of 60220 LinkedIn

Amsterdam onderzoekt 6-urige werkdag voor ambtenaren

De gemeente Amsterdam gaat kijken of er een pilot gestart kan worden met een 6-urige werkdag voor haar personeel. Dit staat in het coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw begin’ dat de coalitiepartners in de hoofdstad donderdag hebben afgesloten.

De gemeente Amsterdam gaat kijken of er een pilot gestart kan worden met een 6-urige werkdag voor haar personeel. Dit staat in het coalitieakkoord ‘Een nieuwe lente en een nieuw begin’ dat de coalitiepartners in de hoofdstad donderdag hebben afgesloten. 

Zweeds voorbeeld
De coalitiepartners GroenLinks, D66, PvdA en SP volgen daarmee het Zweedse voorbeeld. In dat land werd aanvankelijk alleen in de Toyota-fabriek geëxperimenteerd met een verkorte werkdag van 8 naar 6 uur. Maar al snel kreeg het experiment navolging in verschillende sectoren in het land, waaronder de publieke sector.

 

Duurder
Toch is het opvallend dat de gemeente Amsterdam nu wil gaan onderzoeken of een Nederlandse pilot op dit gebied mogelijk is. Want juist in de publieke sector, zo liet het Zweedse experimenten zien, bleek de 6-urige werkdag een dure aangelegenheid. Weliswaar waren er gunstige ontwikkelingen, zoals minder stress, minder ziekte, meer banen en betere prestaties. Dat leverde besparingen op, maar die werden niet gecompenseerd door de kostenstijging die het extra personeel dat aangenomen moest worden om de vervallen uren op te vullen met zich meebracht. De uiteindelijke rekening van de 6-urige werkdag viel tien procent hoger uit dan bij een 8-urige werkdag.

Meevaller
Dat is een stevige kostenstijging, maar in de berekeningen was de overheid uitgegaan van een kostenstijging van 22 procent. Uiteindelijk zorgde met name het verminderde ziekteverzuim dat de voorspelde kostenstijging een stuk lager uitpakte dan voorspeld. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wiegel op
Een oude liberale truuk. Minder uren werken
en geen personeel erbij. Dit geheel we ook gedaan met eerde arbeidstijdverkortingen. De winst zit in zaken als: minder leiding nodig, minder werkplekken nodig, minder energie, etc.. en. In de eerste en tweede kamer doen we dit al jaren zo tegen een riant salaris! En in het bedrijfsleven is dit ook al jaren zo omdat iedereen toch vast zit in de files .... Sigaartje?
Door Gerhard (Bouw en woning toezicht ) op
2 uur minder per dag en dan ook nog om salaris verhoging vragen. We moeten niet zeuren ten opzichte van het bedrijfsleven hebben wij een luizenbaan.
Door Bertus (Kijker) op
Ik ben mordicus tegen! Dan kan ik nl. nog maar 6 i.p.v. 8 uur:
In mijn neus peuteren;
Uit het raam staren;
In slaap sukkelen;
Naar het toilet gaan;
Koffie drinken;
Lunchen;
Wakker schrikken;
Door het stadhuis lopen;
Dusssss...
Door H (Gemeenteambtenaar) op
Amsterdam loopt nog achter op het gebied van het afsluiten van een z.g. generatiepact. Dit zal dus ook wel niet zo een vaart lopen.
Door Raul Castro (visionair) op
Amsterdam is een stad naar mijn hart: "Havana aan de Amstel" Nog even en er wordt helemaal niet gewerkt in deze heilstaat/ heilstad.
Door Geintje moet kunnen... op
Hoezo noemen we het formaliseren van de dagelijkse praktijk een experiment? (Ambtenaren-humor)
Door A.Wenning op
Experimenteren met andermans geld is altijd leuk.
Zal dat ook gebeuren wanneer dezer luchtfietserij uit hun eigen portemonnee betaald gaat worden, ik, denk het niet.
De belastingbetaler draait hier weer voorop
Door Spijker (n.v.t.) op
Amsterdam wil graag zo snel mogelijk onder curatele worden gesteld.
Door Jan op
Lekker! Om 6 uur beginnen en om 12 uur klaar. Elke middag vrij. Wel hetzelfde salaris natuurlijk.
Door doeterniettoe (-) op
@Daan: u leest slechts de helft, ook in het bedrijfsleven bleek dit zo te zijn (tenminste, in Zweden)