Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren waterschap krijgen er 7,5 procent bij

De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

28 juni 2018
water-geld-cao-waterschappe.jpg

De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

Fit en vitaal
Naast de stijging van 7,5 procent in de jaren 2017, 2018 en 2019 en de eenmalige uitkering van 500 euro hebben de vakbonden FNV, CNV en CMHF ook voor de 11.000 medewerkers van de waterschappen afspraken gemaakt over manieren om de medewerkers zo lang mogelijk fit en vitaal te houden. Daarbij staat voorop dat de waterschappers zelf de regie over hun carrière en professionele ontwikkeling moeten kunnen voeren.

Keuzebudget
Hoe dit precies moet gaan gebeuren, is nog niet ingevuld. De bonden en de waterschappen hebben afgesproken dat er een ‘diepgaand onderzoek’ zal plaatsvinden om tot maatwerk adviezen te komen per waterschap over het vormgeven van hun vitaliteitsbeleid. Daarnaast wordt het Individueel Keuze Budget (IKB) verbeterd. Zo zal het hele IKB zal voortaan pensioengevend worden. De sociale partners gaan dit onderhandelingsresultaat nu voorleggen aan hun achterban. 

Moeizaam
De onderhandelingen over de cao zijn moeizaam verlopen. De huidge cao was al in januari 2017 verlopen. Begin juni liep het overleg opnieuw spaak. De werkgevers in de Unie van Waterschappen wilden maximaal 4 procent loonsverhoging over 4 jaar geven. De vakbonden eisten en loonsverhoging eisten van 3,5 procent voor 2018, 2,5 procent voor 2017 en een eenmalige uitkering van 500 euro voor de nog niet uitgekeerde 1,4 procent uit de loonruimteovereenkomst ABP. Omdat bonden en werkgevers lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan, werd besloten een verkenner in te zetten als laatste redmiddel om de vastgelopen onderhandelingen alsnog op gang te krijgen. Dat laatste is door het bereikte onderhandelingsresultaat niet meer nodig.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arie / Gepensioneerd
Oud-medewerkers die met pensioen zijn gegaan in 2017, lopen dus een deel van de €500 mis. Triest dat hier niet aan gedacht is.
Marc / Hydroloog
Concluderend:

- 0% over 2017

- IKB vereenvoudiging extra nadelig voor de lage schalen ( maar hé eenvoudiger voor de werkgever )

- 1,4% weggegeven voor de habbekrats van €500



Wat is de relatie van deze overeenkomst tov het onderzoek waaruit bleek dat de waterschappers ruim 5% achterliepen in vergelijking tot andere ambtenaren? Gezien het CAO resultaat bij het Rijk lopen we amper wat in.
Jan
@Marc



Volgens mij is het met terugwerkende kracht en zit in die 7,5% ook een verhoging van het IKB (dus het is minder echte loonsverhoging).



Ben ook wel nieuwsgierig naar dat vergelijkingstabelletje, zeker na het nieuws van het Rijk. Lijkt me wel goed om te maken als de bonden het aan hn leden voorleggen
Piet
Dit is een verkeerde berichtgeving! Salarisverhoging is geen 7,5% maar 6,75% voor 3 jaar. De resterende 0,75% is geen verhoging van het salaris, maar is het resultaat van het vereenvoudigen van het IKB. Door de het gedeelte van de IKB pensioengevend te maken (wat de ambtenaar overigens zelf heeft betaald) bouwt men meer pensioen op. Dit ziet de ambtenaar pas terug op het moment dat zij met pensioen gaat (67-68 jaar). Als men het al haalt!!!
Piet
De werkgevers wilden niet verder gaan dan 4% over twee jaar. De bonden wilden 7,4% (6% salarisverhoging en 1,4% van het achtergehouden pensioengeld) over twee jaar. Nu krijgen de ambtenaren gemiddeld 2,25% over een jaar. Over 2 jaar dus 4,5%. 0,5% meer dan de werkgevers een maand geleden boden.

