen jongerenorganisaties hebben zich verenigd in een coalitie als antwoord op de 'oververtegenwoordiging' van babyboomers in de politiek. Zij willen de belangen van jongeren hoger op de politieke agenda krijgen nu de verkiezingscampagnes van start gaan.

Problemen afgewenteld
'Nog te veel problemen zoals pensioenen, de flexibele arbeidsmarkt, een gebrek aan starterswoningen en stijgende kosten van onderwijs, worden afgewenteld op jongeren. En zonder dat er goed wordt nagedacht over wat dit voor ons betekent', zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

JOVD en Jonge Socialisten
De coalitie bestaat uit onder meer de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), FNV Jong, de Nationale Jeugdraad (NJR), studentenorganisaties en politieke organisaties als de JOVD, de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten. (ANP)

Reacties: 45

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Weer een groepje erbij die het lef heeft iets te vinden van mijn gespaarde pensioenen. Ik zie het er nog van komen dat mijn pensioengeld gebruikt gaar worden voor studie financiering, huursubsidie voor jongeren, afschaffing van accijns op alcohol en sigaretten voor jongeren, gratis festival kaarten, etc.



MRk
Ik moet een beetje lachen om de reactie van de babyboomers. Gratis studeren tot je 30e, gratis gezondheidszorg, met de vut op je 58e, sinds de jaren 80 met een miljoen in de wao, overdracht van vermogen van jong naar oud door vertienvoudiging van de huizenprijzen is wat werkelijk aan de hand was.
Harrie / Personeelsadviseur
De jongeren hebben gelijk. Er is een grote groep ouderen die flink geprofiteerd heeft van de waardevermeerdering van de huizenprijzen, en alle subsidies die zogenaamd het eigen bezit moesten bevorderen. Eind vorige eeuw is door de ouderen een leen economie gecreëerd. Daar zijn de jongeren nu de dupe van.
D. Artsneef / Pensionada
Geboren in 1948, het toppunt van de babyboom, wil ik hier een tegengeluid laten horen. Hoezo gratis studeren? Wij kregen geen enkele vorm van studiefinanciering. Alleen kinderbijslag voor de ouders. Geen centrale verwarming, maar een salamander met kolen. Enkele beglazing. Radiodistributie met drie zenders.

Gewerkt en premiebetaler zonder een dag werkloosheid gedurende vijfenveertig jaar tot mijn vijfenzestigste en één maand, omdat de vut was afgeschaft. Kortom, informeer je eerst voordat je algemeenheden uitbraakt.
Mike / Leveler
De reacties hieronder laten zien dat de beweging niet voor niets in actie komt. De babyboomers vinden dat de jongeren niks klaarspelen en dat zij de wijsheid in pacht hebben. Ondertussen moeten wij ze uitleggen hoe dingen zoals whatsapp en internet werken! Iedere generatie voegt iets toe en het zou dan ook niet verkeerd zijn als de jongeren dat vertrouwen eens zouden krijgen van de eerdere generaties! De bedelaars op stations zijn vaak ook van de babyboom generatie maar door iedereen over een kam te scheren komen we er niet!
Ponsteen / cartoonist
Ach joh, deze jongeren hebben een mening gevonden die zowel onder de voor- als tegenstanders een gewillig publiek oplevert. En lanceren op deze manier hun carrière. Politici in de dop... :-))
Henk Donkers / medewerker
Zo zie je maar hoe groepen van de bevolking tegen elkaar worden uitgespeeld. Van één volk Nederlanders is al lang geen sprake meer. De samenleving valt steeds meer uiteen in belangengroepen. Steeds minder solidariteit en saamhorigheid. Of het nu gaat om inkomen, zorg, sociaal vangnet, onderwijs of werk.Nog maar twee keer per jaar zijn we "één volk". Met koningsdag en als er een kampioenschap voetbal is.. Maar dat laatste komt ook steeds minder vaak voor.

Jammer, want wat hebben we nog met elkaar om ons een samenleving te noemen?
henk
De reacties laten inderdaad goed zien dat als je het niet goed weet als jongere, je je eerst moet verdiepen in waar het om gaat. De ongenuanceerde kreten zijn gewoon schandalig! Mijn moeder van 90 heeft weinig verzorging, weinig hulp en moet leven van een mager aow bedrag. Laten we eerst de (sociale) dienstplicht invoeren voor iedereen onder de 30 jaar en dan praten we verder.
Dirk / Onderwijs
ik wordt gek van al die jongeren die steeds klagen over hoe arm/slecht ze het hebben. Als je ziet wat ze te besteden hebben zouden ze ook hun bestedingspatroon een keer onder De loep moeten nemen. Abonnementen op alles wat los en vast zit, telefoons met alle accessoires erbij. Continu consumeren van voedsel. O, zo'n behoefte aan een koffie , red bull, dure baguettes, iPhone.

Hou toch op
Hylke ten Cate / geïnteresseerd burger
Er zit slechts één babyboomer in de Tweede Kamer en dat is Henk Krol.
Kaas !
Stijgende kosten van onderwijs worden afgewenteld op jongeren, stijgende kosten van de AOW op ouderen. Ruilen?
frank / medewerker P&C
Het zijn onze volksvertegenwoordigers die ons in, telkens wisselende, groepen verdelen. En dan weer de ene groep bevoordelen of veroordelen, en dan weer de andere. Alsof Nederland in zichzelf een soort EG is met vele volkeren.

Inderdaad: de verkiezingen komen er aan. Kies voor een partij die verbindt.
Tim / CEO
Grappig dat de babyboomers zichzelf zo zielig vinden. En dan ook nog roepen dat wij het makkelijk hebben. Veel babyboomers hebben een huis kunnen kopen, wij kunnen dat haast niet meer... moeten lang op kamers en in apartementen blijven wonen... en ja Dirk uit het onderwijs dan blijft er geld over voor die mega dure abbonnementen en telefoons. Maar even serieus, het gaat niet om verwijten ed maar het gaat er om dat de jongeren ondervertegenwoordigd worden in de politiek. Iets wat de babyboomers nu voelen omdat dat ook bij hen gebeurde. Aan de reactie van de oudere generatie te zien snap ik heel goed waarom het alarmerend is voor de jongeren, want blijkbaar vinden de ouderen dat ze recht hebben op iets en dat de jongeren lui zijn. Ik weet niet zo goed waar dat op gebaseerd is trouwens... wij delen onze werktijd anders in en de arbeidsmarkt is ook veranderd. Maar wij, jongeren, krijgen in dit forum overal de schuld van (henk) want de slechte zorg van je moeder van 90 is blijkbaar ook aan ons te wijten... zou niet weten hoe , omdat JOUW generatie het huidige beleidt heeft bepaald. Dus misschien zelf wat beter onderzoek doen en wat minder wijzen. Oude mannetjes die bezorgd vechten voor eigen belang en alles vanuit een rare eenzijdige hoek bekijken is de aanlijding tot dit initiatief.
Ponsteen / cartoonist
Ach joh, deze jongeren hebben een mening gevonden die zowel onder de voor- als tegenstanders een gewillig publiek oplevert. En lanceren op deze manier hun carrière. Politici in de dop... :-))
Piet
Het zal een keer tijd worden dat de jongeren zich weer politiek engageren.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Jammer at deze zinloze en vruchteloze discussie tussen generaties telkens weer oplaait in plaats dat men de handen ineen slaat. Want er is sprake van zeer veel geschiedvervalsing, mythevorming, stemmingmakerij, selective perception, exposure en retention, alsmede politieke manipulatie. Elke generatie heeft zijn eigen problemen.en die gaan mij als kaderlid van FNV en oudere met ook twee zonen van 41 en 43 allemaal ook zeer ter harte. Ik kan natuurlijk een gloedvol betoog houden over de armoedige jaren vijftig, de grote schoolklassen, de naoorlogse woningnood, de militaire dienstplicht de torenhoge hypotheekrente (toen 13 %, nu 2 %), de AOW- en VUT-premies die we voor generaties moesten betalen die dat zelf niet of slechts gedeeltelijk hadden gedaan en de fiscale discriminatie welke nu jegens de post-actieven plaatsvindt (Bos-belasting, Wet WUL, Belastingplan 2016) , maar dan val ik in dezelfde valkuil. Want jongeren, die overigens qua demografische samenstelling in de Tweede Kamer veel beter zijn vertegenwoordigd dan de hedendaagse ouderen, hebben ook hun problemen. Zoals de toename van het aantal flexwerkers, de fiscalisering van de pensioenpremies, de hardnekkige werkloosheid hoewel beduidend kleiner dan in de tachtiger jaren met een financieringstekort van 12 % of meer bij de Rijksoverheid en de almeer toenemende internationale problematiek. . Ik vind het wel treurig dat de jongeren van de FNV zich ook bij deze stemmingkwekerij aansluiten, te meer daar wij als sector Senioren van FNVhen hen al geruime tijd geleden hebben uitgenodigd voor een dialoog, welke zij bot weigerden omdat zij een andere agenda zouden hebben. Hoe kortzichtig kan je zijn door hiermee wat de toekomst betreft in eigen voet te schieten. Van de jonge socialisten verbaast het mij niets meer, die behoren nu tot een buitengewoon ouderen-onvriendelijke partij. Het is niet anders.
loek / v.m. jur.medew. gsd
De genuanceerde reactie van Edmond van Ooijen is mij uit het hart gegrepen. Het is overigens van alle tijden dat jongeren zich afzetten tegen ouderen. Politici en ook anderen maken daar soms gretig misbruik van.Gelukkig zijn er nog voldoende jongeren die normaal doen en respect hebben voor de medemens en v.v. Laat ze zich niet gek laten maken door de Klavertjes vier van deze wereld. We kunnen nl. ook niet alle leed van de wereld dragen.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Ha, ha, ha, die jongeren.



Zij hebben morgen een congres:

Op woensdag 5 oktober komt de jongerencoalitie samen in de Balie in Amsterdam. Hier zal het jongerenmanifest over de toekomst van het onderwijs door alle betrokken partijen ondertekend worden.



Blijkbaar verwachten zij te weinig deelnemers en slingeren dan een persbericht de wereld in waarin zij zich ongenuanceerd afzetten tegen de rest.



Dat is nou precies het gedrag dat Henk Donkers aan de orde stelt:



Wat hebben we nog met elkaar om ons een samenleving te noemen?

Ik ben benieuwd naar het antwoord van Jarmo Berkhout.
Henk Apotheker / vutter en inwoner van Delfzijl
Jongeren kunnen zich ook nog beklagen over de kwaliteit van het huidige onderwijs. Zie de taalfouten in de reactie van Tim (CEO).
Jahan Iedema / Adviseur
De kiesgerechtigde leeftijd,actief en passief, moet omlaag.
Henk molenaar / Aow
Dit oude mannetje schrijft aanlijding gewoon met e.i. Dat leidt er toe dat hij niet onder deze "waardevolle" discussie lijdt.
Oscar Postuma / Adviseur
Wel erg gemakzuchtig om het eigen onvermogen om je te organiseren weer eens op de babyboomers af te wentelen. Ga zelf eens iets doen, vanuit je eigen kracht!
Nijmegen / Anti babyboomer
Babyboomers met minimaal 50000 euro op hun rekening en een eigen woning. Misschien zelfs 2 woningen. Ze kunnen ook nog eens rond hun 65ste met pensioen. Mijn situatie is na jaren hard te werken, heb ik eindelijk een vaste aanstelling in een lagere schaal dan mijn babyboomers collega terwijl ik meer weet en harder werk. Daarnaast wil ik een woning kopen maar er zijn niet genoeg woningen. Ik krijg geen voldoende lening en daarvoor moet ik nog zorgen voor een starterslening bij de gemeente. Het is maar de vraag of ik in aanmerking kom daarvoor. Vanmorgen heb ik pensioenoverdracht aangevraagd maar dat is voorlopig afgewezen omdat er niet genoeg budget is terwijl de babyboomers van hun dikke spaargeld kunnen genieten en met straks ook een dikke pensioen. Daarnaast ben ik opgezadeld met een dikke studieschuld omdat ik ervoor gekozen had om te studeren ipv niks doen. Nog steeds zijn de babyboomers ontevreden en willen ze meer van de overheid. Wij jongeren mogen blij zijn als we voor 71ste jaar nog met pensioen kunnen. We mogen überhaupt blij zijn als we aow nog kunnen ontvangen omdat het misschien tegen die tijd ook afgeschaft wordt. Daarnaast wordt de hypotheekrente ook afgeschaft. Bedankt overheid en babyboomers.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Nijmegen (Anti-babyboomer)



Wat een waanbeelden en wat een haat. U heeft in ernstige mate last van wat sociologen relatieve deprivatie noemen. Wat een geluk dat mijn eigen kinderen er anders over denken. Over hun eigen positie en die van hun ouders. Dat is een rijkdom die met geen oudedagvoorziening ter wereld valt te compenseren. Ik adviseer u met klem om professionele hulp te zoeken, want u bent er mentaal slecht aan toe. Gelukkig kom ik bij mijn onbezoldigde werk als vakbondsconsulent eerste lijn van FNV geen klanten tegen met zo'n wrok als u ten toon spreidt, want dan zou de aardigheid er snel afgaan bij mijn inzet om mensen met uiteenlopende problemen op de werkvloer "heel" te houden. Als babyboomer die met slechts een MULO-diploma op zak is gaan werken en die zijn verdere opleidingen, ook na zijn pensionering (VUT was niet meer voor babyboomers weggelegd, ondanks 30 jaar premiebetaling) heeft voltooid met avondstudies wens ik u niettemin het beste toe. Ik gun u van harte dat u later in uw leven positiever zult worden bejegend door jongere generaties dan dat u thans de babyboomers doet en dat u alsnog uw geluk zult vinden in uw verdere leven. Want ik neem zonder meer aan dat er reële gronden zijn voor uw frustraties en dat die alsnog kunnen worden weggenomen zonder dat daar een zondebok voor moet worden aangewezen of een hele generatie volkomen ten onterechte voor moet worden weggezet.
Harrie / Personeelsadviseur
De jongeren hebben gelijk. Er is een grote groep ouderen die flink geprofiteerd heeft van de waardevermeerdering van de huizenprijzen, en alle subsidies die zogenaamd het eigen bezit moesten bevorderen. Eind vorige eeuw is door de ouderen een leen economie gecreëerd. Daar zijn de jongeren nu de dupe van.
H. Wiersma / gepens.
Sommige mensen weten nog steeds niet hoe deze wereld in elkaar zit. en egocentrisch denken viert hoogtij.

1. in mijn/ons werkzame leven werd vanaf 16 -17 jaar 43 jaar of meer ca. 24% pensioenpremie per jaar afgedragen (hoe zo betalen jongeren voor ouderen?).

2. van studiebeurzen was geen enkele sprake. Verder studeren was maar beperkt mogelijk, veelal in de avonduren.

3. veel jongeren woonden tot hun 25ste nog steeds bij hun ouders. Van starterswoningen was helemaal geen sprake.

Ik wil natuurlijk helemaal niet meer weren dat het niet beter kan maar jongerenorganisaties ga eerst eens een stukje geschiedenis bestuderen alvorens met deze onzin (ouderen en jongeren tegen elkaar uitspelen) verder te gaan.



Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Harrie



Het blijft altijd zeer lastig om een pakketvergelijking te maken tussen generaties. Vaak worden allerlei faciliteiten van ouderen die aan de babyboom-generatie voorafgingen ten onrechte aan de babyboomers toegeschreven, zoals de VUT en het gratis seniorenverlof vanaf 58 jaar. De jongeren van nu hebben inderdaad problemen zoals de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de afbraak van de pensioenopbouw als gevolg van het huidige draconische regeringsbeleid. Maar diezelfde jongeren betalen nu 2 % hypotheekrente en de babyboomers betaalden in de tachtiger jaren 13 %, terwijl er 800.000 werklozen waren op een veel kleinere beroepsbevolking dan tegenwoordig. Bovendien zijn de huidige jongeren in veel grotere welvaart opgegroeid dan de huidige AOW'ers, die in hun jeugd ook te kampen hadden met een enorme woningnood. Zelfs een huisje onder de huurwaarde (een negentiende-eeuwse etagewoning) was vaak al geen haalbare kaart. Ik merkte al eerder op dat elke generatie haar eigen problemen heeft en die zelf grotendeels zal moeten overwinnen Een voordeel van nu is dat veel senioren (los van het fnuikende nFTK) een nog goed pensioen hebben kunnen opbouwen en daar als gevolg van fiscale discriminatie nu zo veel belasting over moeten betalen dat daar hun AOW meerdere keren in kan worden omgezet. Met andere woorden, van het sprookje dat steeds minder werkenden moeten opdraaien voor steeds meer AOW'ers klopt van geen kant. Veel gepensioneerden betalen van hun pensioen (= net als vakantiegeld uitgesteld loon, maar dan met solidariteitsbeginsel) nog steeds hun eigen AOW aan belasting. Deze hele discussie wordt gevoerd vanuit een zeer eenzijdige (selectieve) waarneming waarbij iedereen de argumenten gebruikt die hem of haar goed uitkomen. Het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt (selective perception). De positie van jongeren gaat mij net zo aan het hart als die van mijn eigen generatie. Ook ik wil dat mijn nageslacht het goed heeft en houdt. Maar dan zullen jong en mid-life en oud gezamenlijk moeten optrekken en moeten ophouden zich tegen elkaar af te zetten, want van dat "divide et impare" zullen bepaalde krachten maar al te graag willen profiteren, hetgeen dus al lang gebeurt ook. Een enorme sociale slooppartij waar in de jaren tachtig al toe werd aangezet als gevolg van het opkomende neoliberalisme, waarbij het oude Rheinland-model steeds meer wordt verdrongen door het meedogenloze angelsaksische systeem. De vroege Verlichtingsfilosoof Thomas Hobbes schreef al in de zeventiende eeuw in zijn boek The Leviathan "homo homini lupus" en die woorden blijken helaas nog elke dag zeer actueel.
henk
De Europese commissie trekt 2 miljard euro uit voor jongeren. Dit is bovenop de eerder toegezegde 6 miljard.



En door wordt dit betaald? Juist: door hard werkende mensen,!



En dan nog zijn de jongeren niet tevreden? Ik zou zeggen "mond houden en aan het werk"
veestapel
Jonge socialisten, jonge liberalen, bleke engerlingen. Ga buiten spelen, doe wat.
Wilhelm van de Vooren / Directeur
Mooi. De jongeren van nu zijn veel en veel te braaf. Ouderen blijven als een kip op de gouden na oorlogse eieren zitten. Jongeren moeten werken (premie afdracht) voor de ouderenzorg die uiteindelijk niet meer door de overheid kunnen worden verzorgd. Als klap op de vuurpeil krijgen ze een hoge huur of een veel te hoge verkoop huizenprijs waardoor hoge woonlasten naar banken waar de overheid ook weer eigenaar van is. Misschien staan we wel voor een nationale ramp waar we, als de baby boom echt krakkemikkig wordt, zij niet eens meer kunnen worden verzorgd. Dan moet je als oudere wel heel veel gunnen aan de jongeren. Tsjonge komt alles vanzelf weer goed.
Nijmegen / Anti babyboomer
@ edmond: ik heb respect voor wat u zegt. Ik kraak ook niet af wat u zegt zoals u wel bij mij doet. U vindt dat ik daarvoor hulp moet zoeken maar ik vind dat ik dat niet nodig heb want ik heb geen haat tegenover babyboomers of iemand anders. Ik denk dat het meer uw assumptie is. Verder vind ik u reactie genuanceerd en het is dus niet ongenuanceerd zoals de reacties van de meeste tokkies op mijn werk en etc.. ik vind alleen wel dat u in klare taal uw reactie mag uiten. Misschien bent u een narcist die opzoek is naar erkenning door moeilijke woorden te gebruiken?
herman jansen
De reacties tonen goed aan wat deze VVD

PvdA regering heeft veroorzaakt. Nooit weer stemmen op deze partijen dus! Dus jongeren van de vvd en PvdA: stem niet meer op deze partijen

Een goed alternatief voor jullie is 50plus ??

















