Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren profiteren het minst van stijging netto loon

Het nettobedrag dat op de loonstrookjes van januari staat, is hoger dan dat van vorige maand. Voor vrijwel alle werknemers stijgt het nettoloon. Ambtenaren profiteren er echter het minste van, zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.

03 januari 2019
geld-munten.jpg

Het nettobedrag dat op de loonstrookjes van januari staat, is hoger dan dat van vorige maand. Voor vrijwel alle werknemers stijgt het nettoloon. Ambtenaren profiteren er echter het minste van, zo blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en pensioenpremies vanaf januari 2019.

Grootste stijging

Vooral werknemers met een laag of midden inkomen profiteren van de lagere belasting. De grootste nettoloonstijging is te zien bij werknemers in de sector Metaal & Techniek met een inkomen van 3.250 euro: zij zien hun maandloon met 63 euro stijgen ten opzichte van 2018.

Ambtenaren

Ambtenaren hebben door hogere pensioenpremies minder geluk en profiteren het minst. Bij een modaal loon betalen ambtenaren 8 euro meer pensioenpremie. Hierdoor stijgt het loon met 46 euro. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen, betalen 25 euro meer pensioenpremie. Hun loon stijgt daardoor met 45 euro. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, leveren maandelijks 4 euro in.

Minimumloon
Voor werknemers met een modaal inkomen (2.778 euro) stijgt het nettoloon met 56 euro per maand. Dit is een gevolg van de hogere heffingskortingen en de daling van het belastingtarief in de tweede en derde schijf van 40,85 procent naar 38,10 procent. Mensen met een minimumloon zien per januari 36 euro meer op hun loonstrook staan. Hierin is de halfjaarlijkse aanpassing per januari van het minimumloon meegenomen.

Arbeidskorting

De netto vooruitgang vlakt af vanaf een loon van 5.000 euro per maand. Hoewel deze werknemers profiteren van de lagere belasting, wordt de arbeidskorting sneller afgebouwd. Iemand met een salaris van twee keer modaal gaat er 56 euro op vooruit; wanneer echter 2,5 keer modaal binnenkomt (6.944 euro) is de stijging met 29 euro een stuk minder. Bij drie keer modaal stijgt het nettoloon met 43 euro. Dat komt met name doordat het toptarief daalt van 51,95 procent naar 51,75 procent.

Vakantiegeld en 13e maand

De belastingmaatregelen hebben in veel gevallen een negatief effect op het vakantiegeld en bijzondere beloningen zoals een 13e maand. Door de snellere afbouw van de arbeidskorting is vaak meer belasting verschuldigd in vergelijking met 2018 – met name bij hogere inkomens. Een modaal inkomen levert 3 euro vakantiegeld in, bij twee keer modaal is dat meer dan 117 euro.

Werkgevers

Over de hele linie stijgen de kosten voor werkgevers in 2019. Weliswaar dalen de sectorpremies, maar werkgevers zijn meer kwijt aan andere algemene bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de algemene werkloosheidspremie (Awf). Ook hier drukken in de sector overheid de lasten het zwaarst, met name vanwege de pensioenlasten op de werkgeverskosten. Dat kan een werkgever tot wel 160 euro per maand extra kosten per ambtenaar.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard
Dus voor een ambtenaar betekent dit al snel netto minder salaris door effecten hogere btw, energieheffingen en stijging belasting IKB. Immers het IKB is al snel 2 maal het bedrag van het vakantiegeld.

Gelukkig heeft de VNG vooraf al aangegeven dat er ook voor de nieuwe CAO geen ruimte is. De bestendige lijn van de afgelopen jaren wordt doorgezet. De overheid als werkgever weer een stukje minder aantrekkelijk. De inhuurbudgetten zullen wel wat omhoog moeten.
Gerard
By the way; de reactie "moet je maar in het bedrijfsleven gaan werken" kennen we al. Dus die reactie mogen jullie achterwege laten.
henk
Centric heeft inmiddels de tarieven voor inhuur verhoogd met 20% !
rullens / adviseur
En vergeet de premieverhoging van de ziektekostenverzekering niet! Per saldo zal het werkelijk vrij besteedbaar bedrag dus lager worden!
alexander / ambtenaar
Het is niet echt een verrassing na de afgelopen 20 jaar.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De rechtspositie en levenslange onschendbaarheid heeft de belastingbetaler zoveel gekost dat alles een keer op houd, lijkt mij. En als de ambtenaar zich zo benadeeld voelt, trek dan een geel hesje aan en doe mee !
Henk
Gewoon ziekmelden ......
Karel
Het gaat maar door
Dana / front.
per saldo gaan we hier niet veel van voelen. alles wordt duurder, zorgpremie, boodschappen etc. Hier hebben ze onze uitloop al een aantal jaren gestopt :-( .
Gerben
Is de Haas al uit zijn winterslaap nu we al weer in 2019 zitten en er nog geen 5% in zicht is?
poot / ambtenaar
Gelukkig is het CAO voor 2019 nog niet uitonderhandeld dus kunnen we bijramen. Op dit moment geeft het al de grootste moeite om nieuwe ambtenaren aan te trekken. Hoe zou dat nu komen? De uitspraak van Louis van Gaal zijn jullie nu zo dom of ben ik nu zo slim komt hier weer eens uit de kast alleen is het hier niet om te lachen.
H. Wiersma / gepens.
De werkgeverslasten voor gemeenten worden helemaal niet hoger. Die weigeren al 10 jaar om de brutosalarissen van hun personeel op een fatsoenlijke manier te laten stijgen.
Gerben
Vraag vanuit de raad. Waarom zijn de inhuurkosten zo absurd hoog en raamt u een verdere stijging in voor de periode tot 2022? Reactie bestuur/HRM: We weten de goede krachten niet langer aan ons te binden. De net afgestudeerden blijven niet. Als verklaring: "We lopen immers ver achter op de markt".



Duhhhh. Hoe zou dat toch komen?
Advertentie