of 60831 LinkedIn

Ambtenaren Utrecht ontevreden over nieuwe kantoortuin

Te rumoerig, te lange wachttijden. Ambtenaren in Utrecht zijn niet erg tevreden over het nieuwe Stadskantoor.

Vorige maand noemde de gemeente Utrecht het nog ‘even wennen’. Maar nu blijkt uit een enquête onder 1300 ambtenaren waar de NOS uit bericht dat er grote onvrede bestaat onder het personeel over werken in het nieuwe Stadskantoor.

 

2500 plekken, 3200 fte

In het Stadskantoor is flexwerken de norm. 2500 werkplekken zijn er ingericht, waar zo’n 3200 fte een plekje kunnen zoeken. Naast een vaste werkplek hebben ambtenaren ook geen vaste telefoon meer, zijn er weinig kasten en heeft niemand, op de burgemeester na, een eigen kamer. Vorige maand berichtte Binnenlands Bestuur al over het feit dat soms om 9 uur ’s ochtends geen werkplek meer te vinden is.

Lange wachttijden 

Uit de enquête blijkt nu ruim 70 procent van de respondenten de werkplekken mooi vindt, maar 55 procent moeite heeft een werkplek te vinden. 70 procent noemt het rumoerig omdat collega´s de hele langskomen, op zoek naar een werkplek. Ook mist 51 procent het directe contact met collega´s. 54 procent is overigens al gewend aan het feit iedere dag op een andere plek te zitten. 36 procent moet hier nog ´erg aan wennen´. 63 procent geeft aan erg goed te moeten zoeken om bijvoorbeeld na een vergadering opnieuw een werkplek te vinden.


Geluiddempend materiaal
Kees Pas van de Centrale ondernemingsraad vindt dat er op korte termijn ingegrepen moet worden. Bij de NOS zegt hij te pleiten voor een systeem waarop mensen kunnen zien waar een bureau beschikbaar is en voor bijvoorbeeld extra wandjes met geluiddempend materiaal.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
Dus de winst van minder kantoorruimte gaat verloren aan arbeidsverlies met het zoeken van een werkplek. En mag de ambtenaar die niets kan vinden met doorbetaling van loon naar huis. Ook het zoeken naar een werkplek kost tijd. Krijg je ervan als je managementgoeroes van vvd-huize de macht geeft. Wat een ballentent.
Door Jacko de Groot (archiefinspecteur/adviseur) op
Zeist werkt sinds 2 december 2013 op deze wijze. In het beging hetzelfde probleem. Dus herkenbaar. Gebruiken nu Flexwhere en dat werkt. Groene plekken vrij. Rode plekken bezet. Op iedere verdieping hangen meerdere schermen. Aanrader.
Door Polak op
Het lijkt mij enorm wennen. Maar wel een impuls om voor wie dat mogelijk is thuis te gaan werken. Immers bezuinigen op vierkante meters is prettiger dan op mensen. Overigens is de integratie van arbeidsgehandicapten , zeker vanuit het GGZ domein, er niet eenvoudiger geworden. In mijn praktijk blijken bij hen de oude waarden van rust en regelmaat van grote invloed op de dagelijkse ontspanning.
Door Jos op
Inderdaad @Willem, dat grapje van Bertus is wel heel erg uitgekauwd, flauw en eigenlijk ook wel heel erg dom!
Door Pedro (adviseur) op
Uit diverse onderzoeken jaren geleden in de USA is al gebleken dat de invoering van kantoortuinen voornamelijk leidt tot:
a. meer stress
b. meer ziekteverzuim
c. afname van interne communicatie
d. afname van productie

Desalniettemin werden ook in NL kantoortuinen ingevoerd, nu steeds meer in combinatie met flexplekken, omdat dergelijke ontwikkelingen nu eenmaal in de mode zijn, ondanks alle bewezen nadelen ervan.
Door Jessie Houwer op
het is een eer om in zo mooi kantoor te mogen werken. Natuurlijk is het wennen, maar het is stukken beter en efficiënter dan in de oude situatie.
Door Jan op
Flexplekken? Dat is gewoon een ordinaire bezuiniging. Op de salarissen valt niets meer te bezuinigen, op het uitgeklede aantal ambtenaren ook niet, dus nu maar op de werkvoorzieningen.
Door Bert op
@Willem: dat begrijp ik, maar een OR die geluiddempende wanden wil tegen rondwandelende collegae roept die 'grappen' over zichzelf af.

@Rob de Jong: wat een lariekoek. Wat is er tegen een beetje flexibiliteit? Vooral in organisaties als de overheid waar de meerderheid (?) deeltijdcontracten heeft en er dus geregeld niet is, is bezuiniging op het aantal werkplekken een goede maatregel. Elke werkplek kost een redelijk bedrag per maand, en dan is 'leegstand' ongewenst. Wat een eigen werkplek met 'arbeidsrechten' te maken heeft is me een raadsel.

En als er al arbeidskrachten bestaan, dan klinkt dat als een begrip uit vervlogen tijden, toen de fabrieken vol stonden met arbeiders, die te lange tijden maakten, slechte stoffen inademden en dergelijke. Gelukkig zijn die tijden al lang voorbij.
Door Willem op
@Bertus Beetje moe van, die uitgekauwde 'grappen' over ambtenaren. Gottegottegod.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Locatieonafhankelijk werken is iets waar mensen aan moeten wennen; het went echter best snel hoor zolang je ook maar de moderne middelen verstrekt krijgt om je werk ook goed te kunnen blijven doen. Geen werkplek, geen probleem, lekker thuis inloggen met mijn toffels nog aan en tussendoor een was erin doen, het kan allemaal. Elkaar opzoeken ook geen probleem; de koffie is in de meeste brasseries beter, je zit en overlegd meer ontspannen en het is best rustig wanneer niet iedereen direct in je nek ligt te hijgen omdat deze iets van je moet. In deze is het wel van belang je afspraken goed te managen en doelmatig met je tijd om te gaan, gericht op het werkaanbod op dat moment, dus de vijf tot negen mentaliteit overboord...voor zover dat er nog was :-). Ik pleit voor iedereen aan de moderne middelen. Ook de moderne baas is heel goed in staat met zijn bezoek zelf even de koffie te halen; ook goed voor de ont- en inspanning; welkom in de 21ste eeuw!