Nijmegen / Anti babyboomer
@jan: 50plus? Dus nog meer hang en rel ouderen? Liever niet
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Nijmegen (anti-overheid)

U schrijft dat ik u afkraak en dat u dat mij niet doet. Vervolgens noemt u mij vragenderwijs een narcist om mijn vocabulaire, en passant het woord assumptie gebruikend en een deel van uw collega's neerbuigend "tokkies" te noemen. Dat getuigt allemaal niet van veel zelfreflectie. U zou eens wat vaker in de spiegel moeten kijken. Met een kritische blik en dus niet zelfingenomen zoals een narcist. U heeft het blijkens uw presentatie heel moeilijk in uw leven, er schuilt in u veel boosheid en wrok. De Engelsen zingen:"Always looking the bright side of life!" en natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar het leven hoeft toch ook niet één grote onweerswolk te zijn? Anti-babyboomer, anti-overheid, met zo'n voortdurende verongelijktheid zult u weinig vrienden maken, terwijl u dat met een ietwat positievere houding wellicht best zou kunnen. Tel ook eens uw zegeningen en bouw een netwerk op, dat kan u verder helpen in uw doorontwikkeling in onze arbeidssamenleving, ook wat uw sociale positie betreft. Ik wens u daarbij van harte succes.
criticus
@ Wiersema:

24% pensioenpremie??

Volgens de pensioenfederatie ligt dat toch iets anders:

http://www.pensioenfederatie.nl/Document/Publica …

verdrietig 50+
verdrietig wordt ik van de reacties van jongeren naar de ouderen
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja, wie eenmaal gewend is aan de leuke inkomsten en de onkostenvergoeding, die maakt niet graag plaats. En ze genieten ook zichtbaar van de borrels en het haantjesgedrag in Nieuwspoort. Wat de PvdA betreft, lost het probleem zich vanzelf op. Dankzij Diederik Samson is het straks de zoveelste splinterpartij, maar de twee seniorenpartijen doen de balans naar de andere kant doorslaan. Overigens mag Jesse Klaver een slimme en een sympathieke vent zijn, maar hij heeft nooit elders gewerkt, dus zijn levenservaring is ook beperkt. Blijven lachen en relativeren, daar blijf je gezond en vrolijk bij !!.
Jeannette
Als ik kijk naar wat mijn dochter allemaal heeft en kan doen en laten en ik kijk naar mijn ouders en hoe zij hun leven hebben geleefd, dan vraag ik mij af waarom jongeren zo zeuren. En mijn oma zou zich omdraaien in haar graf als ze die had en ze zou het verschil zien in hoe er nu geleefd wordt en hoe zij altijd heeft gedaan. Ik kan het niet zo mooi verwoorden als meneer van Ooijen (waarvoor dank), maar zolang mensen begrijpen dat ze de tering naar de nering moeten zetten zal het nooit genoeg zijn. En dan heb je altijd wel wat te klagen. Maar het is wel heel sneu dat er zoveel artikelen en programma's zijn die zo aan stemmingmakerij doen. Gewoon griezelig. Waar is men mee bezig.
Jeannette
ik bedoel natuurlijk NIET begrijpen dat ze de tering naar de nering moeten zetten....
Klaas / Directeur binnenstad
Ik vraag mij ook werkelijk af waarom de jongeren zo zeuren en ontevreden zijn. Ze moeten zich schamen zolang de ouderen geen zorg hebben, geen huishoudelijk hulp, en twee jaar moeten wachten voor verpleeghuisopname. Ik vind het heel erg triest!



verdrietig 50+
Nog even voor eenieder een paar dingen op een rijtje. Bij het bereiken van mijn pensioengerechtigde leeftijd heb ik haast 50 jaren gewerkt EN PENSIOENPREMIE afgedragen. Ik ben gaan werken en in de avonduren (zelfs met kinderen op schoot) mijn HBO studie (+ nog een aantal aanvullende cursussen) afgerond. Een klein huisje kunnen kopen (omdat ik al thuiswonend en werkend) wat had kunnen sparen (rente hypotheek was toe 12 %). 3 Kinderen gekregen. Alle drie gemiddeld zo'n 25 jaar verzorgd, verwend, laten studeren (allen HBO, of Masterstudie afgerond). Zijn nu alle drie schuldenvrij uit huis, werken alle drie fulltime en betalen allemaal ca. 800,- euro huur per maand voor een simpel appartementje. Maar gelukkig zijn het heerlijke kinderen die ons dankbaar zijn en ons ook nog een paar jaar geluk gunnen en het ons gunnen om van een welverdiend pensioentje te genieten. Zij vinden het zelfs ergerlijk dat steeds de ouderen worden gekort op van alles, de zorg duurder maar zeker ook slechter wordt etc. Ik ben blij met zulke kinderen. U ook...???
Arno / Sr. ICT Consultant
Ik lees hier in de reacties veel onwaarheden over het pensioen, wonen etc.



De babyboomers hebben Nederland niet opgebouwd na de oorlog, dit hebben hun ouders gedaan.



Mensen betaalden vroeger vanaf hun 25e pensioen premie, de meeste babyboomers zijn echter al lang voor hun 65e gestopt met werken.

Dus voor 35 jaar werken krijgen ze 70% van hun eindloon, dit is ongeveer 80% netto door de lagere belasting.



De jongere generatie betaald al vanaf zijn 21e pensioen premie en moet tot zijn 71,5e werken en de helft meer premie betalen, dit is bijna de helft langer dan een babyboomer en krijgt dan een pensioen van 70% over zijn/haar middelloon. (veel lager pensioen dus!)



