Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenarenpensioenfonds betreurt mislukken overleg

Ambtenarenfonds ABP is erg teleurgesteld dat het overleg over een nieuw pensioenstelsel is mislukt. '

21 november 2018

Ambtenarenfonds ABP is erg teleurgesteld dat het overleg over een nieuw pensioenstelsel is mislukt. 'Wij doen een dringend beroep op alle partijen een uiterste poging te wagen om tot een oplossing te komen', reageert voorzitter Corien Wortmann-Kool van het grootste pensioenfonds van Nederland.

Nullijn
Volgens haar is het hard nodig dat het pensioenstelsel wordt gemoderniseerd. 'Want wij kunnen niet meer uitleggen aan onze deelnemers dat de pensioenen nog jaren op de nullijn blijven staan en misschien nog wel verlaagd moeten worden.'

Panklaar

Wortmann-Kool wijst erop dat er bij het pensioenoverleg binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag op hoofdlijnen wel overeenstemming bestond over het nieuwe pensioenstelsel. 'Het SER-akkoord over pensioen is panklaar en wij willen daar morgen mee aan de slag', zegt ze. Dat kan evenwel niet omdat de partijen aan de onderhandelingstafel andere onderwerpen zoals de AOW-leeftijd bij de discussie hebben betrokken. Daarop is het overleg uiteindelijk stukgelopen. (ANP)

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Mevrouw Wortmann spreekt dezelfde woorden als Rutte. Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Ze behartiigt niet de belangen van de aangesloten spaarders bij het ABP. Een slechte vertegenwoordiger dus. Er is geld genoeg gespaard geld in kas, wat is het probleem dan eigenlijk. De aangepaste rekenregels. ? Of het door Lubbers gestolen geld uit onze pensioenpot? Komop mevrouw wortmann, vertrek alstublieft bij het abp. WEGWEZEN DUS!

E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Mogelijk kan het ABP uitleg geven over het feit dat het rendement sterk achterblijft bij die van andere, wel goed presterende, pensioenfondsen? Aan de hoge beheers- en overheadkosten kan het zeker niet liggen. Tijd voor verandering?
johannes / ambtenaar
Na al die jaren van onderhandelen, past maar een woord SUKKELS.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom niet gewoon gekozen voor een pensioenstelsel op basis van het aantal gewerkte jaren. Dan kunnen in principe mensen met zware beroepen, want die zijn meestal jong begonnen, eerder met pensioen. Degenen die tot hun 29ste hebben gestudeerd moeten dan wat langer door tot hun AOW aanvangt maar die kunnen het zich meestal toch wel permitteren om er eerder uit te gaan.
F.Nijhof
De wijze waarop de achtereenvolgende kabinetten het pensioenstelsel willen vernieuwen, is terug te vinden in de wijze waarop de overheidswerkgevers – dus het zittende kabinet- het pensioenfonds ABP behandeld.

Het begon met de beruchte uitnamewetten, toen de kabinetten Lubbers en Kok een stevige greep in de kassa van ABP deden, om de begrotingstekorten te dekken. Vervolgens in 2001 van gulden naar euro, waardoor iedereen 10% van zijn spaargeld/vermogen/pensioenopbouw verloor, waarmee de hereniging tussen West en Oost-Duitsland mede werd gefinancierd.

In 2003 werd als bezuiniging in het pensioenstelsel eindloon vervangen door middelloon. In 2006 werd uit bezuiniging de FPU opgeheven, behalve voor de deelnemers die vóór 1950 waren geboren. De jongere generatie werd bij wet (!) als compensatie toegezegd dat zij na 2006 tot 2023 een fors hoger pensioen konden opbouwen in ABP KeuzePensioen. En ze zouden in 2023 VPL-inhaalpensioen kunnen bijschrijven in hun pensioenopbouw. In 2014 kwam al een einde aan die hogere pensioenopbouw. Op de staatssecretaris van Financiën werd in 2013 druk uitgeoefend door de overheidswerkgevers om het VPL-inhaalpensioen af te schaffen en de gedupeerde deelnemers daarvoor een stukje compensatie te bieden. De Nederlandse Bank greep in, het pensioenstelsel zou dan niet meer fiscaal zuiver zijn. In 2014 werd abrupt de pensioenleeftijd van 65 jaar verhoogd naar 67 jaar. Iedereen die voor zijn 67ste met pensioen gaat wordt gekort op zijn pensioenuitkering. In 2015 werd uit bezuiniging het VPL-pensioen met 2,7 % gekort, hoewel het kabinet in 2006 bij wet (!) de belofte heeft gedaan dat aan het VPL- pensioen niet meer getornd mag worden. Het kabinet wil de idioot lage rekenrente, waarmee ABP moet rekenen, niet afschaffen. Ik verwijs graag naar het overzicht op de website https://abppensioen.nl waar een overzicht staat van rendement, vermogen en indexering van pensioenen (rechtstreekse link: https://abppensioen.nl/?page_id=24)



De conclusie kan niet anders zijn dat achtervolgende kabinetten de pensioendeelnemers decennia lang in de kou heeft laten staan en harde beloften niet werden nagekomen. Daarom vertrouwt de vakbeweging het kabinet niet meer. Terecht!





R. Hesseling / Docent VO
@ Frans Nijhof

Bedankt voor het nog eens op een rijtje zetten van alle maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen tegen een goed pensioen. Mijn ex jongere collega's denken namelijk altijd dat "de oudjes" hun pensioen opmaken. En dat terwijl wij nog hebben betaald voor voorgangers die destijds geen pensioen hadden opgebouwd en er desondanks honderden miljarden in de spaarpot zitten.

