of 59082 LinkedIn

'Ambtenaren raken gedemotiveerd'

Abvakabo FNV maakt zich ernstig zorgen over de toenemende werkdruk bij gemeenten. Steeds meer ambtenaren raken volgens vakbondsbestuurder Bert de Haas 'gedemotiveerd' door de 'uitzichtsloze situatie' bij hun werkgever.

Abvakabo FNV maakt zich ernstig zorgen over de toenemende werkdruk bij gemeenten. Steeds meer ambtenaren raken volgens vakbondsbestuurder Bert de Haas ‘gedemotiveerd’ door de ‘uitzichtloze situatie’ bij hun werkgever.

Ambtenaren sluitstuk begroting

De komende jaren kunnen gemeenten naar verwachting relatief weinig mensen aannemen. Gevolg is dat de bezetting vergrijst en dat minder werknemers doorstromen naar een nieuwe, uitdagende functie. ‘Dramatisch’, zo vat De Haas de situatie samen. ‘De werkdruk wordt steeds hoger, omdat meer werk met minder mensen gedaan moet worden. Elke keer als er moet worden bezuinigd zijn ambtenaren de klos, ze voelen zich het sluitstuk van de begroting.’

 

Gemeente afvoerputje openbaar bestuur

Volgens hem moet er een einde komen aan de bezuinigingen. ‘Een citroen kun je niet oneindig blijven uitpersen, dat moet de landelijke politiek zich nu eindelijk eens gaan beseffen. Ondanks alle mooie verhalen over de eerste overheid is de gemeente het afvoerputje van het openbaar bestuur geworden.’

 

Enquête Binnenlands Bestuur

Zijn verhaal vindt bevestiging in een vandaag gepresenteerd onderzoek van Binnenlands Bestuur onder ruim 1200 gemeenteambtenaren. Twee op de vijf gemeenteambtenaren geven aan last te hebben van afnemende motivatie. Bijna de helft van de medewerkers heeft afgelopen jaar zelfs overwogen weg te gaan bij de gemeente. Over de hele linie bezien blijkt een kwart van de medewerkers een motivatie te hebben die laag tot heel laag is.

 

Oudere minder laten werken

Omdat er bij gemeenten weinig tot geen ruimte is om nieuwe mensen aan te nemen, zal het vooral van het huidige, vergrijsde personeel moeten komen. De grootste vakbond in de publieke sector, Abvakabo FNV, werkte samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan een pact dat de gemeentelijke arbeidsmarkt flexibeler moet maken. De kern daarvan is dat oudere ambtenaren de kans wordt geboden om minder te gaan werken. Vakbondsbestuurder De Haas: ‘Oudere werknemers worden minder belast, waardoor ze het werk langer vol kunnen houden. En er ontstaat ruimte voor nieuwe, jonge mensen.’ Op korte termijn zullen de kosten voor gemeenten oplopen, omdat zij regelingen zullen moeten treffen met huidige werknemers. ‘Maar op lange termijn bespaart het geld, omdat jongeren goedkoper zijn.’

 

Regionale pool

Vakbondsbestuurder De Haas wil nog een stap verder gaan. ‘Sommige taken bij een gemeente zijn tijdelijk, bijvoorbeeld in de ict of planning. In plaats van een dure externe kracht in te huren zouden gemeenten in regionaal verband iemand aan kunnen stellen. Als je zo’n werknemer plaatst in een regionale pool deel je het risico. Dat zal uiteindelijk  altijd goedkoper uitpakken dan de inhuur van externen.’

 

Cao-overleg strandt

Omdat de gemeentelijke werkgevers niet willen ingaan op de eisen van de vakbond voor een structurele loonsverhoging en een deeltijdVUT voor oudere ambtenaren, hebben de bonden het cao-overleg afgelopen weekeinde echter stopgezet.

 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door peterjan op
Er zijn geen gemotiveerde ambtenaren meer. Welke raken dan nog gedemotiveerd?
Door Menting (Projectdrager van 321 gemeentelijke taken ) op
Wat een onzin.
Dat geldt niet voor alle gemeente ambtenaren. Die gemeenten die inmiddels laten zien wat voor werk zij uitvoeren dragen trots uit. Dat vindt zijn weerslag op het positieve gevoel van hun ambtenaren, maar ook op B&W en raadsleden.
Door Bert van Dalen op
Tijd om te gaan ZPP'en ambtenaren! En zou fijn zijn als de rijksoverheid iets in regelgeving zou doen zodat het meer first-in-first-out wordt: die vergrijzing bij lokale overheid is te gek voor woorden!

https://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-ca …
Door HenkJan op
laten we een voorbeeld aan Fred de Graaf nemen. Wat een mooi voorbeeld van arbeidsmotivatie en loyaliteit aan de overheid
Door ernst (ambtenaar) op
@ bezorgde ambtenaar. Het is altijd een keuze in de put te gaan zitten, er uit te kruipen (baanzekerheid) of een "andere put" te zoeken. Als je blijft zitten, geniet dan van de reden waarom. Niets is perfect.
Door Douwe van Randen (fondsredacteur management) op
De overheid bezuinigt rigoureus en krimpt zelf stevig in. Terwijl de maatschappelijke vragen eerder groter dan kleiner worden. Dus moet het 'meer door minder'. Wim Schreuders (ex-ambtenaar) legt in zijn boek met gelijknamige titel uit hoe dat realiseerbaar is. Lees het interview met hem: http://www.kluwermanagement.nl/?m=news&f=detail& …
Door Criticus (Ambtenaar) op
@ Bezorgde ambtenaar

Dat is inderdaad wat ook hier al jaren gebeurt. Er wordt door de 'hoge heren' een zwaar beroep gedaan op de loyaliteit van de ambtenaren, (je moet blij zijn dat je werk hebt, wees collegiaal, dat kun je er toch een beetje bij doen) maar ze stellen er bitter weinig tegenover.
Door ambtenaartje op
wat een treurig verhaal! Als ik om me heen kijk zie ik vooral collega's (jong en oud) die met beide handen hun werk aanpakken en voor goede resultaten gaan. Een motivatie-killer is meer de onduidelijkheid vanuit de rijksoverheid bijvoorbeeld over de transities jeugd, awbz en werk/inkomen. Dat schiet nou echt niet op!
Door Bezorgde ambtenaar (ambtenaar) op
Als je in een lage salarisschaal zit en steeds meer werkzaamheden krijgt die oorspronkelijk in hoge schalen beloond werden, begint je motivatie inderdaad behoorlijk te zakken. Makkelijk zeggen "geld doet er niet toe" als je in een hoge schaal zit!

Bezorgde ambtenaar
Door ernst (ambtenaar) op
Wat heeft dat kleine beetje geld nou te maken met motivatie? Een reden om gedemotiveerd te raken is altijd zo gevonden. Laat het niet gebeuren.
Grow up!

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!