De pensioenen waren afgestemd op een levensverwachting na de pensioenleeftijd van ongeveer 7 jaar.

Maar de huidige ouderen leven gemiddeld 13 jaar na hun pensionering.

Dit enorme 'pensioengat' wordt nu volledig gesubsidieerd/betaald door de jongere generaties.



De overheid heeft zelf de pensioenfondsen leeggeroofd...

De regering dreigde de zeer hoge vermogens van pensioenfondsen af te romen.

Die probeerden hun vermogen daarom bewust onder een bepaalde grens te houden.

Maar hoe deden ze dat? Door de pensioenpremies te verlagen. Het zijn dus de huidige gepensioneerden die van die premieverlaging hebben geprofiteerd. Het nettoloon steeg dankzij die premieverlaging.

Bij sommige fondsen betaalden werknemers jarenlang helemaal geen premie, terwijl hun pensioenopbouw (eindloonstelsel) gewoon doorging.



Babyboomers krijgen nu dus gewoon de helft teveel aan pensioen ten koste van de jongere generaties.



Alle plannen om dit recht te trekken zijn door de babyboomers zelf weggestemd in het kies hokje (want dat koste ze geld)



Het zelfde is ook aan de hand met de zorgkosten, er waren destijds weinig zorgkosten aangezien de meeste mensen nog jong waren.

Plannen om reserves aan te leggen (premie verhoging) zijn door de babyboomers zelf weggestemd in het kies hokje (want dat koste ze geld)



Nu deze groep steeds meer zorg nodig heeft is er geen reserve en draaien voornamelijk de jongeren er weer voor op en hun premie zal alleen nog maar hoger worden.



Als je deze 2 "pijnpunten" voor de babyboomers bekijkt zijn deze dan ook totaal onterecht.



Maar de jongere generaties krijgen nu het verwijt dat ze niet solidair zijn...



Als de babyboomers nu solidair zouden zijn dan zou zouden ze de helft van hun pensioen (waar ze eigenlijk geen recht op hebben!) inleveren en 3x zoveel voor hun zorgpremie moeten gaan betalen (te weinig betaalde zorgpremie)



Dit is wel zo eerlijk en solidair toch?



De ouders van de babyboomers (de mensen die Nederland na de oorlog opgebouwd hebben) hebben voor heen kinderen betaalbare goedkope huizen gebouwd, de babyboomers hebben destijds alleen een paar jaar last gehad van de hoge rente van 12%.



Toen hun kinderen woningen nodig hadden is dit niet gedaan met het gevolg dat er een woningtekort is ontstaan halverwege de jaren 90.



Dit had tot gevolg dat de prijzen de pan uit rezen, een veel gehoorde reactie is dan: dan hadden ze maar moeten gaan huren.



Wat hierbij vergeten wordt is dat mensen zich pas kunnen inschrijven vanaf hun 18e en dat juist de babyboomers die spotgoedkoop (15.000 tot 60.000 euro) een huis hebben gekocht de winst op de koophuizen pakten en met hun hoge woonjaren de huurwoning weg kaapten voor de neus van de jongeren.



De Enige optie was dus heel erg duur kopen met als "bonus" dat de hypotheekrenteaftrek niet meer "onbeperkt" aftrekbaar is (dit voordeel hebben de babyboomers wel gehad)

En dan hebben we nog geeneens over de spaarhypotheek met maximaal voordeel wat er nu ook niet meer is.



Ja maar de salarissen zijn nu veel hoger...

De salarissen zijn de laatste 30 jaar 1.8X zo hoog geworden, dit weegt niet op want de huizen zijn nu 4x zo duur.

En als je wil kopen heb je ook niet meer het voordeel dat je de kostenkoper kan meefinancieren.



Als je de CBS grafieken bekijkt dan zie je ook heel duidelijk dat de babyboom generatie er in vermogen gigantisch is op vooruitgegaan de laatste jaren en dat dit geld is weggehaald bij de jongere generaties die heel zwaar hebben moeten inleveren.

http://daskapital.nl/images/picas/cbstweenov.jpg



De generatie tot 45 jaar is tot het bot toe geplukt en zal nooit het welvaartsniveau halen van iemand uit de babyboom generatie.



Eigenlijk moeten de babyboomers zich de ogen uit hun hoofd schamen.

Eerst veel te weinig betalen ten gunste van hun eigen welvaart om vervolgens ook nog eens te gaan parasiteren op het geld van de jongere generaties.



