of 59082 LinkedIn

Ambtenaren scholen zich bij de HEMA

Iedereen kent de worst van de HEMA, maar cursussen en opleidingen als politieke sensitiviteit, bestuursrecht, omgaan met agressie en geweld en een basiscursus waarin de werking, taken en bevoegdheden van de gemeente uit de doeken wordt gedaan, zijn minder bekend.

Al meer dan honderd gemeenten nemen de opleidingspakketten van de HEMA academie af. Het animo voor het specifiek op gemeente toegesneden e-learning aanbod groeit nog steeds.

Iedereen kent de worst van de HEMA, maar cursussen en opleidingen als politieke sensitiviteit, bestuursrecht, omgaan met agressie en geweld en een basiscursus waarin de werking, taken en bevoegdheden van de gemeente uit de doeken wordt gedaan, zijn minder bekend.

Toch zijn ze er. En ze lopen als een speer. Meer dan honderd gemeenten nemen inmiddels de op gemeenten toegesneden opleidingspakketten voor hun medewerkers à 250 euro p.p. af. Aan het einde van het jaar verwacht Hans Schuurmans, manager van HEMA academie uit te komen op zo’n 200 gemeentelijke klanten. ‘Wekelijks komen er een tot twee gemeenten bij’, stelt Schuurmans. Ook een zevental waterschappen en de Belastingdienst zijn met de HEMA academie in zee gegaan. Met een aantal ministeries worden verkennende gesprekken gevoerd. Met provincies zijn die in vergevorderd stadium.

‘Als HEMA hebben we de visie dat we het leven leuker en makkelijker willen maken. En dat geldt ook voor opleidingen’, verklaart Schuurmans deze loot aan de toch al uitdijende HEMA-stam. En leuker en makkelijker is in deze tijdgeest de mogelijkheid bieden om 24/7 − vanuit welke plek met internetverbinding dan ook − de ‘boeken’ in te duiken. Grote (zoals Rotterdam), middelgrote (Den Helder) en kleine gemeenten (Lansingerland), verspreid over het hele land, zijn aangehaakt op de HEMA academie Met een inlogcode via een op maat gemaakte portal krijgen medewerkers toegang tot een breed, algemeen pakket (Word, Excell, etc.) en het specifieke gemeentepakket.

Integriteit
De opleidingen worden in samenspraak met gemeenten gemaakt. ‘We bedenken ons aanbod niet zelf; dat doen we op verzoek en samen met gemeenten. De kennis en de behoefte zit tenslotte daar’, aldus Schuurmans. Zo is met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de cursus ‘de rol van de burgemeester’ ontwikkeld, bedoeld voor nieuwe medewerkers die hiermee kennis vergaren over de werking van de gemeente. Ook met enkele waterschappen is een op medewerkers toegesneden opleidingsaanbod ontwikkeld, zoals bestuursrecht in waterschappen, projectmanagement en integriteit. Het aanbod wordt continu up-to-date gehouden door een 25-koppig team. Niet alleen op inhoud, maar ook op didactisch gebied. Andere opleiders worden hiervoor ook wel ingehuurd, maar opereren wel onder het logo van de HEMA academie.

Het online aanbod van de HEMA academie heeft veel medewerkers van de gemeente Den Helder aangesproken. De gemeente (met zo’n 450 ambtenaren) zag met lede ogen aan dat de individuele opleidingsbudgetten – zoals afgesproken in de cao – niet tot nauwelijks werden benut. Dat was echter niet de enige reden om mensen in de ‘leerstand’ te krijgen. ‘Met minder mensen moet meer werk worden verricht. De organisatie gaat veranderen; er komt meer flexibiliteit in functies. Er zal beweging op gang moeten komen’, verduidelijkt Martin van der Veen van VDV Consulting, die door Den Helder als programmamanager is ingehuurd.

Vouchers
Van der Veen zette − letterlijk− een ontwikkelmarkt op. Een week lang kon een keur aan aanbieders in het gemeentehuis hun waar aanprijzen. ‘We hebben gezegd dat ze dat op een ludieke manier moesten doen. Alleen foldertjes neerleggen werkt niet.’ De medewerkers konden op een makkelijke en laagdrempelige manier het aanbod vergelijken. Ze kregen allemaal twee vouchers mee, die ze in die week moesten verzilveren. Van der Veen: ‘We wilden boter bij de vis.’

