Advertentie
carrière / Nieuws

Amsterdam doet aangifte tegen medewerker Veilig Thuis

In Amsterdam is een medewerker van Veilig Thuis, het meldcentrum voor huiselijk geweld, op staande voet ontslagen. De man heeft zich grensoverschrijdend gedragen ten opzichte van 37 vrouwelijke cliënten en oud-cliënten. Waaraan deze medewerker zich precies schuldig heeft gemaakt, kan uit oogpunt van privacy niet worden gedeeld. Er loopt nog een onderzoek naar de ernst van zijn gedrag en de gemeente Amsterdam heeft aangifte tegen hem gedaan.

12 november 2021
Grensoverschrijdend-gedrag.jpg

In Amsterdam is een medewerker van Veilig Thuis, het meldcentrum voor huiselijk geweld, op staande voet ontslagen. De man heeft zich sinds 2017 grensoverschrijdend gedragen ten opzichte van 37 vrouwelijke cliënten en oud-cliënten. Waaraan deze medewerker zich precies schuldig heeft gemaakt, kan uit oogpunt van privacy niet worden gedeeld. Er loopt nog een onderzoek naar de ernst van zijn gedrag en de gemeente Amsterdam heeft aangifte tegen hem gedaan.

Misbruik

Dat schrijven zorgwethouder Simone Kukenheim en burgemeester Femke Halsema vrijdag aan de gemeenteraad. 'Grensoverschrijdend gedrag richting kwetsbare mensen binnen een hulpverleners- of afhankelijkheidsrelatie is onacceptabel. Deze vrouwen waren aan de zorg van Veilig Thuis toevertrouwd. Dat er binnen een omgeving die bij uitstek veilig en betrouwbaar zou moeten zijn, een medewerker is geweest die misbruik heeft gemaakt van zijn informatiepositie als hulpverlener van kwetsbare cliënten, is ernstig en dat betreuren wij dan ook ten zeerste', aldus Kukenheim en Halsema.

Non-actief

De eerste melding kreeg Veilig Thuis op 26 augustus van een oud-cliënte. De medewerker werd direct op non-actief gesteld. Uit het daarop volgende onderzoek kwam naar voren dat deze medewerker 37 (oud-)cliëntes via WhatsApp heeft benaderd om een afspraak te maken, terwijl daar in het kader van zijn functie geen reden meer voor was.

Contact

In afstemming met de zedenpolitie en Steunpunt Seksueel Geweld heeft de GGD Amsterdam vervolgens een gespecialiseerd bureau ingeschakeld dat contact heeft gelegd met de 37 op dit moment bekende (oud-)cliëntes, van wie er acht niet konden worden bereikt. De hulpverleners hebben met de vrouwen over hun ervaringen gesproken en hulp aangeboden.

Tuchtklacht

Naast de aangifte is er tegen de man ook een tuchtklacht ingediend, zodat hij in de toekomst niet opnieuw in deze functie kan werken. Ook is zijn gedrag gemeld bij zijn vorige werkgever, schrijven de wethouder en de burgemeester. Daarnaast laat GGD Amsterdam uitzoeken hoe dit kon gebeuren bij Veilig Thuis en hoe dergelijk gedrag voortaan kan worden voorkomen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie