of 59318 LinkedIn

Ambtenaren waterschap krijgen er 7,5 procent bij

De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

Fit en vitaal
Naast de stijging van 7,5 procent in de jaren 2017, 2018 en 2019 en de eenmalige uitkering van 500 euro hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF ook voor de 11.000 medewerkers van de waterschappen afspraken gemaakt over manieren om de medewerkers zo lang mogelijk fit en vitaal te houden. Daarbij staat voorop dat de waterschappers zelf de regie over hun carrière en professionele ontwikkeling moeten kunnen voeren.

Keuzebudget
Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is nog niet ingevuld. De bonden en de waterschappen hebben afgesproken dat er een ‘diepgaand onderzoek’ zal plaatsvinden om tot maatwerk adviezen te komen per waterschap over het vormgeven van hun vitaliteitsbeleid. Daarnaast wordt het Individueel Keuze Budget (IKB) verbeterd. Zo zal het hele IKB zal voortaan pensioengevend worden. De sociale partners gaan dit onderhandelingsresultaat nu voorleggen aan hun achterban. 

Moeizaam
De onderhandelingen over de cao zijn moeizaam verlopen. De huidge cao was al in januari 2017 verlopen. Begin juni liep het overleg opnieuw spaak. De werkgevers in de Unie van Waterschappen wilden maximaal 4 procent loonsverhoging over 4 jaar geven. De vakbonden eisten en loonsverhoging eisten van 3,5 procent voor 2018, 2,5 procent voor 2017 en een eenmalige uitkering van 500 euro voor de nog niet uitgekeerde 1,4 procent uit de loonruimteovereenkomst ABP. Omdat bonden en werkgevers lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan, werd besloten een verkenner in te zetten als laatste redmiddel om de vastgelopen onderhandelingen alsnog op gang te krijgen. Dat laatste is door het bereikte onderhandelingsresultaat niet meer nodig.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Daan (Waterschapper) op
Mensen, wees eens tevreden met wat je hebt en wat je nu gaat krijgen. Het draait om plezier in je werk en de waterschappen betalen heus niet slecht.
Door Joke op
IKB wordt gelijk getrokken naar 20%. Weg leeftijdverlof van 3 dagen die in mijn IKB zaten. Waar is de 1,4% gebleven. Alles wordt vanaf 2018 betaald dus over 2017 loop ik euries mis. Slechte zaak.
Door Joke op
IKB wordt gelijk getrokken naar 20%. Weg leeftijdverlof van 3 dagen die in mijn IKB zaten. Waar is de 1,4% gebleven. Alles wordt vanaf 2018 betaald dus over 2017 loop ik euries mis. Slechte zaak.
Door Piet Westland op
Voor de gemeenteambtenaren moet er minstens 10% in zitten.
Door Kees (Gemeenteambtenaar) op
Wat een royale Cao's komen hier de laatste week voorbij! Eerst 7% bij het rijk en nu bij het Waterschap. Daar kunnen gemeenteambtenaren alleen maar van dromen.....hopelijk kijkt de VNG even mee en komen ze straks niet met de standaard mededeling dat er absoluut geen financiële ruimte is vanwege bezuinigingen en/of een (te) lage gemeentefonds bijdrage van het rijk.
Door Piet op
De werkgevers wilden niet verder gaan dan 4% over twee jaar. De bonden wilden 7,4% (6% salarisverhoging en 1,4% van het achtergehouden pensioengeld) over twee jaar. Nu krijgen de ambtenaren gemiddeld 2,25% over een jaar. Over 2 jaar dus 4,5%. 0,5% meer dan de werkgevers een maand geleden boden.
Wie is hier nu de winnaar?!?!
Door Piet op
Dit is een verkeerde berichtgeving! Salarisverhoging is geen 7,5% maar 6,75% voor 3 jaar. De resterende 0,75% is geen verhoging van het salaris, maar is het resultaat van het vereenvoudigen van het IKB. Door de het gedeelte van de IKB pensioengevend te maken (wat de ambtenaar overigens zelf heeft betaald) bouwt men meer pensioen op. Dit ziet de ambtenaar pas terug op het moment dat zij met pensioen gaat (67-68 jaar). Als men het al haalt!!!
Door Jan op
@Marc

Volgens mij is het met terugwerkende kracht en zit in die 7,5% ook een verhoging van het IKB (dus het is minder echte loonsverhoging).

Ben ook wel nieuwsgierig naar dat vergelijkingstabelletje, zeker na het nieuws van het Rijk. Lijkt me wel goed om te maken als de bonden het aan hn leden voorleggen
Door Marc (Hydroloog) op
Concluderend:
- 0% over 2017
- IKB vereenvoudiging extra nadelig voor de lage schalen ( maar hé eenvoudiger voor de werkgever )
- 1,4% weggegeven voor de habbekrats van €500

Wat is de relatie van deze overeenkomst tov het onderzoek waaruit bleek dat de waterschappers ruim 5% achterliepen in vergelijking tot andere ambtenaren? Gezien het CAO resultaat bij het Rijk lopen we amper wat in.