En het dan gek vinden (of beledigd) dat de jongere generaties hier tegen in opstand komen...
Ben Braaksma / Gepensioneerd
Ik zou graag willen dat de jeugd eens verder terugkijkt dan alleen maar hun afgelopen dag evalueren zoals ze dat op school geleerd hebben. Misschien kan ik ze daarbij helpen door mijn en met mij de geschiedenis van de meeste ouderen voor te leggen. Mogelijk kunnen ze dan begrijpen dat de ouderen niets verkeerds doen zoals wordt gesuggereerd door de politiek. Ik ben kort na de oorlog geboren in het oosten van het land. In die tijd bouwden de textielbaronnen in het oosten van het land, maar ook Philips en Stork en nog meer van die grote bedrijven huizen voor hun werknemers. Want huizen waren er zo kort na de oorlog, ondanks het verlies van vele mensen, niet voldoende. De huren waren laag evenzo de lonen. Mijn vader verdiende 38 gulden per week als textielarbeider. Toen ik naar school moest zat ik in een klas met 40 kinderen. De kinderen van de rijkere mensen voorin en de kinderen van de allerarmsten achterin de klas, Schoolreisjes waren er niet en straffen des te meer. Met mijn 12 jaar ging ik naar de Storkschool te Hengelo en moest om daar te komen 17 kilometer fietsen. 's-morgens om 6.30 de deur uit in weer en wind, zomers en in de winter. Ik mocht wel naar een hogere opleiding van de schooldirecteur, alleen mijn ouders konden dat niet betalen. Zaterdags werkte ik van acht tot 3 uur 's-middags. Ik zette houten pijpen voor spingaren in de was. Voor iedere pijp 1 cent per zaterdag kwam dat neer op ongeveer 2 gulden en 50 cent. Dat geld gaf ik aan mijn ouders want dat was hard nodig. In die periode , eind 50 begin 60 werden de textielfabrieken gesloten en overgebracht naar de lage lonen landen. Gevolg een enorme werkeloosheid en veel armoede. Op mijn 14 ging ik bij Stork in de fabriek werken als leerling ketel - en apparatenbouwer. Vanaf dat moment heb ik pensioen betaald. In de metaal was dat toen gebruikelijk. Overigens bestond dat pensioenstelsel nog niet zo lang, dat werd pas na de 2e Wereldoorlog ingevoerd door de Hr. Drees Sr. Het was in die tijd gebruikelijk dat de grootouders bij een van kinderen ging wonen als ze met pensioen gingen want ook de AOW was zodanig klein dat zelfstandig wonen niet meer mogelijk was. Als de ouderen niet meer verzorgd konden worden, konden ze naar een bejaardentehuis, maar alleen als er plaats was. In 1966 moest ik de militaire dienstplicht vervullen. Een dienstplicht van 24 maanden omdat ik een specialistische opleiding kreeg, namelijk vliegtuigmonteur. Na mijn dienstplicht ging ik terug naar Stork, daar kon ik weer aan het werk maar wel met een salariskorting van 40% ten opzichte van dat wat ik verdiende toen ik het leger in ging. Ook de metaal ging afbouwen en de onderdelen die dat konden werden naar de lage lonen landen gebracht. In het westen was nog wel werk dus verhuisde ik in mijn eentje naar Amsterdam. Ook toen, in 1968 was in Amsterdam voor een alleenstaande geen woning te krijgen. Pas als je getrouwd was en kinderen had en 5 jaar gewacht had, mocht je hopen op een woning. Je zou dus zeggen dat 23 jaar na de wereldoorlog het woningprobleem wel opgelost zou zijn. Helaas. De oorzaak was m.i. de toestroom van grote getallen buitenlanders, Hongaren, Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Molukkers, Antillianen en Surinames. Daar was kennelijk niet tegen op te bouwen.Dus werd de woningnood steeds groter. Wat er ondanks alles bestond was een grote solidariteit met elkaar, ondanks dat er ook toen wel eens rellen ontstonden vanwege andere normen. In de jaren 60 was de werkeloosheid onder jongeren ook groot en de toenmalige Minister President Joop de Uil dacht dit te moeten oplossen. Hij deed daarvoor een greep in de gezamenlijke pensioenpot en haalde daar ongeveer 35 miljard uit. In de Jaren 80 was er ook een economische crisis en toen vond Minister President Lubbers het noodzakelijk om plm 80 miljard uit de gezamenlijke pensioenpot te halen. Tevens nam hij een wet aan waarin werd vastgestel dat je bij 40 pensioenjaren het maximale gespaard voor een pensioen dat 70% van het laatste salaris was. Mij werden daardoor 6 pensioenjaren afgenomen. In mijn eigen ogen allemaal pure diefstal, want pensioen is ACHTERGESTELD LOON dat door werkgever en werknemer betaald wordt. Het is bestemd voor het pensioen van de werknemer, ergo is het ook van diegene die er voor gewerkt en betaald heeft. Door het Neoliberale beleid van de laatste 13 -14 jaren worden stelselmatig allerlei rechten van de burgers teruggedraaid, waardoor werkgevers en ook werknemers minder pensioengeld hoeven af te dragen. Dit levert de schatkist miljarden op. Miljarden die ze ergens anders voor gebruiken en dus niet kunnen worden uitbesteed aan de gepensioneerden, dus zeggen ze, om te verhullen wat ze gedaan hebben, dat de ouderen het pensioen op eten van de toekomstige gepensioneerde. Om de boel nog gekker te maken hebben ze een wet gemaakt die het de pensioenfondsen verplicht een bepaald niveau van geld in kas te hebben dat boven de 100% ligt. Met een rekenrente van 4% is dat voor nagenoeg alle pensioenfondsen geen probleem, maar met een rekenrente van 0% hebben alle pensioenfondsen een tekort. Deze wet die in 2014 is aangenomen en 2015 is ingegaan regelt ook dat wanneer de stand na 5 jaar niet in orde is - en dat zullen de meeste pensioenfondsen NIET halen vanwege de 0% rente- er dan ineens 15% pensioen moet worden ingeleverd. Dat noem ik gewoon asociaal en een Regering niet waardig. Deze wet heet de Wet Financieel Toetsingskader. Ik ben nu 12 jaar met pensioen en heb in die twaalf jaar geen enkele compensatie gehad, waardoor ik nu bij mijn besteedbaar inkomen ruim 30% te kort kom. Reken nog 4 jaar erbij en dan ineens 15% inclusief inflatie, dan zit ik op een tekort van plm 60% en dat na ruim 14 jaar werken. En als het nodig was zou ik zeggen oké, maar dan toch zeker nog iets minder. Maar het is niet nodig. In de gezamenlijke pensioenpot zat toen de crisis begon ongeveer 800 miljard euro. Nu, 2016 zit er in deze pot een bedrag van plm. 1600 miljard. Er word aan pensioenen ongeveer 38 miljard per jaar uitgekeerd aan gepensioneerden en er komt in de pot door werkgevers, werknemers en beleggingen plm 80 miljard peer jaar binnen. Dus in de gezamenlijke pot van 1800 Miljard komt jaarlijks plm 40 Miljard bij. Dus een ander beleid zo nuttiger zijn. Door het minder te besteden te hebben komt er ook minder belasting in de staatskas. Maar ik had hierboven al gezegd dat door hun beleid de staatskas met miljarden wordt gespekt. En dat moet ook wel want bij de belastinghervormingen hebben ze de belasting van winst op bedrijven drastisch verlaagt en de winst uit beleggingen nagenoeg afgeschaft. Dit Neoliberale beleid is alleen maar goed rijken. De armste mensen krijgen het steeds moeilijker. De scholen krijgen het ook steeds moeilijker want de arme ouders kunnen de schoolgelden niet meer betalen en het is niet voor niets dat er 1000den kinderen thuis zijn omdat er geen gepaste school voor hen is. Ditzelfde geld voor woningen. Door het laag houden van de rente kunnen banken nagenoeg niets verdienen op de huizen. Worden er te weinig huizen gebouwd en is het voor starters nagenoeg ondoenlijk om aan een woning te komen. Dit alles is niet de schuld van de ouderen, maar van de politieke partijen als VVD. PVDA, D66, CU, Groen links enz. De enige partijen die nog een beetje tegengas kunnen geven zijn de Ouderenpartij, de Partij voor de Dieren en in mindere mate de PVV. Ik hoop dat de jeugd een met hun ouders gaat praten over deze onderwerpen en hopelijk gaan dan hun ogen open.
Ernst
"Vroeger was alles beter, maar wij hadden het wel veel slechter dan jullie!"
Kiem / medewerkster
Geen idee waar Arno al zijn feitelijke informatie vandaan haal, maar erg kloppen doet het niet.