Overigens, dat onze jongeren dit denken komt natuurlijk vooral door de (politiek wenselijke) berichtgeving vanuit het CPB aan de media. Telkenmale wordt er vanuit die hoek onzin verkondigd. En dat dit instituut poltiek wenselijke berichtgeving verstuurd mogen ook wel blijken uit de doorrekeningen van de partijprogramma's. Bij het vorige kabinet werd de VVD op het paard gehezen dat door hun programma de meeste banen opleverde (over 40 jaar!) met al hun bezuinigingen tijdens de crises. Toen al was duidelijk dat hier vanuit rechtse partijen de varkenscycles werd ingezet, bezuinigen terwijl iedereen zijn baan verliest en nu dat het goed gaat komen ze weer met stimuleringsmaatregelen in plaats van sparen.

henk
@ Frans nijhof



Uitstekend overzicht ??. Zo is het precies. Kleine toevoeging: de AOW voor de jongere partner is ook aangepast. Deze komt pas als zij ook 67 is. Als je dus een 5 jaar jongere vrouw hebt, kun je pas samen van je oude dag genieten als je zelf 72 bent. Samen van een oude dag genieten is er niet meer bij.
H. Wiersma / gepens.
Vers van de pers. Per 1 januari 2019 heeft het ABP de pensioenpremie van haar deelnemers verhoogd tot 24,9% (voor militairen 26,1%).

Sinds 2009 (!!!) zijn de pensioenen voor de deelnemers aan dit pensioenfonds met 15,8% (!!!) in waarde gedaald door het uitblijven van de inflatiecorrectie.

Dit heeft allemaal te maken met de veel te lage (fictieve) EU-rente en de achterlijk lage rekenrente die pensioenfondsen moeten hanteren.

Hoelang blijven ambtenaren en alle andere werknemers nog geloven in Kabinet Rutte en denken ze er in 2019 op vooruit te gaan?
H. Wiersma / gepens.
Rutte zag het niet aankomen en liep daarom kennelijk weg uit de onderhandelingen.
Jan
Het ABP kan natuurlijk zelf ook iets doen: die veel te dure adviseurs eruit schoppen en naast obligaties louter indexaandelenfondsen kopen. Dan stijg en daal je gewoon mee met de aandelenbeurzen en hoef je ook veel minder transacties te verrichten. Het ABP heeft nl. nog nooit beter gepresteerd dan de beursindexen. En daarenboven moet natuurlijk meteen weer bij wet een vaste rekenrente ingesteld worden (zoals België ook heeft en Nederland tot 2006 ook had). Ik stel voor 4,5 procent. Ruim onder het gemiddelde rendement van het ABP sinds meer dan 20 jaar van 7 procent. Andere pensioenfondsen doen het zelfs nog beter. Dan kan er direct weer geïndexeerd worden zonder dat de pensioenen van jongeren gevaar lopen. Er is geld in overvloed bij de pensioenfondsen, maar ze mogen het niet uitgeven door die idioot lage rekenrente. De jongeren profiteren er trouwens later ook van als nu de pensioenen geïndexeerd worden.
Bert
@Spijker,,,, Rutte liep niet weg uit de onderhandelingen, maar de vakbeweging besloot niet akkoord te kunnen gaan. Wat je daarvan ook vinden moge, houd je wel bij de feiten,
H. Wiersma / gepens.
@Bert.

Volgens 20 insiders is Rutte weggelopen uit het overleg, nadat de vakbonden zijn bod hadden afgewezen. Alle andere bestuurders verbaast achterlatend en dan ook nog de schuld van het mislukken gevend aan de vakbonden. Weglopen uit onderhandelingen: een bekende tactiek, die in dit geval kennelijk niet meer werkte toen Calon ook de kuierlatten nam. Het is op zichzelf al vreemd dat er tijdens een dergelijk gesprek allerlei verrassingen op tafel komen. M.i. een door SoZa uiterst slecht voorbereide bespreking. Kennelijk ben je onvoldoende op de hoogte van de werkelijke feiten.

Verder is het idioot dat AOW-problematiek (omslagstelsel/belastinggeld) en pensioenen (kapitaalstelsel/uitgesteld loon van gepensioneerden) aan elkaar worden gekoppeld.
premiebetaler 24,9% / voorzitter wijkoverleg
"Per 1 januari 2019 heeft het ABP de pensioenpremie van haar deelnemers verhoogd tot 24,9% "

Naar mijn mening zijn nu ook de pensionado's aan de beurt om een duit in het ABP-zakje te doen. Waarom worden alleen de premiebetalers gepakt met steeds hogere premies? De huidige pensionado's hebben te weinig premie betaald. Daarom is het rechtvaardig om die groep een of twee procent te korten. Oud is immers niet gelijk aan zielig.
henk
@premiebetaler

Zeg er even bij dat de gepensioneerden al tien jaar op de 0 lijn zitten en jij als premiebetaler jaarlijks 1,5 % procent erbij krijgt. Jij hebt dus 15% stijging gehad. Je kunt het makkelijk missen dus.
H. Wiersma / gepens.
@premiebetaler.

Je verkoopt lulkoek. De huidige pensioenpot is voornamelijk door de huidige pensionado's opgebracht. Door het niet uitbetalen van de prijsindex hebben gepensioneerden inmiddels een achterstand opgelopen van 15,9%. Hierdoor is de pensioenpot van het ABP inmiddels gestegen van ca. E 180 miljard in 2004 tot E 409 miljard euro per 1 november 2018.
Advertentie