of 60220 LinkedIn

Ambtenaren willen meer bewegen

Een grote meerderheid van de ambtenaren vindt dat hun werkgever ervoor moet zorgen dat ze onder werktijd meer aan beweging kunnen doen: zo’n 70 procent maar liefst. Ze vinden dat hun baas dit niet alleen moet stimuleren, maar ook daadwerkelijk moet faciliteren.

Een grote meerderheid van de ambtenaren vindt dat hun werkgever ervoor moet zorgen dat ze onder werktijd meer aan beweging kunnen doen: zo’n 70 procent maar liefst. Ze vinden dat hun baas dit niet alleen moet stimuleren, maar ook daadwerkelijk moet faciliteren. 

Grenzen
Dat blijkt uit onderzoek van het Flits panel, een internetraadpleging onder meer dan 20.000 werknemers in de publieke sector. Hoewel bijna acht op de tien ambtenaren de eigen fysieke gesteldheid als goed bestempelt, denkt 85 procent van de ambtenaren wel dat ze de eigen gezondheid verder zouden kunnen verbeteren, bleek vorig jaar ook al uit een ander onderzoek, van Binnenlands Bestuur. Bijvoorbeeld door grenzen te stellen op het werk, meer tijd voor jezelf te nemen en meer te sporten en te bewegen, zo kwam uit de eigen peiling.

Werkgevers
De panelleden van het Flitspanel gaan nog een stukje verder. Zij vinden dat naast gezond eten, voldoende rust en ontspanning ook beweging onmisbaar om vitaal te blijven. Waar dat vroeger vooral werd gezien als een verantwoordelijkheid van medewerkers, nemen tegenwoordig ook werkgevers maatregelen nemen om de vitaliteit van het personeel te bevorderen. Het is natuurlijk aan medewerkers om er dan ook gebruik van te maken.

Gekoeld
Zo is op het hoofdkantoor van uitzendbureau Randstad een ‘gekoelde’ sportruimte beschikbaar waar je rustig kunt trainen. Speciaal omkleden hoeft dus niet, want bij deze manier van sporten wordt er niet gezweet. Het Nederlandse bedrijf Joolz, waar kinderwagens worden gemaakt, heeft een sportschool voor het personeel beschikbaar, met personal trainer die je op een goede manier laat bewegen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Koos op
Het ambtenarenapparaat vergrijsd in rap tempo. De oudere mens moet in beweging gehouden worden en om de kosten voor ziekteverzuim in de hand te houden is het faciliteren van sporten een hele voordelige maatregel.
Bijkomend effect; laat ze samen sporten (lichte dwang) dan is er ook meer contact die niet direct aan de functie/kamer/afdeling verbonden is. Ook goed voor communicatie binnen de organisatie dus.
Door B. Slegers (Adviseur) op
Flinke bezuinigingen realiseer je door je medewerkers gezond te houden.
Ziekteverzuim loopt in rap tempo op. Geld over de balk gooien door – niet te investeren in gezonde medewerkers? Oliedom!'Zitten is het nieuwe roken.'
De werkgever zorgt voor staan-werkplekke. Medewerkers die bewegen zijn gezonder. Minder diabetes type2.
Schaf gymballen aan voor het trainen van luie rugspieren tijdens werk-overleggen. Uit alle onderzoeken blijkt dat bewegende medewerkers creatiever zijn, beter ideeën krijgen, gelukkiger zijn en minder vaak ziek zijn.
Ondersteun je medewerkers, verplicht ze niet.
Door L.Espeldoorn (medewerker Publieksdienst) op
Natuurlijk sporten in eigen tijd is normaal, maar je kan door je gezonde inspanningen ook wel eens beloond worden. Over het algemeen zijn de mensen die veel aan sport doen vaak gezond en zijn nooit ziek. Er zijn veel bedrijven die hun medewerkers cursussen aanbieden om te stoppen met roken, om bij overgewicht verantwoord afvallen enz., maar wordt niet gekeken naar resultaat. Waarom de sporters niet stimuleren om b.v. tussen de middag een uurtje te sporten met je collega's en dan fifty fity m.b.t. de tijd. Hierdoor nog betere samenwerking ook met collega's van andere afdelingen. Veel winst te behalen dus.
Door Remko (Beleidsmedewerker) op
Als je meer wilt bewegen, ga het dan gewoon doen. Traplopen, rondje wandelen of 's avonds sporten. Daar heb je toch geen faciliteiten van de baas voor nodig? En zweetloos sporten bestaat niet. Van sporten ga je zweten, hoe koud het ook is.
Door Jan Nobel (Gemeentesecretaris/alg.dir) op
Goed idee, zeker weten. Maar eerst behoefte peilen denk ik. Ben ook benieuwf hoe raden dit zien ivm beschikbaar stellen middelen. Stimuleren/faciliteren kan op veel verschillende manieren. Misschien onderdeel maken van collectief verzekeringspakket.
Door Jaap (adviseur, o.a. voorzieningen) op
staaltje beeldvorming :)
Door henk op
Voorstel:
1. afschaffen dienstauto's en auto's voor burgemeester en wethouders
2. zet de liften stil
3. sluit de kantines
4. stel de koffieautomaten zo in dat deze 3 keer zo langzaam gaan, zodat je langer moet staan wachten
5 plaats hurktoilet ipv zit toilet
Door F.Aarts (beleidsmedewerker) op
In plaats van zitten op je werk zou het goed zijn om ook deels staande te werken.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Sporten is gezond, sporten moet! Maar het is natuurlijk een brug te ver om te verlangen dat dit in de baas zijn tijd moet. Buiten de werkweek van 36 uur is er ruimschoots voldoende tijd om te sporten.
Door henk (ambtenaar) op
Bij onze overheidsinstelling en die van mijn echtgenote is de interne sportmogelijkheid juist recent wegbezuinigd. Dat is een trend die ik bij meer overheidsinstellingen zie. Alle verworvenheden van de jaren negentig sneuvelen