Het gaat om 'enkele miljoenen euro's' aldus een woordvoerder dinsdagavond. 'In twee gevallen is aangifte gedaan en het strafrechtelijk onderzoek wordt vermoedelijk na de zomer afgerond.' Een andere fraudezaak laat de gemeente aan de bestuursrechter.

Wagenparkbeheer

Ook tegen een ambtenaar die belast was met het wagenparkbeheer loopt een onderzoek. Hij is ontslagen en de gemeente heeft beslag gelegd op goederen en banktegoeden van hem.

Offensief tegen fraude

Het college van burgemeester en wethouders is bezig met een offensief tegen fraude. Dat moet de gemeentelijke organisatie snel weerbaar maken tegen integriteitsschendingen zoals fraude. Burgemeester Van der Laan en gemeentesecretaris Arjan van Gils voerden in de eerste maanden van dit jaar al tientallen gesprekken met alle directeuren en stadsdeelsecretarissen in de hoofdstad.


Factuurfraude
Anderhalf jaar geleden was de gemeente Amsterdam ook slachtoffer van factuurfraude door eigen medewerkers. Vijf verdachten, onder wie een stagiair, werden aangehouden. Het ging toen om 186.000 euro. Voor het stadsbestuur was de zaak mede aanleiding voor het 'fraude-offensief'. (ANP)