Wie is hier nu de winnaar?!?!
Kees
Wat een royale Cao's komen hier de laatste week voorbij! Eerst 7% bij het rijk en nu bij het Waterschap. Daar kunnen gemeenteambtenaren alleen maar van dromen.....hopelijk kijkt de VNG even mee en komen ze straks niet met de standaard mededeling dat er absoluut geen financiële ruimte is vanwege bezuinigingen en/of een (te) lage gemeentefonds bijdrage van het rijk.
Piet Westland / Geen
Voor de gemeenteambtenaren moet er minstens 10% in zitten.
Joke
IKB wordt gelijk getrokken naar 20%. Weg leeftijdverlof van 3 dagen die in mijn IKB zaten. Waar is de 1,4% gebleven. Alles wordt vanaf 2018 betaald dus over 2017 loop ik euries mis. Slechte zaak.
Joke
IKB wordt gelijk getrokken naar 20%. Weg leeftijdverlof van 3 dagen die in mijn IKB zaten. Waar is de 1,4% gebleven. Alles wordt vanaf 2018 betaald dus over 2017 loop ik euries mis. Slechte zaak.
Daan / Waterschapper
Mensen, wees eens tevreden met wat je hebt en wat je nu gaat krijgen. Het draait om plezier in je werk en de waterschappen betalen heus niet slecht.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
De bonden zijn een verlengstuk van de werkgevers geworden met hun polder geneuzel . Vandaar veel mensen weglopen . Andere kant als je niet bereid bent je jas uit te trekken als werknemer Om eisen af te dwingen blijf dan niet klagen. En blijf lekker achter lopen op de markt.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Over ruim 1,5 jaar wordt de rechtspositie van ambtenaren gelijk gesteld aan niet-ambtenaren, dus vanaf 1 januari 2020 zal er dan ook echt gepresteerd moeten worden en is de onschendbaarheid tot in de kist verleden tijd. Wellicht zijn dit soort percentages loonsverhoging dan ook verleden tijd. Des te meer omdat de burger zelf er sinds 2002 volgens het jaarverslag 2017 van de Nederlandse Bank er niets meer bij heeft gekregen.
H. Wiersma / gepens.
En 'knuffelbeer van D'66': gaat er nu eindelijk ook eens wat met de pensioenen gebeuren? Het is namelijk al sinds 2001 angstvallig stil op het pensioenfront.
Rene
Ikb is nu 21,7 % daar zit niks extras in geen extra verlofdagen ect, wordt nu 20%, dat lijkt mij een achteruitgang van 1,7% of zie ik dat verkeerd. 3,5+3,25-1,7=5,05% of begrijp ik het nu niet? Is er iemand die mij dit kan uitleggen
Rene / gegevensbeheerder
Bedoel 3,5+3,25+0,75= 7,5-1,7(vh ikb was 21,7 wordt 20%)=5,05 % dat is geen 7,5% of begrijp ik het nu niet. Dat gegoochel met cijfers is men namelijk erg goed in. Maar als ik het zo dus bereken heel zwart wit en geen poes pas kom ik uit op maar 5,05%
Kees / Watwrschapper
Ik ben heel 2017 en een groot deel van 2018 werkzaam geweest bij een Waterschap. Heb ik dan ook nog met terugwerkende kracht recht op deze loonsverhoging? Ik neem aan van wel.
HH
Je kunt er veel over vertellen, maar het zijn akkoorden die de gemeenteambtenaren al jaren niet meer hebben mee gemaakt. Ik ben benieuwd waar de gemeenteambtenaren straks weer mee worden afgescheept.
Jeroen de Vries / Waterschapper
Prima resultaat. Zeker gezien de impasse die er was ontstaan. Voor de mensen die niet tevreden zijn: als je het allemaal zo slecht vindt zoek je toch een werkgever die beter betaalt. Niemand dwingt je om bij een waterschap te blijven werken
Jeroen de Vries / Waterschapper
@rene: de 1,7% die van het ikb af gaat, komt bij je normale salaris op. Zo lees ik het in ieder geval. Dus je verliest het geld niet
Advertentie