Laat me raden: Arno ageert tegen de rijke, plukkende en parasiterende ouderen en zal gelet op zijn tekst tussen de 40 en 45 jaar oud zijn. Inmiddels Sr. Consultant dus een aardige baan.

Iets ouder dan diegenen die zich nu verenigd hebben omdat er zogenaamd zoveel kosten worden afgewenteld op deze jongere generatie.

Ik zou nog maar eens gaan nadenken op wie ik mijn pijlen ga richten Arno.

Deze nieuwe coalitie die jij zo ondersteunt zijn diegenen die met STUFI meestal tot hun 23e gestudeerd hebben, vanaf dat moment pas pensioenpremie betalen. Verder hebben ze nog weinig ingebracht dan veel praatjes.

Niet te vergelijken met heel veel ouderen zoals - en dan heb ik het niet over de niet representatieve babyboomers die steeds aangehaald worden - die vanaf hun 17e gewerkt hebben en nu door mogen tot hun 67e zoals ikzelf.

Niks geen STUFI, leren in de avonduren, niks geen bijdrage voor kinderopvang of ouderschapsverlof. Als koppel leven van een salaris en op dat ene salaris een huis kopen. Periodes van lage rente en rentes van 12% op de woningmarkt en huizenprijzen die indertijd ten opzichte van je inkomen verhoudingsgewijs ook zwaar op je budget drukten.

De jongeren binnen deze coalitie hebben verhoudingsgewijs nog weinig ingebracht en ageren alsof hen het grootste onrecht van de wereld wordt aangedaan.

Natuurlijk hebben ouderen vaak meer te besteden wanneer eventuele kinderen het huis uit zijn en niet meer op hun budget drukken, wanneer het huis afbetaald is. Als de coalitieleden gestaag doorwerken - en dat kunnen ze met hun vaak goede inkomens na een studie - zal dat ook hun deel zijn.

Hopelijk mogen ze dat ook in goede gezondheid doen.

Ik geloof trouwens niets van al die prachtige getallen en verhalen over fors stijgende levensverwachtingen. Allemaal koffiedik kijken. En een hogere leeftijdsverwachting zegt ook per definitie niets over nog geschikt zijn voor de arbeidsmarkt.

Jullie zullen dat allemaal zelf ervaren. Later, wanneer je zelf ouder, wijzer en rijker bent

Advertentie