of 59345 LinkedIn

Ambtenaren waterschap krijgen er 7,5 procent bij

De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

Fit en vitaal
Naast de stijging van 7,5 procent in de jaren 2017, 2018 en 2019 en de eenmalige uitkering van 500 euro hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF ook voor de 11.000 medewerkers van de waterschappen afspraken gemaakt over manieren om de medewerkers zo lang mogelijk fit en vitaal te houden. Daarbij staat voorop dat de waterschappers zelf de regie over hun carrière en professionele ontwikkeling moeten kunnen voeren.

Keuzebudget
Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is nog niet ingevuld. De bonden en de waterschappen hebben afgesproken dat er een ‘diepgaand onderzoek’ zal plaatsvinden om tot maatwerk adviezen te komen per waterschap over het vormgeven van hun vitaliteitsbeleid. Daarnaast wordt het Individueel Keuze Budget (IKB) verbeterd. Zo zal het hele IKB zal voortaan pensioengevend worden. De sociale partners gaan dit onderhandelingsresultaat nu voorleggen aan hun achterban. 

Moeizaam
De onderhandelingen over de cao zijn moeizaam verlopen. De huidge cao was al in januari 2017 verlopen. Begin juni liep het overleg opnieuw spaak. De werkgevers in de Unie van Waterschappen wilden maximaal 4 procent loonsverhoging over 4 jaar geven. De vakbonden eisten en loonsverhoging eisten van 3,5 procent voor 2018, 2,5 procent voor 2017 en een eenmalige uitkering van 500 euro voor de nog niet uitgekeerde 1,4 procent uit de loonruimteovereenkomst ABP. Omdat bonden en werkgevers lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan, werd besloten een verkenner in te zetten als laatste redmiddel om de vastgelopen onderhandelingen alsnog op gang te krijgen. Dat laatste is door het bereikte onderhandelingsresultaat niet meer nodig.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees (Watwrschapper) op
Ik ben heel 2017 en een groot deel van 2018 werkzaam geweest bij een Waterschap. Heb ik dan ook nog met terugwerkende kracht recht op deze loonsverhoging? Ik neem aan van wel.
Door Arie (Gepensioneerd) op
Oud-medewerkers die met pensioen zijn gegaan in 2017, lopen dus een deel van de €500 mis. Triest dat hier niet aan gedacht is.
Door Jeroen op
@rene: de 1,7% die van het ikb af gaat, komt bij je normale salaris op. Zo lees ik het in ieder geval. Dus je verliest het geld niet
Door Jeroen de Vries (Waterschapper) op
Prima resultaat. Zeker gezien de impasse die er was ontstaan. Voor de mensen die niet tevreden zijn: als je het allemaal zo slecht vindt zoek je toch een werkgever die beter betaalt. Niemand dwingt je om bij een waterschap te blijven werken
Door HH op
Je kunt er veel over vertellen, maar het zijn akkoorden die de gemeenteambtenaren al jaren niet meer hebben mee gemaakt. Ik ben benieuwd waar de gemeenteambtenaren straks weer mee worden afgescheept.
Door Rene op
Bedoel 3,5+3,25+0,75= 7,5-1,7(vh ikb was 21,7 wordt 20%)=5,05 % dat is geen 7,5% of begrijp ik het nu niet. Dat gegoochel met cijfers is men namelijk erg goed in. Maar als ik het zo dus bereken heel zwart wit en geen poes pas kom ik uit op maar 5,05%
Door Rene op
Ikb is nu 21,7 % daar zit niks extras in geen extra verlofdagen ect, wordt nu 20%, dat lijkt mij een achteruitgang van 1,7% of zie ik dat verkeerd. 3,5+3,25-1,7=5,05% of begrijp ik het nu niet? Is er iemand die mij dit kan uitleggen
Door Spijker (n.v.t.) op
En 'knuffelbeer van D'66': gaat er nu eindelijk ook eens wat met de pensioenen gebeuren? Het is namelijk al sinds 2001 angstvallig stil op het pensioenfront.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Over ruim 1,5 jaar wordt de rechtspositie van ambtenaren gelijk gesteld aan niet-ambtenaren, dus vanaf 1 januari 2020 zal er dan ook echt gepresteerd moeten worden en is de onschendbaarheid tot in de kist verleden tijd. Wellicht zijn dit soort percentages loonsverhoging dan ook verleden tijd. Des te meer omdat de burger zelf er sinds 2002 volgens het jaarverslag 2017 van de Nederlandse Bank er niets meer bij heeft gekregen.
Door Reiziger (Ambtenaar) op
De bonden zijn een verlengstuk van de werkgevers geworden met hun polder geneuzel . Vandaar veel mensen weglopen . Andere kant als je niet bereid bent je jas uit te trekken als werknemer Om eisen af te dwingen blijf dan niet klagen. En blijf lekker achter lopen op de markt.