De markt, die van 28 januari tot en met 3 februari in het gemeentehuis stond opgesteld, werd een  succes. Niet alleen omdat negentig procent van de medewerkers een opleiding of cursus met zijn voucher heeft gekocht. ‘Het allermooiste was dat medewerkers onderling met elkaar in gesprek gingen en elkaar motiveerden om een opleiding of cursus te kiezen die de eigen ontwikkeling ten goede komt.’ Opvallend is dat van de zeventien marktpartijen de aanbieders met een online leeraanbod de meeste klanten hebben gekregen. ‘Dat past bij de wil van mensen de regie in eigen hand te hebben en zelf te bepalen waar en wanneer ze willen studeren.’

Bijna 200 medewerkers kozen voor de HEMA academie. Toen Van der Veen daar voor het eerst van hoorde, had hij aanvankelijk wat bedenkingen. Het specifieke gemeentepakket is inmiddels fors uitgebreid. Het concept van e-learning en het brede pakket hebben die bedenkingen weggenomen. ‘Er zit voor iemand altijd wel iets bij.’

Zelfregie
De toenemende behoefte van mensen om te bepalen wanneer ze wat doen (zelfregie) is een van redenen van het succes, stelt ook Schuurmans van de HEMA academie. ‘Maar ook de crisis, Het Nieuwe Werken en de noodzaak om kennis bij te houden. Gemeenten hebben minder geld en willen dat elke euro goed wordt besteed. Daarnaast is de dynamiek nergens zo groot als in gemeenteland. Medewerkers moeten hun kennis continue bijspijkeren.’

Lees ook de special ‘Arbeidsmarkt en opleiding’ in Binnenlands Bestuur nummer 6. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geradr op
Wonderlijk hoe de (veelal ambtenaren) hier reageren op nieuwe ontwikkelingen. Vastgeroest in oude denkpatronen. Elders op BB is te lezen dat ambtenaren weinig aan scholing doen. Zie hier een instituut dat voor redelijke prijzen opleidingen aanbiedt. En onze "vastdenkers" komen niet verder dan worst en mosterd. Inderdaad: Shame!
Door Hans op
Klinkt lekker goedkoop.
klinkt leuk op een verjaardagsfeestje:
"Ik ga een cursus politieke sensitiviteit doen"
"o ja, leuk! en waar dan?"
"hmm. (shame) bij de Hema"
"wil je de worst even doorgeven" .... en dat laatste hoor je elk jaar weer opnieuw.
Door Gerrie op
Ik volg al jaren een cursus bij de Hema. Tussen de middag een lekkere vette worst met flink wat mosterd. Smullen maar
Door Gerard op
@Bert Nolen. Zou knap zijn om die website zo te bedenken. Vooral omdat je via de site van de Hema ook gewoon naar door kunt linken. Dus de site van de Hema verbouwen voor een 1-april grap?
Door Matthijs Akkenaar (Manager) op
Dit is geen 1 april grap. Onze organisatie werkt ook met de e-modulen van de HEMA-academie. Praktische e-modulen onder supervisie van Prof. dr. ir. Kasper Boon. Zie linkedin.
Door Bert Nolen op
1 april. Leuk ook dat ze er een website'je bij bedenken maar dit slaat echt als een tang op een varken...
Door henk (student) op
Ik schrijf mij ook in.
's Morgens bij de koffie een stuk rijstevlaai, tussen de middag een croisantje en een halve warme worst en als herinnering een groepsfoto,ook uit eigen huis.
Of toch maar gewoon een goede 01 april-grap ?
Door Karel Limburg (Humorist) op
@Gerard.
Dank voor je verwijzing. Zie het nu ook. Moest even van de verbazing bijkomen, .... laagdrempelig initiatief!

Maar ik lees dat "Schuurmans van de HEMA-academie stelt: "Medewerkers moeten hun kennis continue bijspijkeren"".
Ik hoop toch meer dan kennis alleen?

Waar kan ik mij als docent aanmelden?
Door Karel Limburg (Humorist) op
En de cursussen beginnen op morgen?
Op 1 april?

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!