Advertentie
carrière / Nieuws

Amsterdamse boa werkt niet langer in late nacht

Uit overwegingen van efficiëntie en veiligheid worden Amsterdamse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) niet langer in het holst van de nacht ingezet. Na 2.00 uur moet de politie de openbare orde handhaven. Hiertoe heeft burgemeester Femke Halsema onlangs met de politie en het OM besloten.

09 augustus 2019
wallen-amsterdam.jpg

Amsterdamse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) worden niet langer in het holst van de nacht ingezet uit overwegingen van efficiëntie en veiligheid. Na 2.00 uur moet de politie de openbare orde handhaven. Hiertoe heeft burgemeester Femke Halsema onlangs met de politie en het OM besloten.

Veiliger en effectiever
De maatregel is gisteren ingegaan en moet ervoor zorgen dat boa’s veiliger en effectiever kunnen werken. Ook verwacht de driehoek hiermee de ‘leefbaarheidsopgaves’ in de stad beter aan te kunnen pakken. De nachtdiensten van de boa’s in het centrum verschuiven van 23.30 tot 5.30 uur naar 20.00 tot 2.00 uur. De leefbaarheidsopgaves (alcoholverbod, scooterverboden, rondleidingen, overlast op water, crowdmanagement) pieken in de avonduren van ongeveer 19.00 tot aan het begin van de nacht rond 2.00 uur. Door de wijziging wordt de inzet van Handhaving Openbare Ruimte in dat tijdsbestek steviger en kunnen handhavers relatief veilig hun werk doen,anders dan in de late nacht, en in goede samenwerking met de politie, schrijft de gemeente in een brief aan bewoners en ondernemers.

Meer boa's in de avond
In Amsterdam speelde al langer een discussie over de inzet van handhavers leefbaarheid voor taken op het gebied van veiligheid en openbare orde, waarvoor de politie in principe verantwoordelijk is. Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat de gemeente al langer gesprekken voert met boa’s, zowel als werkgever als vanuit de driehoek. ‘Het draait om de vraag: wie is waarvoor op straat? En wat is de best mogelijke manier om handhavers in te zetten, rekening houdend met personeelsschaarste, want we hebben er maar een paar honderd. We willen ze zowel efficiënt inzetten als zo veilig mogelijk laten werken. Op deze manier gaat het efficiënter en effectiever: er zijn 's avonds meer mensen op straat in het centrum. De meeste alcoholgerelateerde incidenten zijn in de nacht. Daar wordt nu alleen nog de politie op ingezet.’

Personeelskrapte
De politie-inzet blijft na 2.00 uur op volle sterkte, aldus de woordvoerder. Er komen dus geen extra agenten bij om het gat van de verdwenen boa’s op te vullen. ‘We zouden wel willen en we hebben er ook om gevraagd, want er is meer capaciteit nodig, ook daar is krapte.’ Vandaag meldde politiebond NPB dat op meerdere plekken in Nederland agenten op vrijwillige basis wordt gevraagd om terug te komen van vakantie. Het personeelstekort speelt in zowel in regio’s, zoals in Gelderland, als in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uit collegialiteit onderbreken inderdaad sommige agenten hun vakantie. Maar volgens de gemeentewoordvoerder van Amsterdam gebeurt dat in de hoofdstad niet vanwege het terugtrekken van de boa’s uit de late nacht.  

Wel andere handhavers in de nacht
Overigens wordt de handhaving op sluitingstijden, geluidsoverlast van horeca en handhaving op taxi-overlast wel voortgezet na 2.00 uur, maar dat gaat volgens de woordvoerder om speciale teams van handhavers en niet om de boa’s die op straat aanwezig zijn. Omdat reguliere dag- en avonddiensten ongewijzigd blijven, is daardoor een overlap tussen de avonddienst en nachtdiensten op donderdag , vrijdag en zaterdag. Dit heeft als voordeel dat nu ook tussen 22.00 en 24.00 uur bezetting op straat is. Die bezetting ontbrak tot nu toe vanwege niet aansluitende dienstverbanden.

Pepperspray en wapenstok
Boa-bonden juichen het toe dat Halsema de boa’s ’s nachts van straat haalt. Zij spreken wel van een tijdelijke maatregel, maar vinden dat uiteindelijk structurele maatregelen genomen moeten worden. Ook linken zij het besluit aan het vooralsnog uitblijven van de door hen gewenste verdedigingsmiddelen voor boa’s, zoals pepperspray en de wapenstok. Halsema heeft minister Grapperhaus in juni gevraagd om toestemming om boa’s met pepperspray uit te rusten. Aan de wapenstok wil zij de boa’s vooralsnog niet. De boa-bonden zijn wel in overleg met het ministerie en bereiden samen met de politiebonden een richtinggevend advies aan minister Grapperhaus voor, waarover begin september wordt gesproken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie