of 63606 LinkedIn

Ambtenaren waterschap: ABP moet fossiel in ban doen

ABP-bestuurslid Menno Snel ontving een door ruim 1500 waterschapsmedewerkers ondertekende petitie voor een zogeheten klimaatneutraal pensioen. In de petitie vragen de bezorgde medewerkers het ambtenarenpensioenfonds niet langer te investeren in fossiele industrie, vanwege de grote impact van die vervuilende industrie ‘op waterkwaliteit, waterkwantiteit en de kwaliteit van leven van huidige en toekomstige generaties.’

Medewerkers van 21 waterschappen dringen er bij hun pensioenfonds ABP op aan te stoppen met investeren in de fossiele industrie. In plaats van in gas, olie en kolen is het volgens hen beter geld te steken in duurzame fondsen.

ABP-bestuurslid Menno Snel ontving een door ruim 1500 waterschapsmedewerkers ondertekende petitie voor een zogeheten klimaatneutraal pensioen. In de petitie vragen de bezorgde medewerkers het ambtenarenpensioenfonds niet langer te investeren in fossiele industrie, vanwege de grote impact van die vervuilende industrie ‘op waterkwaliteit, waterkwantiteit en de kwaliteit van leven van huidige en toekomstige generaties.’

Hogere dijken
In plaats daarvan zou het ABP er voor volgens de ambtenaren voor moeten kiezen om te investeren in fondsen die zich inzetten voor een duurzame transitie. Waterschappen, zo is één van hun argumenten, besteden dagelijks veel tijd, geld en capaciteit aan de gevolgen van klimaatverandering door te werken aan hogere dijken, grotere gemalen, en het bestrijden van exoten. En ze voeren een actief energie- en grondstoffenbeleid om bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Als het ABP meer naar de toekomst zou kijken, horen fossiele brandstoffen daar niet meer bij. ‘Hoe zuur is het dat de fossiele industrie in veel gevallen het water enorm vervuilt. En hoe mooi zou het zijn als mijn ABP het verschil gaat maken door niet meer te investeren in fossiele brandstof gedreven bedrijven, maar gaat investeren in schone energieopwekking. Dat is winst voor iedereen’, aldus één van de ondertekenaars.

Klimaatambities
Snel stelt in een reactie de petitie te zien als aanmoediging naar een fossielvrije beleggingsportfolio te gaan. Het ABP wil dat onder andere bereiken door de klimaatambities van bedrijven waarin het pensioenfonds investeert ‘nog bepalender te maken voor onze toekomstige investeringen. Maar ook door als aandeelhouder aan te dringen op duurzame veranderingen; en de bedrijven waarin we investeren te begeleiden naar nieuwe keuzes op het gebied van energie en grondstoffen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
De kerntaak van het ABP is rendement behalen op onze pensioenen.
Alle beleggingen, mits uiteraard legaal, zijn hierbij toegestaan.
Het kan niet zo zijn dat groepen gepensioneerden bepalen waarin wordt belegd. De ene keer zijn fossiele brandstoffen in de ban, dan weer bedrijven die net werken aan genderneutraliteit, dan weer uitgeverijen die niet de juiste boeken uitbrengen, dan weer verfproducenten die "foute "monumenten onderhouden. Kortom, hou het werkbaar en renderend.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het lijntje Koolmees - Snel (beiden D'66) staat mij allerminst aan. M.i. weg met politici bij het ABP. Zelfs met een vermogen van 675 miljard euro (goed voor meer dan 60 jaar pensioen op dit moment) worden pensioenen nog niet geïndexeerd. En dat met een achterstand van soms meer dan 20%. Schandelijk!
Door Flipsen op
Grappig te zien hoe Snel [d66] de stoere jongen speelt met geld van anderen… die al jaren op de nul lijn zitten. daar hoor je D66 niet over.
Door Henk op
@jonge ambtenaar. natuurlijk durf ik de duur betaalde adviseurs en beleggingsexperts aan te spreken. Zij verdienen gemiddeld 80.000 euro per jaar en ze worden betaald door het het abp (vanuit ons geld). U bent blijkbaar nog niet bekend met het abp maar durft hier wel over te spreken. Net als Menno Snel trouwens! Over enkele jaren weet u als huidig trainee of stagiair wel beter, mits u ambtenaar blijft. Dit laatste zou ik u overigens afraden als u een redelijk pensioen zou willen hebben.
Door Henk op
Een grof schandaal dat Snel zijn partij politieke D66 doelen nastreeft met ABP geld. !
Door Bertduss (Kennert) op
Rendement, rendement en nog eens rendement behalen! Dat zou de enige taak van het ABP moeten zijn. Ook al verzinnen ze er van alles bij. Boeit me niet waarin wordt geïnvesteerd zolang de pensioenen nu eindelijk eens na 10 jaar een paar jaar op rij fors geïndexeerd worden.
Door jonge ambtenaar op
@wietske: Helemaal mee eens. Volgens mij staat er echter ook duidelijk in het artikel dat het ondertekend is door de medewerkers en aan Snel aangeboden. Dus niet door hem opgesteld. Zeggen dat het partijpolitiek is is dus een aanname die alleen gestaafd is op onderbuikgevoel. Ik ga liever uit van de boodschap die daadwerkelijk in het artikel staat en niet van eigen interpretatie. Nergens staat dat Snel hier een hand in heeft, maar juist dat het vanuit de medewerkers zelf komt. En een goede baas gaat dan achter zijn medewerkers staan. Dat heeft weinig met partijpolitiek te maken.

p.s. @Henk: En als men 5 jaar geleden alles had ingezet op bitcoin waren we nu allemaal schatrijk. Achteraf is het makkelijk praten. Ik neem aan dat u wel multimiljonair bent gezien u anderen durft aan te spreken op beleggingsbeslissingen achteraf en u dus wel de perfecte keuzes heeft gemaakt?
Door Henk op
Inderdaad Wietske. Had men 19 jaar geleden alles ingezet op asml en apple dan konden alle ambtenaren met pensioen op 55 jarige leeftijd
Door Wietske op
@jonge ambtenaar
Partij politieke visies mogen nooit onderdeel uitmaken van een belegging zolang al jarenlang het beoogde rendement niet wordt gehaald. Beleg alles in ASML zen Apple en er kan weer geïndexeerd worden. Wat mij betreft is dit geen discussie en die moet d 66 (dhr Snel ) maar op andere plekken voeren. Maar daar was hij te incompetent voor toch? ( toeslagenaffaire)
Door jonge ambtenaar op
@Pluim e.a.: Waarom denken jullie allemaal dat non-fossiele investering slecht zijn voor het rendement? Van de verschillende investeringsfondsen waarmee ik beleg is het groene fonds de best renderende. Helemaal mee eens dat het ABP voor een goed rendement moet zorgen, maar gelukkig kan dat ook via non-fossiele investeringen. Dus én zorgen voor rendement én ervoor zorgen dat de leefomstandigheden niet nog verder achteruit gaan. Win-win.

@ Spijker en Zipje: Mooi om te zien dat jullie naast je kritische noot ook wat nuance/andere invalshoek aanbrengen. Daarmee komt een discussie verder. Mist tegenwoordig vaak bij veel schreeuwende reacties.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers