Advertentie
carrière / Nieuws

Apeldoornse ambtenaar werkt tot 2021 thuis

De gemeente Apeldoorn heeft besloten dat zijn ambtenaren tot 2021 thuis blijven werken. Het advies is alleen op kantoor te komen als dit hoogstnoodzakelijk is. Wel werkte de gemeente intussen aan een plan om het aantal ambtenaren dat in coronatijd op het stadhuis werkt op te schalen.

19 juni 2020
thuiswerken.jpg

De gemeente Apeldoorn heeft besloten dat zijn ambtenaren tot 2021 thuis blijven werken. Het advies is alleen op kantoor te komen als dit hoogstnoodzakelijk is. Wel werkte de gemeente intussen aan een plan om het aantal ambtenaren dat in coronatijd op het stadhuis werkt op te schalen.

Voorloper
Met het besluit loopt de gemeente voor op besluitvorming van het kabinet. De huidige richtlijn is dat mensen tot 1 september zoveel mogelijk thuiswerken. Volgende week woensdag is er opnieuw een crisisoverleg. Als daar geen nieuwe besluiten vallen, dan blijft 1 september de richtdatum om weer naar het werk te gaan. Wel komt er ruim voor die datum een nieuw landelijk advies, zegt een woordvoerder van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tegen De Stentor.

Crisismaatregelen blijven van kracht
Zolang er geen vaccin tegen corona is, blijven de crisismaatregelen van kracht, laat het ministerie tegenover de regionale krant weten. Een daarvan is het vermijden van drukte door te forenzen en de aanwezigheid op kantoor. ‘We verwachten niet dat het advies over thuiswerken op korte termijn verandert’, aldus de woordvoerder.

Geen voorschot
Toch neemt de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en lid van het Veiligheidsberaad dat het kabinet adviseert, geen voorschot op een kabinetsbesluit, stelt een gemeentewoordvoerder. Volgens hem is het een ‘bedrijfsvoeringskwestie’,  bedoeld om helderheid te verschaffen. Hij noemt 1 september als datum waarop iedereen weer naar kantoor mag ‘niet realistisch’, al ziet hij ook dat de samenleving steeds meer op gang komt. ‘Het coronavirus is nog niet verdwenen.’

Handreikingen
Ook in andere gemeenten klinken geluiden door dat misschien wel tot het eind van het jaar of langer moet worden thuisgewerkt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft inmiddels enkele handreikingen ontwikkeld voor het opstarten van de gemeentelijke organisatie en de gemeentelijke dienstverlening. Hierin zijn aandachtspunten opgenomen die als hulpmiddel kunnen dienen bij het opstarten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A.M.B. te Naar
Vind dit wel erg drastisch moet ik zeggen. Er zullen toch ook ambtenaren in wijkteams zitten of bijstandsconsulenten zijn die uitkeringsaanvragers persoonlijk willen zien/spreken? En als je met de helft van de bezetting zit kun je prima 1,5 meter afstand bewaren, iets wat overigens totaal niet meer gebeurd op een zaterdagmiddag in een druk winkelgebied.
Elisabeth / jurist
De werkplek is meestal gesitueerd in een kantoortuin, met het gebruik van deze gezamenlijke ruimte is het lastig om de 1,5 meter afstand te realiseren en daarbij moet je ook rekeninghouden met liften, trappenhuizen en looproutes op de afdelingen en door het gebouw. Het aantal mensen dat in een vergaderruimte tegelijkertijd aanwezig kan zijn is beduidend minder dan voorheen. Door te stellen 'we werken thuis tenzij', kun je de stroom van medewerkers binnen je gebouw reguleren zodat je t.a.t. kunt voldoen aan de geldende regels. Voor noodzakelijke contacten met burgers hebben de gemeentes al oplossingen bedacht. Het belangrijkste is dat de BV Nederland blijft door draaien en volgens mij is dat met het thuiswerken totnutoe wonderwel gelukt.
Hans / afdelingsmanager
Vandaar dat ik nooit een reactie van ze krijg! Op een eengetekende brief duurde het 2 volle weken voor deze gemeente de ontvangst bevestigt. Als je de opgegeven telefoonnummers belt, krijg je een voicemail; als je een bericht inspreekt word je nooit (11x!) terug gebeld. Smoor er maar in!
Peter / adviseur
@ Hans, jammer dat je jezelf verlaagt tot het maken van deze negatieve reactie (Smoor er maar in!)op medewerkers bij een gemeente. Je voelt jezelf kennelijk onaantastbaar in deze moeilijke Corona-tijd.

Dit lijkt mij voor de moderator van deze website een uitgelezen moment om een dergelijke reactie te verwijderen.
Advertentie