of 60941 LinkedIn

Anoniem solliciteren werkt niet

De provincie Groningen concludeert na een proef dat haar reguliere werving- en selectiebeleid blijkbaar al zo is ingericht dat er voldoende aandacht is voor diversiteit. Want bij de provincie is het al zo dat bepaalde doelgroepen een voorrangspositie krijgen, zoals personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkzoekenden met een niet-westerse achtergrond.

Leidt anoniem solliciteren tot een andere keuze van kandidaten? Dat moest een proef van anoniem solliciteren bij de provincie Groningen uitwijzen. Van 1 januari tot 1 juli 2018 blijven zaken als leeftijd, geslacht en etnische achtergrond achterwege in de sollicitatieprocedure. 

En na 19 vacatures waarop in totaal 642 mensen solliciteerden kan worden geconcludeerd: nee, anoniem solliciteren leidt niet tot een andere keuze van kandidaten en kan dus gerust weer worden geschrapt. Een tweede doel van anoniem solliciteren was om uit te zoeken of dat drempelverlagend zou werken en meer kandidaten van verschillende etnische achtergronden en uit verschillende leeftijdsgroepen zou aantrekken. Ook dat bleek niet het geval.

Reden voor de provincie om te concluderen dat haar reguliere werving- en selectiebeleid blijkbaar al zo is ingericht dat er voldoende aandacht is voor diversiteit. Want bij de provincie is het al zo dat bepaalde doelgroepen een voorrangspositie krijgen, zoals personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkzoekenden met een niet-westerse achtergrond.

In juni schrapte ook de gemeente Zwolle al een proef met anoniem solliciteren. Niet alleen werkte het niet, maar ironisch genoeg bemoeilijkte het anoniem solliciteren ook het invullen van vacatures waarvoor Zwolle juist mensen met een migratieachtergrond zocht: het werven via eigen netwerken werd er door gestopt. En sollicitanten waren niet blij met het anonimiseren omdat zij juist trots zouden zijn op hun kennis, ervaring en culturele achtergrond. Ook proeven van Utrecht, Groningen, Amersfoort en Nijmegen en het rijk bleken niet het gewenste resultaat op te leveren en werden daarom geschrapt.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M (juridisch medewerkster) op
Mensen selecteren doe je op kennis, competentie, intelligentie, ervaring, enzovoort. Niet een huidskleur, cultuur, religie, naam, adres of geboortedatum. Deze zijn (als het goed is) volstrekt irrelevant.

Vanuit de minimaliseringsgedachte als bedoeld in de AVG wordt anoniem solliciteren wellicht de nieuwe norm.
Door Martin op
Goh, wat een verrassing weer.

Mensen selecteren doe je op kennis, competentie, intelligentie, ervaring, enzovoort. Niet een huidskleur, cultuur of religie. Deze zijn (als het goed is) volstrekt irrelevant. Overal en altijd, maar vooral op de werkvloer.

De pathologische doctrine van "equity" uit de pseudowetenschappen zoals gender studies en race studies wordt langzaam maar zeker empirisch ontkracht. Volledig in de lijn der verwachtingen natuurlijk.

Het is wachten tot charlatans en professionele racisten zoals Gloria Wekker weer een boek vol opgeklopte onzin uitkakt.